Haberler

Saraybosna İş Forumu

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya: "Bosna Hersek'e yatırım yapanların aynı zamanda 500 milyon tüketicisi olan AB pazarına da erişimi olacak" Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç: "Karadağ Türkiye ile gerçekleştirdiği ortaklıktan çok memnun ve ortaklığın gerçekleşmesinde katkısı büyük olan dostlarım.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, Bosna Hersek'e yatırım yapanların aynı zamanda 500 milyon tüketicisi olan AB pazarına da erişimi olacağını belirtti.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Anadolu Ajansı'nın medya sponsorluğunda gerçekleştirilen, bölgenin en büyük yatırım konferansı olan ve Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği "Saraybosna İş Forumu" kapsamında "Bölgesel stratejiye bakış" konulu panel düzenlendi.

"Balkanlar'ın Davos'u" olarak adlandırılan panele, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Slovenya eski Cumhurbaşkanı Danilo Turk ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya katıldı.

Lagumciya, burada yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'in büyük potansiyeli olduğunu, fakat ülkede daha fazla yabancı yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Lagumciya, "Hem dost olduğumuz hem de Bosna Hersek'e yatırım yapan ülkeler tabii ki mevcut ama bizim daha fazlasına ihtiyacımız var. Bosna Hersek'e gelen yatırım aynı zamanda tüm bölgeye ve Avrupa ülkelerine yapılmış olan bir yatırımdır" dedi.

Bosna Hersek'e yatırım yapan şirketlerin, yaklaşık 500 milyon tüketicisi olan Avrupa Birliği pazarına da erişimi olacağını ifade eden Lagumciya, "AB ülkeleri ve Türkiye ile ticaret anlaşmalarımız var. Dolayısıyla Bosna Hersek'e yatırım yapan şahısların tüm bu pazarlara da erişimi olacak. Bosna Hersek'te birçok zorluk var, farkındayım. Dayton Barış Anlaşması bunlardan sadece biri" diye konuştu.

Dayton Barış Anlaşması'na rağmen Bosna Hersek'in güzel bir ilerleme kaydettiğini vurgulayan Lagumciya, Bosna Hersek'in, komşuları olan Sırbistan ve Hırvatistan'a göre daha az kamu borcu olduğunu ve yatırım için daha büyük kapasitesi bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Slovenya'nın eski Cumhurbaşkanı Danilo Turk ise Balkan bölgesinin gelişimi için turizm sektörünün en önemli unsurlardan biri olduğunu dile getirdi. Gelişmelerin hiçbir zaman kısa bir sürede gerçekleşmediğini belirten Türk, "Bir gün içerisinde müthiş sonuçlar beklemek yanlış olur fakat bir kaç sene sonra güzel şeyler olabilir. Biraz sabır ve çok çabaya ihtiyacımız var. Saraybosna İş Forumu da bu kapsamda çok önemli bir platform" değerlendirmesini yaptı.

Turk, Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatistan ve Slovenya'nın, turizm sektörünün yanı sıra enerji ve alt yapı sektörlerinde büyük potansiyele sahip olduğunu da kaydetti.

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç de Karadağ'daki potansiyellerden ve özellikle turizm sektöründe gerçekleştirilen ilerlemelerden bahsetti. Azerbeycan'dan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen şirketlerin Karadağ'da, milyonlarca avro değerindeki projeleri gerçekleştirdiğini anımsatan Vuyanoviç, bu projelerin genç nüfus için yeni iş imkanları sağladığına dikkati çekti.

Karadağ'da turizm ve enerji sektöründe son yıllarda büyük bir gelişme yaşandığını hatırlatan Vuyanoviç, "Karadağ'daki sular sadece yüzde 17 oranında kullanılıyor. Bu kapsamda elektrik üretimi, içecek su üretimi ve benzeri projeler gerçekleştirilebilir" dedi.

Soma'daki maden kazasında hayatını kaybeden işçiler için başsağlığı dileklerini ileten Vuyanoviç, Karadağ'ın Türkiye ile gerçekleştirdiği ortaklıktan çok memnun olduğunu, bu ortaklıkta dostları olarak bahsettiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük katkıları olduğunu söyledi.

Karadağ'ın, bölgesel işbirliği ile ortak bir başarının mümkün olduğunu ispatladığını vurgulayan Vuyanoviç, Saraybosna İş Forumu'nun tüm organizatör ve katılımcılarına da teşekkür etti.

Saraybosna İş Forumu Tartışma Paneli

Saraybosna İş Forumu çerçevesinde düzenlenen tartışma paneline ise Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdürü Ali Rıza Çolak ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay katıldı.

Çolak, burada yaptığı konuşmada, küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin güçlü yerel yönetime ihtiyaç duyduğunu, bu şirketlerin daha küçük ekonomilerde çalıştıkları için büyük şirketler gibi ekonomik krizlerden korkmadığını belirtti.

Balkan bölgesinde de bu tip şirketlerin sayısının artması gerektiğine işaret eden Çolak, "Fakat bu şirketlere belli bir garanti sunmak gerekir. Şirket yöneticileri, Balkan ülkelerinde ne ile karşılaşacaklarını bilmek zorunda. Bölge ülke yöneticileri daha pozitif bir ortam sağlayabilirse önümüzdeki 10 yılda çok daha fazla gelişmiş bir bölge görebiliriz" diye konuştu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Günay da Balkan bölgesinin coğrafi konumunun çok güzel olduğunu fakat bölgenin, ekonomik ve toplumsal gelişmeler sağlaması için Batı ülkelerinin kurumları ile işbirliği yapması gerektiğini anlattı.

Bu sabah başlayan ve yarın devam edecek Forum'un açılışına, dünyanın en büyük yatırım fonlarından biri olan Katar Investment Authority Genel Müdürü Ahmed El-Seyid, Malezya Prensi Perak Raja Dr. Nazrin Shah ile iş ve siyaset dünyasından çok sayıda isim de katılıyor. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Saraybosna Slovenya Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title