Haberler

Uzman Diyetisyenlerden Kurban Bayramı Et Tüketimi Uyarısı

Güncelleme:

Kurban bayramında aşırı kırmızı et tüketiminin mide ve bağırsak hastalıklarına zemin hazırlayabileceği uyarısında bulunan uzman diyetisyenler, et tüketimi, korunması ve saklanmasında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

p>Bayramda aşırı kırmızı et tüketiminin mide ve bağırsak hastalıklarına zemin hazırlayabileceği uyarısında bulunan Uzman Diyetisyen Cansu Özçelik, "Kırmızı et, lif açısından zengin olmadığı için kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerine neden olabilir. Bu nedenle günde en fazla 120 gram (4-5 köfte kadar) kırmızı et tüketilmelidir" diye konuştu.

Kurban bayramında et tüketiminin artmasıyla sağlık sorunlarında ciddi artışlar gözlendiğini belirten VM Medical Park Pendik Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzman Diyetisyen Cansu Özçelik, et tüketimi, korunması ve saklanmasında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

ET EN AZ 1 GÜN BEKLETİLMELİ

Bayramda eti kestikten sonra 1 gün bekletmenin önemli olduğuna işaret eden Uzm. Dyt. Özçelik, "Et yeni kesildiğinde 'ölüm katılığı' dediğimiz bir durum gerçekleşir, bu nedenle pişirmede ve sindirimde güçlüğe sebep olur. Kurban kesildikten sonra önce güneş görmeyen serin bir ortamda 3-4 saatlik bir sürede etlerin bekletilmesi, etin normal haline dönmesini sağlar. Olgunlaşma süresi için 24 saat yeterlidir. Bu süreyle et hem yumuşaklık hem de lezzet açısından daha uygun hale gelir" açıklamasında bulundu.

BUZLUKTAN ÇIKARILAN ETLER ALT RAFLARDA ÇÖZDÜRÜLMELİ

Uzm. Dyt. Özçelik, kurban etinin buzdolabında nasıl muhafaza edilmesi gerektiği hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Et saklarken buzdolabında -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 derecede 6 aylık süre saklayabilirsiniz. Pişirmek için buzluktan çıkardığımız etleri buzdolabının alt raflarına indirip yavaş yavaş çözdürebilir, çözdürülen eti bekletmeden pişirilmelisiniz ve  tekrar dondurma işlemine girmemeli."

GÜNDE 4-5 KÖFTEDEN FAZLASINI TÜKETMEYİN

Bayramda aşırı kırmızı et tüketiminin mide ve bağırsak hastalıklarına zemin hazırlayacağının altını çizen Uzm. Dyt. Özçelik, "Kırmızı et, lif açısından zengin olmadığı için kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerine de neden olabilir. Bu nedenle günde en fazla 120 gram (4-5 köfte kadar) kırmızı et tüketilmelidir" diye konuştu.

DİYABET VE KALP HASTALARINA UYARILAR

Diyabet ve kalp hastalarının et tüketirken dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar olduğuna değinen Uzm. Dyt. Özçelik, önerilerini şöyle sıraladı:

"Kırmızı etin aşırı tüketilmesi bazı kronik hastalıkların temeli oluşturabilmektedir. Bu kronik hastalıklar arasında diyabet yani şeker hastalığı, kolon kanseri, kalp-damar hastalıkları bulunmaktadır. Bunun altında yatan sebep ise ette bulunan doymuş yağ asitleri olabilir. Bu, damar tıkanıklığı açısından da önemlidir. Bu nedenle kronik hastalıkları olan bireyler, bayramda en yağsız yerinden olacak şekilde ve her gün olmamakla birlikte ortalama 120 gramı geçmeyecek şekilde et tüketmelidirler."

SAĞLIKLI ET PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

Eti tüketirken en sağlıklı pişirme yöntemlerinin haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemleri olduğunu belirten Uzm. Dyt. Özçelik, "Çünkü kavurma ve kızartma yöntemleri yağ alımınızı artırmaktadır. Mangal bayramların olmazsa olmazı olarak kabul edilse de, pişirirken etlerin kömürleşmemesine dikkat edilmelidir. Zira kömürleşen etler her zaman kanser riski taşımaktadır" dedi.

SÜTLÜ VEYA MEYVELİ TATLILARI TERCİH EDİN

Bayramlarda dikkat etmemiz gereken diğer önemli sorunun ise tatlı tüketimindeki artış olduğunu işaret eden Uzm. Dyt. Özçelik, "Yüksek miktarda yağ ve şeker içeren şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeniz daha uygun olacaktır. İkramlarınızda çikolatanın yanında kuru meyve, ceviz, badem gibi besinlerle hazırladığınız tatlıları ikram edebilirsiniz" diyerek sözlerini sonlandırdı.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Kurban Bayramı Kurban Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title