Haberler

Menengiç tarımının yaygınlaştırılması önerisi

Güncelleme:

Akdeniz Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, menengiç bitkisinin tarımının yapılması ve üretim alanlarının yaygınlaştırılması önerisinde bulundu. Menengiç kahvesinin talebinin artmasıyla birlikte köylüye gelir getirici bir ürün olarak tarımının yapılması önem taşıyor. Ayrıca menengiç kahvesinin antioksidan kapasitesinin yüksek olduğu ve astım hastalarına önerildiği belirtildi.

Akdeniz Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, doğada yabani olarak yetişen menengice talebin artması üzerine köylüye gelir getirici tür olarak bu ürünün tarımının yapılarak üretim alanlarının yaygınlaştırılması önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Şekeroğlu, AA muhabirine, Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkilerin gerek doğadan toplanması gerek kültürünün yapılması konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Son yıllarda kafeinsiz ve bitkisel kahvelerin ön plana çıktığını, menengiç kahvesinin de her geçen gün tanındığını dile getiren Şekeroğlu, "Menengiç Türkiye'de değişik bölgelerde doğada yabani olarak yetişiyor. Kavrulduktan sonra macun şeklinde satılıyordu. Dünya çapında menengiç kahvesi yaygınlaşmaya başladı. Yani bugün Avrupa'dan Amerika'ya, Uzak Doğu'dan Orta Doğu'ya bütün ülkelerde artık insanlar menengicin farkına vardılar. Hatta geçtiğimiz yıllarda biz Kilis'ten Japonya'ya ilk defa menengiç kahvesi gönderdik ve bugün Tokyo ve başka yerlerde menengiç kahvesi satılıyor. Özellikle orada hamileler ve bebekli anneler menengiç kahvesini severek kafeinsiz bir kahve olarak tüketiyor." diye konuştu.

Japonya'ya 10 ton menengiç kahvesi gönderme hedefi

Kilis'teki firmaların geçen yıl yaklaşık 5 ton civarında Japonya'ya menengiç kahvesi gönderdiğini belirten Şekeroğlu, bu yıl da 10 ton civarında ihracat yapılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Ülke genelinde 1200 ton üretilen menengiç fiyatının son dönemde 125 liraya kadar çıktığına dikkati çeken Şekeroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Brezilya'dan gelen çekirdek kahvenin fiyatı 95-100 liralarda satılırken bugün 'menengiç, kahveyi yendi.' Önümüzdeki süreçte menengice talep daha da artacak. O zaman ne yapmamız gerek? Bizim artık tarımını yapmamız gerekir. Menengicin tarımını yapmak kime kazandıracak? Kırsaldaki insanlara, çiftçiye kazandıracak. Bugün bir dönüm alandan yaklaşık en az 200 kilogram menengiç üretildiğini düşündüğünüzde çok ciddi bir gelir kaynağı oluyor. İlk 3-4 yıl belki meyve alamayacaksınız ama 3-4 yıl sonra bakımlı bir araziden belki 300-500 kilogram civarında verim alacaksınız."

Menengiç tarımının yaygınlaştırılmasıyla ilgili dernek olarak Tarım ve Orman Bakanlığıyla görüşmelerinin devam ettiğine dikkati çeken Şekeroğlu, "Önümüzdeki süreçte inşallah biz menengiç bahçelerini çevremizde görmeye başlayacağız. Doğadaki popülasyonu koruyup doğamızı, biyolojik çeşitliliğimizi koruyacağız. Ayrıca da menengiç tarımıyla da sanayinin ihtiyacını karşılayıp fiyatların daha makul seviyelere ulaşmasını hedefliyoruz." dedi.

Antioksidan kapasitesi yüksek

Şekeroğlu, kavrulmamış, kavrulmuş ve kahve formuna gelmiş menengice ilişkin bilimsel araştırma yaptırdıklarını, özellikle kavrulup kahve haline gelen menengicin antioksidan kapasitesinin çok yüksek olduğunu gördüklerini vurguladı.

Menengicin özellikle astım ve nefes darlığı hastalarına önerildiğini dile getiren Şekeroğlu, "Aynı zamanda enerji kaynağı. Yani yoğun bir yağı var. Tarihte de menengiç yağı zaten özellikle kozmetik ve parfüm sanayisinde oldukça önemli. Menengiç kahvesinin bilimsel olarak içerdiği doymamış yağ asitleri, fenolik maddeler, çeşitli filtre kimyasallardan dolayı oldukça önemli olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Sağlık

Akdeniz Astım Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title