Haberler

İç Hastalıkları Uzmanı Can İyiiz rafine karbonhidratlar insülin direncini artırdığını belirtti

Güncelleme:

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can İyiiz, beyaz un, şeker, nişasta gibi gıdaların normal yiyeceklere göre 3-4 kat daha fazla insülin salgılatarak vücutta insülin direncine neden olduklarını belirtti.

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can İyiiz, beyaz un, şeker, nişasta gibi gıdaların normal yiyeceklere göre 3-4 kat daha fazla insülin salgılatarak vücutta insülin direncine neden olduklarını belirtti.

İyiiz, hastanede düzenlediği basın toplantısında, diyabetin kan şekerinin kronik olarak yüksek olması ve bunun sonucu olarak seyreden kalp damar sisteminin istenmeyen durumları olarak tanımlandığını söyledi.

Kan şekeri yüksekliğinin hekimler tarafından önemle takip edildiğini belirten İyiiz, "Çünkü diyabet her zaman kalp damar sistemi hastalıklarıyla birlikte geliyor. Yani kandaki şekerimiz ne kadar yüksekse damar çeperindeki bozulma o kadar şiddetli oluyor. ve o kadar sıklıkla kalp damar hastalıklarına maruz kalıyoruz." dedi.

İyiiz, diyabetin insülin direnci, obezite, rafine karbonhidratların aşırı tüketimi ve hareketsiz yaşam gibi birbiriyle iç içe geçmiş birçok nedeni olduğunu dile getirdi.

İnsülin direnci olan hastaların vücutlarının normalden 3-4 kat insülin salgıladığını ifade eden İyiiz, "Bu salgıladığımız çok fazla insülin yağ sentezini arttıracak, kilo almamızı sağlayacak, kilo vermemizi zorlaştıracak, su ve tuz tutarak tansiyonumuzu yükseltecektir. İnsülin direnci hastaları tansiyona daha meyillidirler. Zaman içinde üç dört kat fazla çalışan pankreas bir süre sonra tükenmeye başlıyor. Eğer yeteri kadar insülin salgılayamazsak pankreasımız yorulursa işte o on, on beş yıl içerisinde insülin direnci bizi şeker hastalığına doğru götürüyor." diye konuştu.

Beyaz un, şeker, nişasta gibi gıdaların insülin direnci oluşturarak şeker hastalığına neden olduğunu belirten İyiiz, şöyle devam etti:

"Beyaz un, beyaz şeker içeren gıdaların hepsini rafine karbonhidrat olarak değerlendiriyoruz. Buna pirinç ve nişastayı da ekleyebiliriz. Rafine karbonhidratları tüketmek hem bize kilo aldırır hem kolay acıktırır hem de kendimizi daha halsiz, daha yorgun hissetmemiz neden olur. Onun için biz rafine karbonhidratlardan hastalarımızın uzak durmasını öneriyoruz.

Abur cubur zaten bunun tipik örneği. Günümüzde bir de fruktoz şurubu var. Fruktoz şurubu sanayi ortamında elde edilmiş konsantre bir şeker. Beyaz şekerden daha fazla kan şekerini yükseltiyor. Gofretlerin, özellikle ucuz çikolataların tamamında kullanılıyor. Hatta ve hatta birçok tatlının içinde de fruktoz şurubu kullanılabiliyor. Bunların hepsi kan şekerini bozuyor, insülin salgılatıyor ve size ileride diyabet için uygun bir zemin oluşturuyor."

Kaynak: AA / Sağlık

Devlet Hastanesi Edirne Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title