Haberler

Şener: "Yabancı Sermaye Girişi 20 Milyar Doları Geçebilir"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bu yıl için 17 milyar dolar olarak öngörülen yabancı sermaye girişinin, 20 milyar doları aşabileceğini bildirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bu yıl için 17 milyar dolar olarak öngörülen yabancı sermaye girişinin, 20 milyar doları aşabileceğini bildirdi.

9. Kalkınma Planı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Milletvekillerinin konuşmalarının ardından eleştirileri cevaplayan Şener, eleştirinin her zaman kolay yol; bir şeyi inşa etmenin ise zor olduğunu vurguladı.

Planın, sadece Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan bir metin olmadığına işaret eden Şener, süreci anlattı ve özel ihtisas komisyonları ile istişare toplantıları yoluyla toplumun değişik kesimlerinin görüşlerinin Plana yansıtıldığını hatırlattı.

Milletvekillerinin, Planda, Yüksek Planlama Kurulunda (YPK) Başbakan'ın talimatı ile yapılan değişikliklere ilişkin eleştirilerine karşılık Şener, ''Bazı değişikliklerin 'ayaküstü değişiklik' olarak nitelendirilmesini doğru bulmuyorum'' dedi.

YPK'nın yasal bir kuruluş olduğunu ve burada değişiklikler yapılabileceğini söyleyen Şener, burada yapılan değişikliklerin de yasal sınırlar içinde gerçekleştiğini ifade etti.

Yıllık ortalama yüzde 7'lik büyüme hızının yüksek olduğu yönündeki eleştirilere karşılık ise Şener, bundan önce hazırlanan 8 planda da hedeflerin yüksek belirlendiğini hatırlattı.

Şener, kişi başına gelirin 10 bin doların üzerine çıkarılmasına ilişkin de, şunları söyledi:

"Kişi başına milli gelirin 10 bin dolar olarak belirlenmiş olması, yani büyük bir rakam, gerçekleşmeyecek bir rakam gibi görülmemelidir. Bana kalırsa Planda ortaya konulan politikalar, reformlar kesintisiz bir biçimde yerine getirildiği takdirde; 10 bin dolarlık kişi başına gelirin, 2013 yılı itibariyle yüksek olduğunu düşünmememiz gerekiyor."

Doğrudan yabancı sermaye girişlerinin plan döneminde ortalama 9.5 milyar dolardan 12 milyar dolara revize edildiğini de kaydeden Şener, bu rakama ulaşılabileceğini belirtti ve ''2006 yılı için 17 milyar dolar olarak revize edilen yabancı sermaye girişi, 20 milyar doları aşabilir'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title