Haberler

Sigara Yasağı Alışkanlıkları Değiştiriyor

Sigara İçme Yasağı Kapsamını Genişleten Kanunun Yasallaşması, Günlük Yaşamı da Etkileyerek Bazı Vatandaşların Alışkanlıklarında Değişikliklere Yol Açacak, Alışkanlıklarda Yaşanan Değişiklikler İse Kuruyemişten, Klimaya Kadar Bir Çok Pazarı, Sektörü Etkileyecek.

Sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanunun yasallaşması, günlük yaşamı da etkileyerek bazı vatandaşların alışkanlıklarında değişikliklere yol açacak, alışkanlıklarda yaşanan değişiklikler ise kuruyemişten, klimaya kadar bir çok pazarı, sektörü etkileyecek.

Kanun yürürlüğe girmeden bazı vatandaşlar sigara bırakmaya hazırlanıyor. Sigara bırakmak isteyen vatandaşlar dolayısıyla sigara bırakma merkezlerinde hareketlilik yaşanırken, önümüzdeki dönemde bu merkezlere başvuranların sayısında da artış olması bekleniyor.

Sigara bırakmak isteyen bazı vatandaşlar da psikologlardan destek alıyor.

Sigara içmeyi bırakan kişilerin yöneldiği ürünlerin başında ciklet geliyor. Sigara kullanımını kısıtlayıcı yasaların uygulamaya geçmesi ile ciklet ve şeker tüketiminde de artış bekleniyor.

Elektronik sigara kullanımının Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmasının ardından eczanelerde satılan çiklet, nikotin bandı, pastil ve tablet satışlarında artış olduğu belirtildi.

IQS Sigara Bırakma Merkezi Türkiye Direktörü Hicret Akarsu, sigara yasağına ilişkin yasanın etkilerini “hemen” hissetmeye başladıklarını ifade ederek, “Elektronik sigaranın sakıncalı olduğuna dair beyanatlar da bizi çok etkiledi. Çünkü bizimle bırakmak daha zor bir süreç. Onun yerine bir oyuncak kullanmak daha çok işlerine geliyor. İkisinin aynı anda olması, işlerimize pozitif yansıdı” dedi.

Akarsu, sigara bırakmak için merkeze başvuran kişilerin sayısında yüzde 50 artış olacağını, bu rakamın daha da yükselmesini beklediklerini kaydederek, IQS'i 2005 ocak ayında Türkiye'ye getirdiklerini, Türkiye'de bu alanda büyük bir potansiyel olduğunu söyledi.

Akarsu, “Bu yasakların Türkiye'ye geleceğini tahmin ediyorduk. Neden ediyorduk? Çünkü Avrupa'nın benzeri bir süreci yaşıyoruz. Onların 1980'li yıllarda yaşadıklarını şu anda, 2007'de, 2008'de yaşamaya başladık” şeklinde konuştu.

Bireysel müşterilere hizmet verdiklerini belirten Akarsu, “Şimdi böyle olunca kurumsal çalışmalarımız daha fazla ağırlık kazanmaya başlayacak. Çünkü firmalarda içim yasaklanınca, firmalar da bu konuda bize karşı daha duyarlı davranacak” dedi.

Kurumsal olarak firmalarda seminer yaptıklarını ve gerektiğinde firmanın, çalışanların ücretini karşıladığını anlatan Akarsu, Yapı Kredi Yatırım'da 40 kişiye böyle bir hizmet verdiklerini, bilinçli firmaların zaten bu işe başladığını, hala tereddütü olanların düşündüğünü ifade etti.

Hicret Akarsu, hem yasaklar hem de elektronik sigaranın bırakma yöntemi olmamasının işlerine daha olumlu yansıyacağını umduğunu söyledi.

ÇİKLET VE ŞEKER TÜKETİMİNDE ARTIŞ BEKLENTİSİ

Ülker Kurumsal İletişim yetkilileri de, kasım ayında yapılan bir araştırmada, sakız çiğneyen tüketicilerin yüzde 8'nin sigara içtikten sonra sakız çiğnediklerini belirttiklerinin, bu oranını mayıs ayında ise yüzde 7 seviyesinde olduğunun ortaya çıktığını kaydederek, “Her ne kadar oransal olarak yüzde 8 veya yüzde 7 düşük gibi görünse de, tüketim sebebi olarak tamamen sigara ile ilintilendirilmesi açısından değerlendirildiğinde yüksek bir oran olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Yetkililer, çikletin, sigara tüketenler için alternatif bir ürün ve sigaradan sonra ağız kokusunu gidermek için başvurulan temel yollardan biri olduğunu ifade ederek, sigarayı bırakan tüketicilerin ilk başvuracakları ürünlerden birinin çiklet olacağına inandıklarını, sigara kullanımını kısıtlayıcı yasaların çiklet ve şeker tüketimini artıracağını düşündüklerini söyledi.

Cağaloğlu'ndaki Bilge Eczanesi ilgilileri ise, sigara bırakmada en popüler ürünlerin nikotin bandı ve çiklet olduğunu vurgulayarak, elektronik sigara kullanımının yasaklanmasının ardından eczanelerde satılan ürünlere ilginin arttığını ifade etti.

Öte yandan sigara bırakmanın yarattığı yoksunluk duygusunu gidermede kuruyemişin de etkili olması nedeniyle, sigaradan uzaklaşmak isteyenlerin kuruyemiş satışlarına olumlu katkı yapacağı öngörülüyor.

body,td,th {

font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;

font-size: 12px;

}

.yorumpuan-yd-bg { border:1px solid #f6f0db; background:#fffff7; padding:1px; }

.yorumpuan-yd-text { font-size:11px; color:#2c2405; height:20px; font-weight:bold; }

.yorumpuan-1 { background:#cc0000; height:20px; width:50px; text-align:center; }

.yorumpuan-1-link { font-size:11px; font-weight:bold; text-decoration:none; color:#ffffff; }

.yorumpuan-2 { background:#ff0000; height:20px; width:50px; text-align:center; }

.yorumpuan-2-link { font-size:11px; font-weight:bold; text-decoration:none; color:#ffffff; }

.yorumpuan-3 { background:#9d852e; height:20px; width:50px; text-align:center; }

.yorumpuan-3-link { font-size:11px; font-weight:bold; text-decoration:none; color:#ffffff; }

.yorumpuan-4 { background:#05b100; height:20px; width:50px; text-align:center; }

.yorumpuan-4-link { font-size:11px; font-weight:bold; text-decoration:none; color:#ffffff; }

.yorumpuan-5 { background:#037e00; height:20px; width:50px; text-align:center; }

.yorumpuan-5-link { font-size:11px; font-weight:bold; text-decoration:none; color:#ffffff; }

.yorumpuan-none { background:#c3c3c3; height:20px; width:50px; text-align:center; }

.yorumpuan-3-none { font-size:11px; font-weight:bold; text-decoration:none; color:#ffffff; }

.yorumpuan-yuzde-1 { font-size:11px; background:#fbf3d7; color:#685920; height:20px; text-align:center; }

.yorumpuan-yuzde-2 { font-size:12px; background:#fbf3d7; color:#2c2405; height:20px; font-weight:bold; text-align:center; font-family:Georgia, "Times New Roman", Times, serif; }

 

Yorumlarınızı Yazınız

Bu haber hakkında henüz yorum yok

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title