Haberler

Sezer : "Türkiye Hiçbir Zaman Çağdışı Bir Ülke Olmamıştır ve Olmayacaktır"

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhuriyetin İlan Edilişinin 83. Yıldönümü Dolayısıyla Mesaj Yayınladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, cumhuriyetin ilan edilişinin 83. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Sezer, Cumhuriyet Bayramı mesajında, ¨Yüce Önder Atatürk`ün nitelemesiyle bu `en büyük bayramımızda` geçmişimizle gurur duyuyor, yarınlara güvenle bakıyoruz¨ dedi.

Cumhuriyet`in, Türk ulusunun koruması ve ödün vermeden yaşatması gereken en değerli varlığı olduğunu vurgulayan Sezer, ¨Bizlere parlak bir gelecek, onurlu bir yaşam, tam bağımsız, çağdaş ve ulusal bir devlet armağan edenlere sonsuz minnet duyuyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu, ölümsüz önderimiz Atatürk`ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi gönül borcu ve saygıyla

anıyoruz¨ dedi.

Sezer, Türk ulusunun özlemlerini, inandığı değerleri, toplumsal dinamiklerini çok iyi bilen yüce önder Atatürk`ün, ¨tam bağımsızlık¨ ve ¨ulusal egemenlik¨ gibi ilkelerin yaşama geçirilmesinin, ancak Cumhuriyet rejimiyle olanaklı kılınabileceğini gördüğünü, Türk ulusunun doğasına ve geleneklerine en uygun yönetim biçimi olduğu için Cumhuriyet`i seçtiğini belirtti.

Cumhuriyet`in, bağımsızlığından ödün vermeyen, dayatmalara boyun eğmeyen, Atatürk öncülüğünde yurduna ve egemenliğine sahip çıkan, Atatürk ilke ve devrimlerini gönülden benimseyen Türk ulusunun soylu kişilik özelliklerinin bir yansıması olduğunu anlatan Sezer, ¨Bu yönüyle Cumhuriyet, ulusal onurumuzun bayraklaşan simgesi, büyük Türk devriminin adıdır¨ dedi.

-ÇAĞDAŞLIK-

Türk aydınlanma devrimiyle büyük bir düşünce değişimi gerçekleştirildiğini, çağdaş bir hukuk düzeni kurulduğunu, hukuk dışılığa ve çağdışı kavramlara son verildiğini, toplum yapısının uygar ilkelerle oluşturulduğunu anlatan Sezer, Atatürk`ün, ¨çağdaş yurttaş, çağdaş toplum ve çağdaş devlet¨ ülküsüne ulaşılmasını sağlayacak yapılanmaları özenle yaşama geçirdiğini kaydetti.

-CUMHURİYET-

Cumhuriyet yönetiminin herkesi kucakladığını ve yurttaşların tümünü eşit haklara sahip kıldığını belirten Sezer, bireyin özgürleşerek, haklarına kavuşmasının önünün açıldığını, temel hak ve özgürlüklerin güvenceye alındığını, herkese yönetime katılma hakkı tanındığını, toplumsal yaşama canlılık kazandırıldığını vurguladı.

Sezer, haklarının ve sorumluluklarının bilincine vararak yurttaş olmanın erdemini yaşayan, çağdaş dünyanın kavram ve değerleriyle buluşan Türk insanının, ülkenin geleceğinde söz sahibi olduğunu, yarınların biçimlenmesinde önemli rol üstlendiğini vurguladı.

Cumhuriyet`in bilgisizliğe, bağnazlığa, yobazlığa, yoksulluğa, çaresizliğe karşı verilen savaşımın adı olduğunu ifade eden Sezer, ¨Yüce önderin deyişiyle Cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerin kimsesidir¨ dedi. Sezer, aydınlanma tasarımı olan cumhuriyetin, siyasal, toplumsal, hukuksal, kültürel ve ekonomik dönüşümlerin yolunu açtığını, Türkiye`nin çağdaş uygarlıkla bütünleşme yolunda övgüye değer atılımlar gerçekleştirdiğini belirtti.

-ULUS GÜCÜ-

Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluş felsefesi ve dayandığı ilkelerin, çağdaş bir yaşam biçiminin de çerçevesini çizdiğini anlatan Sezer, cumhuriyetin, gücünü ulus istencinden aldığını, demokrasinin kurum ve kurallarıyla yaşama geçirilebilmesini olanaklı kıldığını kaydetti.

-DİKKATLİ OLUNMALI-

Sezer, ¨Türk devrimine yönelebilecek tehditlere karşı, her zaman ve her dönemde dikkatli ve uyanık olunması zorunludur. Bu konuda gösterilebilecek zayıflık, Türkiye Cumhuriyeti`nin dayandığı değerlere ters düşecek, bilinçli ve planlı tehditlerin süreklilik kazanması sonucunu doğuracaktır.

Cumhuriyet ile barışık olmayan kimi oluşumların, çağdaş Türkiye görüntüsüyle örtüşmediği ortadadır. Devrim yasalarına göre kapatılması gereken bu oluşumların, eğitim başta olmak üzere etkinlik alanlarını genişletme çabası içine girdikleri gözlenmektedir. Bu oluşumların güç toplama, egemenlik kurma, bireyi

kendi yanlışlarına ortak etme, yurttaşlık duygusundan uzaklaştırma, hurafelere dayanan, dinin gerekleriyle örtüşmeyen simgesel kurallar ortaya koyma gibi çalışmalar yürütmesi kabul edilemez. Bununla birlikte, bu oluşumların sivil toplum örgütleri olarak sunulması da iyi niyetten yoksun girişimlerdir. Toplumu gerecek inanan-inanmayan ayrımından, dinin kötüye kullanılmasına neden olacak tutum ve davranışlardan özenle kaçınılmalıdır. Din, siyasete alet edilmemesi gereken kutsal bir olgudur. Dindarlarla, kutsal din duygularını kötüye kullanmak isteyenler iyi ayırt edilmelidir. Kendi hedeflerine ulaşmak adına halkın din duygularını, dince kutsal saydığı değerleri kötüye kullanmaya kalkanlara yanıtı yine halkımız verecektir. Türkiye hiçbir zaman çağdışı bir ülke olmamıştır ve olmayacaktır.¨

-ATATÜRK İLKELERİNİ ÖZÜMSEMEK-

Eğitim ve öğretimin, Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda oluşturulan çağdaş bilim ve eğitim ölçütlerini temel alan yapısının korunması gerektiğine işaret eden Sezer, ¨öğretim birliği¨ ilkesine bağlı kalınarak, devletin gözetim ve denetimi altında eğitime önem verilmesi gerektiğini kaydederek,¨Atatürk ilke ve devrimlerini özümsemiş, cumhuriyetin çok yönlü kazanımlarının, hak ve sorumluluklarının bilincinde olan, üretken ve çağın gerektirdiği beceri ve bilgilerle donatılmış, demokrasiden ödün vermeyen, sağlam değer yargılarını benimseyen bireyler, toplumsal gelişmenin öncüsü olacaktır¨ dedi.

-KÜRESELLEŞME-

Türkiye`nin, küreselleşmenin avantajlarından en üst düzeyde yararlanabilmesi, gönenç düzeyini artırabilmesi ve etkili bir dünya devleti olabilmesinin öncelikli amaç olduğunu ifade eden Sezer, ülkenin, toplumun ve uluslararası ortamın farklılaşan gereksinimleri doğrultusunda açılımlarını sürdürerek, saptadığı hedeflere ulaşabilecek güç ve potansiyele sahip olduğundan kuşku duymadığını vurguladı.

-TERÖRLE MÜCADELE-

Türkiye`nin güvenliğini tehdit eden her türlü terör etkinliklerine karşı savaşımın kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Sezer, ¨Türkiye`nin terörle savaşımı, hiç kimsenin tartışamayacağı ve haklılığını sorgulayamayacağı gerçeklerden kaynaklanmaktadır. Ulusal birliğimizin ve egemenliğimizin korunmasının, geleceğimiz yönünden yaşamsal önem taşıdığını, ayrılık yaratmak isteyenlere hiçbir biçimde fırsat verilmeyeceğini bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum. İçten ve dıştan gelen gerici, bölücü ve yıkıcı tehlikelere karşı ulusumuz, her zaman Atatürk Cumhuriyeti`ni korumuş ve ona sahip çıkmıştır. Hiçbir kötü emel, Türkiye Cumhuriyeti`ne zarar veremeyecek, yüreği Atatürk inancı ve yurt sevgisiyle dolu Türk ulusunun gücü ve istenci karşısında tutunamayacaktır.¨

-KAZANIMLARDAN ÖDÜN VERİLEMEZ-

Cumhuriyetin, yeni eserlerle yüceltilmesi, değiştirilemez nitelikleriyle korunması ve yaşatılması, varlığımızın sonsuza kadar sürdürülebilmesinin en önemli güvencesidir¨ diyen Sezer, Türkiye Cumhuriyeti`nin kazanımlarından, ilkelerinden ödün vermesinin düşünülemeyeceğini vurguladı.

Cumhuriyetin devrimci ve aydınlanmacı ruhunun ilk günkü coşkuyla sürdürülmesi gerektiğini anlatan Sezer, ¨Bu, Cumhuriyeti kuran Atatürk ve dava arkadaşlarına, bu uğurda büyük bedeller ödeyen ulusumuza karşı borcumuzdur¨ dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
title