Haberler

Borcu olan fitre verir mi? Kimler fitre vermekle yükümlüdür?

Güncelleme:

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte vatandaşlar fitre hakkında detayları araştırmaya başladılar. Borcu olan fitre verir mi? Kimler fitre vermekle yükümlüdür? sorularının yanıtı bayrama kısa süre kala merak edildi. Ramazan'da yanıtı en çok merak edilen soruların başında Borcu olan fitre verir mi? Kimler fitre vermekle yükümlüdür? soruları geliyor. Diyanet İşler Başkanlığı kaynaklarına göre kimler fitre vermekle yükümlüdür? sorusunun yanıtı haberimizde...

Borcu olan fitre verir mi, sorusunun yanıtı merak edilen konular arasında yer alıyor. Ramazan'da yanıtı en çok merak edilen soruların başında Borcu olan fitre verir mi? Kimler fitre vermekle yükümlüdür? soruları geliyor. Diyanet İşler Başkanlığı kaynaklarına göre Borcu olan fitre verir mi? Kimler fitre vermekle yükümlüdür? sorusunun yanıtı haberimizde...

BORCU OLAN FİTRE VERİR Mİ?

Ramazan bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî', II, 70, 72).

Borçlu kimse ise malını hesapladıktan sonra borçlu olduğu miktarı, malından çıkarır. Eğer hala nisaba ulaşacağı kadar malı kalıyorsa fitresini vermekle yükümlüdür.

Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın, "artıcı" özellikte olması ve üzerinden "bir kameri yıl" geçmiş olması gerekmez.

Kişi kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür (Kâsânî, Bedâî', II, 70). Buna karşılık kişininana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur. (Kâsânî, Bedâî', II, 70, 72). Fakat vekâletleri olmadığı hâlde bu kişiler için ödeme yapsa geçerli olur.

Şâfiî mezhebine göre ise fıtır sadakası vermek "farz"dır ve bununla yükümlü olmak için nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 594). Buna göre temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip zengin-fakir her müslüman fitre ile yükümlüdür (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 594). Ayrıca varlıklı kimsenin müslüman olan eşi, çocukları, ana-babası ve diğer yakınları için de sadaka-i fıtır vermesi gerekir. (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 595; İbn Rüşd, Bidâye, I, 279-280).

Şimal Güdüm
Haberler.com - Gündem

Dini Gündem Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title