Haberler

Sinop: Şair Ahmet Muhip Dranas Anıldı

Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin usta sanatçılarından biri olan, Sinoplu şair Ahmet Muhip Dranas, ölümünün 26. yılında Çukurbağ mezarlığındaki kabri başında düzenlenen bir törenle anıldı.

Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin usta sanatçılarından biri olan, Sinoplu şair Ahmet Muhip Dranas, ölümünün 26. yılında Çukurbağ mezarlığındaki kabri başında düzenlenen bir törenle anıldı.

A. Muhip Dranas'ın hayatı ve edebi kişiliği hakkında konuşmaların yapıldığı törene Vali Zeki Şanal, Belediye Başkan Vekili Talat Baş, İl Müftüsü Mustafa Balık, AK Parti Sinop Merkez İlçe Başkanı Ahmet Ünal, Dranas'ın eşi Münire Dranas ile daire müdürleri ve Dranas'ın sevenleri katıldı. Fahriye Abla şiiriyle ünlü Ahmet Muhip Dranas için kabri başında düzenlenen tören yapılan dualarla sona erdi.

1909 yılında doğan A. Muhip Dranas, ilk öğrenimini Sinop'ta, orta öğrenimini Ankara Erkek Lisesi'nde tamamladı. 1930-1935 yılları arasında Ankara'da Hakimiyeti Milliye Gazetesi'nde çalışırken, bir yandan da Ankara Hukuk Fakültesi'ne devam etmekte olan Dranas, öğreniminin 2. sınıfındayken okulundan ayrılarak İstanbul'a yerleşti. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne girdi. Güzel Sanatlar Akademisi'nde Kütüphane Müdürlüğü yaptı. 1938'de yeniden Ankara'ya dönen Dranas, 1946 ve 1949 yılları arasında Çocuk Esirgeme Kurumu Neşriyat Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Aynı dönemlerde Vatan Gazetesi'ne günlük fıkralar da yazan Dranas, 1950 seçimlerinde Demokrat Parti'den Milletvekili adayı gösterildi, fakat kazanamadı. 1957-1960 yılları arasında Çocuk Esirgeme Kurumu Başkanlığı görevini yürüten ve Anadolu Ajansı ile İş Bankası yönetim kurulu üyeliği de yapan şair, bundan 20 yıl önce 21 Haziran 1980 yılında Ankara'da hayata gözlerini yumdu. Dranas vasiyeti üzerine Sinop'a defnedildi. Sinoplu şairin en ünlü şiiri ise küçük yaşta etkisi altında kaldığı komşusu için yazdığı "Fahriye Abla" şiiri olarak biliniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title