Haberler

Sakarya'da Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğinin işgaliyle ilgili 220 asker, 2 sivil, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen firari Adil Öksüz'ün de aralarında bulunduğu 224 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasının bugünkü oturumu tamamlandı.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğinin işgaliyle ilgili 220 asker, 2 sivil, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen firari Adil Öksüz'ün de aralarında bulunduğu 224 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasının bugünkü oturumu tamamlandı.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesince, özel olarak hazırlanan salonda görülen ilk duruşmaya, 138'i tutuklu 140 sanık, mağdurlar ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel de hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, valilikteki olaylarda yaralananlar için üzüldüğünü belirterek, askerlerin ailelerinden de özür diledi.

"Vali ve Emniyet Müdürü'nün kontrol altına alınmaları gerek"

Resmi olarak 13 Temmuz'da göreve başladığını anlatan Coşkun, darbe girişimi akşamı eşi ve çocuklarıyla Ankara'ya giderken Binbaşı Murat Çelebioğlu'nun kendisini aradığını ve "Komutanım birliklerinize alarm emri verin. Sıkıyönetim ilan edildi." dediğini ileri sürdü.

Coşkun, daha sonra Sakarya'ya döndüğünü ve yoldayken nöbetçi amire birliklerin toplanması talimatını ilgili komutanlara iletmesi gerektiğini söylediğini aktararak, Merkez Komutanı Albay Ahmet Üzer'e jandarma ile irtibat kurulmasını, koordineli hareket ederek yolların ve kavşakların kontrol altına alınmasını ilettiğini dile getirdi.

Sakarya'ya geldikten sonra üniformasını giyerek merkez kışlaya gittiğini, Üzer'in bir kısım birliklerin geldiğini diğerlerinin yolda olduğunu söylediğini ifade eden Coşkun, rütbeli personelin toplanmasını emrettiğini, Genelkurmay Başkanlığından geldiğini iddia ettiği emri personele okuduğunu bildirdi.

Verilen emri uygulamaya çalıştığını savunan Coşkun, "Askerlere 'Emrin uygulamasını engellemeye çalışan veya mukavemet eden olursa, emniyet tedbirini alacaksınız. Gerekirse askeri silah kullanma yetkisi çerçevesinde silah kullanacaksınız veya ateş edeceksiniz.' dedim." diye konuştu.

Coşkun, İl Emniyet Müdürünü arayarak gelen emirleri aktardığını, Emniyet Müdürünün "Ben sizden emir almam, Vali Bey'e söylerim, onun emri ile hareket ederim." dediğini belirterek, "Albay Ahmet Üzer'e, 'Vali ve Emniyet Müdürü valiliğe gelirse kontrol altına alınmaları gerek. Çünkü sıkıyönetim direktifi bu istikamette.' talimatını verdim." dedi.

"Yurtta Sulh" adlı WhatsApp grubuna kendisini kimin eklediğini bilmediğini iddia eden Coşkun, "Gelen direktifin adı da "Yurtta Sulh" olduğu için ilerleyen vakitlerde Sakarya'daki faaliyetlerle ilgili bilgileri bu gruba aktardım." dedi.

16 Temmuz saat 03.00 sıralarında Ege Ordusu Harekat Merkezinden darbe girişimi emrinin komuta içerisinde olmadığına dair bilgilendirme yapıldığını aktaran Coşkun, şunları söyledi:

"Bu mesajın bu saat itibarıyla benim için bir anlamı yoktu. Çünkü olayın zamanında farklı olduğunu anlamış ve birliklere 'dönün' talimatı vermiştim. Örgüt yöneticisi ve üyesi olduğum iddia ediliyor. Bu iddiayı kabul etmiyorum. Örgütün hiçbir birimi ile irtibatım olmadığı gibi olan kişilerle de irtibatım yoktur." ifadelerini kullandı.

Coşkun'un avukatı da müvekkilinin emri, emir komuta zinciri içerisinde uyguladığını iddia ederek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini istedi.

Savunmanın ardından mahkeme, yarın devam edilmesini kararlaştırdığı duruşmayı bitirdi.

İddianame

Darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğinin işgaliyle ilgili 220 asker ile aralarında FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen, örgütün "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen firari Adil Öksüz'ün de yer aldığı 224 sanık hakkında Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı, başsavcıvekili ile 5 savcı tarafından hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame, 6 bölüm ve bin 353 sayfadan oluşuyor.

İddianamede, FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen, örgütün "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen Adil Öksüz ile meslekten ihraç edilen eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Binbaşı Ali Şahin, Üsteğmen Kayhan Demir, Yarbay İsmail Öcal ve 173 şüpheli hakkında TCK'nın "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309 ile "kasten öldürme" suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl 6 aydan 319 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Subay, astsubay, erbaş ve erlerden oluşan 41 şüpheli hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 şüpheli hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak yer aldığı iddianamede, valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak bulunuyor.

Ek iddianame ile davada yargılananların sayısı 200'den 224'e yükselmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Sakarya Politika Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

Bakmadan Geçme

Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şampiyon olan takım Şampiyonlar Ligi'ne direkt gidiyor mu, eleme mi oynuyor? Real Madrid Alaves maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Alaves maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Zaniolo sakatlandı mı, ne zaman sahalara dönecek? Tottenham Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Tottenham M.City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, maddeleri nelerdir? Tottenham Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Tottenham M.City maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Yasemin Allen kimdir? Yasemin Allen kaç yaşında, nereli?
Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title