Haberler

Sinop: Türkiye Sanayi Toplumuna Geçemedi

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emin Kuru, Türkiye'nin tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş sürecini halen tamamlamadığını ileri sürdü.

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emin Kuru, Türkiye'nin tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş sürecini halen tamamlamadığını ileri sürdü.

Doç. Dr. Emin Kuru, Türkiye'nin sanayi ve teknolojisini henüz tarıma uyarlayamadığını, Türk çiftçisinin tohumunu, gübresini, ilacını, meyveciliğini, sebzeciliğini, hayvancılığını veya tarımla ilgili çağın ürettiği tüm alet ve araçları bilimin gerektirdiği uygunlukta halen kullanamadığını belirtti. Doç. Dr. Emin Kuru, köylerde nüfusun yaşlı olduğunu kaydetti. Kuru, "Genç nüfusla insan gücü bu bakımdan Türk tarımında hala önemlidir. Tarımla teknolojiyi buluşturabilen genç ve nitelikli çiftçi modelimizi halen ortaya koyamadık. Bugün Avrupa Birliği (AB) sürecindeki ülkemizde tarımla uğraşanları 43 bin sayfalık AB Tarım Uyum Mevzuatı'nın problemleri beklemektedir. Bu mevzuat Türkiye'yi yöneten üst düzey bürokratları bile bunaltırken, 43 bin sayfalık tarım mevzuatının Türkiye'ye uyumu, köylerdeki yaşlı, okuduğunu anlama sıkıntısı yaşayan nüfusla mı yapılacaktır? Bu durum AB sürecindeki Türk tarımı için çok önemli bir sorundur" dedi.

Köylerde genç, nitelikli teknoloji ve bilgiyi uygulama düzeyinde kullanabilen çiftçi modelimizi şimdiden oluşturmaya başlanılması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kuru, "Bunun için üniversitelerimiz, öğrenci yerleştirme politikalarında, bu durum göz önünde bulundurmalıdır. Köy kökenli, tarımla geçimini sağlayan ailelerin üniversiteye müracaat etmiş çocuklarını veterinerlik ve ziraat fakültelerine çok düşük puanla girmelerine zemin oluşturulmalıdır. Bu fakülteler veterinerlikle ziraat tahsili ağırlıklı olarak ön lisans programlarını da yoğunlaştırmalıdır. Köy kökenli tarımla uğraşan gençlerin bu fakültelere girmeleri ve kayıt yaptırmaları teşvik edilebilir. Bu gençler mezun olduktan sonra köylerinde tarıma yönelik uygulamaları istemeleri durumunda tarımı sübvanse etme anlayışı bu gençlere desteğe dönüşmeli, bu destek sıfır faizli kredi, traktör, tohum, mazot, damızlık hayvan, ve ekilir hazine arazilerini yap-işlet-devret anlayışıyla 50 yıla kadar bu üniversite tahsili görmüş gençlere uygulama için verilebilir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title