Haberler

Saime Toptan'ın Sinop Gezisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan'ın Eşi Saime Toptan, Türk Toplumunun Yapısı, Geleneği ve Dini İnançları Nedeniyle Engellilere Bakış Açısı ve Duyarlılığının Birçok Ülkeden Daha İleri Seviyede Olduğunu Söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, Türk toplumunun yapısı, geleneği ve dini inançları nedeniyle engellilere bakış açısı ve duyarlılığının birçok ülkeden daha ileri seviyede olduğunu söyledi.

"10-16 Mayıs Engelliler Haftası" etkinlikleri kapsamında İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün davetlisi olarak Sinop'a gelen TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi ve aynı zamanda Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan, Sinop Polisevi'nde düzenlenen "Engellilik" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Konferansta, "Engelli Sorunları ve Toplumsal Duyarlılık" konusunda konuşan Saime Toptan, Türkiye'nin bu konuda diğer birçok ülkeden ileri seviyede olduğunu söyledi. Bu konuda Türk toplumunun yapısında önemli özellikler ihtiva ettiğini kaydeden Saime Toptan, "İnsanımızın yapısından, geleneklerimizden ve dinimizden gelen bir takım özelliklerimizle diğer ülkelere göre şanslıyız. Gittiğimiz her yerde bu farkı görmekte ve belirlemekteyiz. Hatta bu farkı sadece biz belirlemekle kalmıyoruz, gittiğimiz ülkelerde engellilerle çalışan yetkili ve eğitimciler, bu konuda bizi geride bırakamayacaklarını kabul ediyor. Bu bizim için çok güzel ve önemli bir tespittir. Bu tespitle gururlanabiliriz. Ancak bu tespit yapılıyor diye kendimizi çok daha rahat hissetmemeliyiz. Engellilerimizin dışarıdan gelen pek çok engelle mücadele etmenin yaşamlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu unutmamak gerekir" dedi.

Engelliler konusunda Türkiye'de önemli mesafeler alındığını kaydeden Toptan, "2005 yılında yürürlüğe konulan Engelliler Yasası'yla, ailelerin omzundaki 'benden sonra çocuğum nasıl yaşayacak?' sorusuna cevap verme zemini aşağı yukarı belirlendi. O bakımdan engellileri toplumla karıştıracak, toplumun engellilerin özelliklerini fark edecek bir sistemin ülkede yaygınlaşması ya da engellilerin ve engelsizlerin bu sistem içinde yaşamlarını sürdürmesi gerekmektedir. Her insanın temel hakları vardır. Biz her insanın diyoruz. Engelli ya da engelsiz ayrımı yoktur. İnsanlık için düzenlenen tüm sözleşmeler ve ülkede yapılan tüm yasalar eşitlik ilkesini benimsemiş ve mümkün olduğu kadar ayrımcılığı ortadan kaldıran kurallardır. Bütün bunlar insanlar arasında ayrımcılığı ortadan kaldıran, insanların bütün haklardan eşit bir biçimde yararlanmasını sağlayan ilkelerdir" diye konuştu.

Konferans, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öznur Tunca'nın "Engellilerde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun Önemi" konulu konuşmasıyla devam etti. Konferansı Vali Zeki Şanal ve eşi Nimet Şanal, AK Parti Sinop Milletvekili Abdurrahman Dodurgalı, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şevket Büyükhatipoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Hüseyin Erol, Milli Eğitim Müdürü Osman Akova, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Selamettin Özgen, AK Parti Sinop Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Karagülle, engelli vatandaşlar, aileleri ve vatandaşlar izledi.

(SÖ-SA-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title