Haberler

"Schengen'e Dahil Olacağız"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Bugün Sınır Kapılarını Modernize Ediyoruz Ama İnanıyorum Ki Orta Vadede Bu Kapıları da Aramızdan Kaldıracak ve Artık Schengen'e Dahil Olmuş Olacağız' Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bugün sınır kapılarını modernize ediyoruz ama inanıyorum ki orta vadede bu kapıları da aramızdan kaldıracak ve artık Schengen'e dahil olmuş olacağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Kapıkule Sınır Kapısı'nda düzenlenen, modernize edilen Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapıları tesisleri ortak açılış törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, hükümetleri döneminde İpsala, Cilvegözü, Habur ve Sarp sınır kapılarının modernize edildiğini kaydeden Erdoğan, bugün de Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarını hizmete açtıklarını ifade etti.

Bulgaristan'a açılan 2 kapının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından modernize edildiğini anlatan Erdoğan, kısa sürede tamamlanarak hizmete hazır hale getirilen 2 sınır kapısının çok önemli işlev göreceğini dile getirdi.

Türkiye'nin son 6 buçuk yılda AK Parti Hükümeti döneminde kaydettiği hızlı gelişme sonucunda sınır kapılarının ihtiyacı karşılama noktasında yetersiz hale geldiğini belirten Erdoğan, bu konuya hükümetin el atarak olumlu yönde adımlar atılmasının sağlandığını söyledi.

2002'de 36 milyar dolar olan ihracatın 4 kat artarak 132 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşıldığını anlatan Erdoğan, 52 buçuk milyar dolar olan ithalat rakamının da 202 milyar dolara ulaştığını ifade etti

Erdoğan, dış ticaret hacminin de 87 buçuk milyar dolardan 334 milyar dolara çıktığını dile getirdi.

Aynı gelişmenin turizm alanında da gerçekleştiğini kaydeden Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının da iktidarları döneminde 12 buçuk milyondan 26 milyona çıktığını söyledi.

Bu çerçevede, ticaret ve turizm hacmi karşısında küresel rekabete hazır gümrük kapılarına ihtiyaç duyulur hale gelindiğini vurgulayan Erdoğan, bu anlayışla gümrük kapılarını modernize ettiklerini ifade etti.

Erdoğan, geçiş trafiğinde modern sınır kapıları sayesinde büyük bir rahatlama sağlayacağını da söyledi.

AB'ye üye ülke sayısının 27'ye ulaştığını hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin batısının artık tamamen AB ile sınır haline geldiğini ifade etti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

''2002'de başladığımız katılım müzakerelerini büyük bir gayret içerisinde sürdürüyor ve AB'nin doğu sınırını daha geniş bir çerçeve içerisine almanın gayretini sürdürüyoruz. Esasen bugünün dünyasında sınırlar geçmişe nazaran çok daha farklı anlamlar içeriyor. Dünyanın küresel bir köye dönüştüğü, teknolojinin uzakları yakın ettiği, ekonomilerin büyüdüğü, ticaretin geliştiği ve böylece sınır kavramının tamamen kabuk değiştirdiği bir süreçten geçiyoruz.

Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg, 1985'de Schengen Anlaşması'nı imzaladılar. Şu anda 15 ülke arasında sınır kontrolleri tamamen kalkmış durumda. Önümüzdeki yıllarda bu sayı daha da artacak. Dikkat edersek yüzyıllar boyunca birbirleriyle kıyasıya savaşan, sınır çizgileri sürekli değişen ülkeler, bugün artık aralarındaki sınırları fiziken kaldırmış durumdalar. Ekonomik ilişkiler, ticari ilişkiler, insani ilişkiler sürekli olarak değişiyor, gelişiyor. Sınırlar artık sadece birer formalite haline geliyor. Türkiye olarak çevremizdeki ve bölgemizdeki tüm ülkelerle barışçıl bir politika izliyor, ekonomik ilişkilerimizi hızla artırıyoruz. İşte en son Suriye sınırımızdaki mayınların temizlenmesine dair bir yasayı çıkardık. İnşallah o sınırımız da barışa dönük, güvenliğe dönük yeni bir adım atıyoruz.

Başta Bulgaristan olmak üzere batı komşularımızla da son dönemde çok güzel, çok anlamlı iş birlikleri sağladık. Dostluğumuzu, kardeşliğimizi, karşılıklı güveni pekiştirdik. Bugün sınır kapılarını modernize ediyoruz ama inanıyorum ki orta vadede bu kapıları da aramızdan kaldıracak ve artık Schengen'e dahil olmuş olacağız. AB ülkeleri olarak serbestçe birbirimizi ziyaret edebileceğiz.

Erdoğan, Türkiye'nin dış ticaret hacminin yaklaşık 3'te 2'sinin Avrupa ülkeleri ile olduğu dikkate alınırsa, Kapıkule'nin öneminin daha iyi anlaşılacağını vurguladı.

2008'de 5 milyondan fazla yolcu ile 7 binden fazla aracın bu kapıları kullandığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''Şurası son derece önemli; Gümrük kapıları ve hava alanları, bir ülke hakkında, hem ilk hem de son intibaları oluşturan ortamlardır. Biz, artık Kapıkule başka olmak üzere sınır kapılarımızda uzun araç konvoyları, uzun tır konvoylarını asla görmek istemiyoruz. Sınır kapılarının birer çile kapısına dönüştüğüne şahit olmak istemiyoruz. İşte bugün, bu çilenin bittiği gündür. Yaptığımız çalışmalar, Türk misafirperverliği sınır kapılarımızdan başlatıyor. Hızlı, kaliteli ve güvenli hizmet sunarak, tüm misafirlerimizi modern Türkiye'ye kabul ediyor ya da modern Türkiye'den uğurluyoruz.

Bundan böyle giriş ya da çıkış yapan yolcular aracını terk etmeden tek bir hat üzerinden bütün işlemlerini tamamlayabilecek, iyi izlenimlere sahip olarak yolculuğuna devam edecektir. Yapılan çalışmayı bu açıdan da çok önemsiyor, sınır kapımızın yeni halinin her iki ülkenin de prestijine önemli katkısı olacağını düşünüyorum.''

Başbakan Erdoğan, küreselleşmenin neden olduğu bir takim tehditleri önlemek noktasında da gümrük kapılarının stratejik önem arz ettiklerine dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

''Modern gümrük idarelerinin iki temel hedefi bulunuyor; bunlardan biri yasal ticareti kolaylaştırmak, bunun yanında da tabii ki hızlandırmak. Diğeri ise yasa dışılıkla ve kaçakçılıkla etkin bir şekilde mücadele etmek. Uluslararası terörizm, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, gümrük denetimlerinde hassasiyeti ve kaliteyi zorunlu hale getirdi. Belirsizliğin ve istikrarsızlığın hüküm sürdüğü bir coğrafyanın yanı başında bulunan Türkiye, kaçakçılık konusunda dünyanın diğer ülkelerine göre çok daha dikkatli olmak zorundadır. Avrupa ülkelerini kendisine iyi bir pazar olarak gören zehir ticaretini, biz burada durdurmak zorundayız. Yine çakışmaların, terörün kol gezdiği bölgelere silah akışını da burada, bu kapılarımızda, kesmek durumundayız. Gümrüklerde çalışan arkadaşlarımız, yasa dışı geçişle mücadelede gerçekten etkin ve özverili çalışmalar yapmak durumundadır. Zaten de yaptıklarına inanıyorum.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title