Haberler

Sabancı'nın Çimentoda Gözü Yurtdışında

Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, Yurt Dışında Yeni Satın Almalar ve Yatırım Konusunda Araştırma Yaptıklarını Belirterek, "Güler Hanım (Sabancı) Bu Konuda Bize Tam Destek Veriyor. 'Yurt Dışında Büyüyün' Diyor. Yurt Dışı Yatırımı İçin Akdeniz ve Karadeniz Havzasına, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerini de Katabiliriz" Dedi.

ÇimSA Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, yurt dışında yeni satın almalar ve yatırım konusunda araştırma yaptıklarını belirterek, "Güler Hanım (Sabancı) bu konuda bize tam destek veriyor. 'Yurt dışında büyüyün' diyor. Yurt dışı yatırımı için Akdeniz ve Karadeniz havzasına, Orta Doğu ve Türk cumhuriyetlerini de katabiliriz" dedi.

Mehmet Hacıkamiloğlu, Sabancı Holding iştiraklerinden AkçanSA ve ÇimSA’nın son bir yıllık mali sonuçları ve önümüzdeki döneme ilişkin yatırım planlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, ÇimSA'nın TMSF'den satın aldığı Ankara, Kayseri ve Eskişehir fabrikalarında önekmli oranda kapasite artırımı gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'de ilk kez yapılan ve en sağlam çimento çeşidi olarak bilinen kalsiyum aluminatlı çimento üretiminin de 2007 yılında 20 bin tona ulaştığını, 2010 yılında ise bu rakamın 40 bin tona çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti. Hacıkamiloğlu, ÇimSA'nın 2007'de yüzde 3 olan alternatif yakıt kullanımı oranının 2010 yılında yüzde 6'ya çıkarılacağını sözlerine ekledi.

ÇimSA'nın yurtdışı yatırımlarına da değinen Hacıkamiloğlu, yurtdışında büyümek konusunda Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'dan tam destek aldıklarını vurguladı. Kamiloğlu, "Güler Hanım (Sabancı) bu konuda bize tam destek veriyor. 'Yurt dışında büyüyün' diyor. Yurt dışı yatırımı için Akdeniz ve Karadeniz havzasına, Orta Doğu ve Türk cumhuriyetlerini de katabiliriz" diye konuştu.

"ÇİMENTO YATIRIMLARI KUZEY IRAK'TA YOĞUNLAŞIYOR"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hacıkamiloğlu, Kuzey Irak'a yapılan yatırımlar konusuna ilişkin olarak, şu anda yalnızca Kuzey Irak'ta ciddi bir yapılanma olduğunu, Bağdat ve güney bölgesinin ise hala istikrarsız kabul edildiğini söyledi. Irak'ın savaş öncesinde yılda 14 milyon ton çimento tükettiğini, bu rakamın savaştan sonra yarıya indiğine işaret eden Hacıkamiloğlu, "Irak'ın yeniden yapılandırılması sürecinde, 14 milyonun çok üstünde bir tüketime ihtiyaç olacak" dedi.

Şu anda Orascom şirketinin Süleymaniye'de bir fabrikayı onardığını ve burada 1-2 milyon tonluk üretime gçeceğini ifade eden Hacıkamiloğlu, yine Süleymaniye'de bir fabrikanın üretim kapasitesinin Orascom tarafından 2.5 milyondan 5 milyon tona çıkarılacağını kaydetti.

"ÇİMENTO, ÇEVREYE RAĞMEN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAZ"

AkçanSA Genel Müdürü Mehmet Göçmen de, 2007 yılında yüzde 10 olarak gerçekleşen alternatif yakıt kullanımını 2010 yılında yüzde 30'a çıkaracaklarını vurgulayarak, "Çimento, çevreye rağmen sürdürülebilir olamaz. Yakıt konusunda atıklara yönelen ilk şirket olarak, ilk kez 3 çevre ödülü aldık. Çevreye yatırım yapmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Göçmen, grup olarak çevre yatırımlarına büyük önem verdiklerini dile getirerek, "Çevre sertifakamızın numarası vali plakası gibi 001. Bununla hep övüneceğiz. Sadece atık yakma yatırımlarımız 2005'ten bu yana 8 milyar dolar civarında. Yakma işlemi çok ciddi tetkikler ve kontroller altında gerçekleşiyor. Hıdrellez'de lastik yakar gibi yakmıyoruz" diye konuştu.

"10 MEGAVATLIK RÜZGAR SANTRALİ KURACAĞIZ"

AkçanSA'nın Çanakkale tesislerindeki klinker üretim kapasitesini 135 milyon dolarlık yatırımla 2008 yılında iki katına çıkararak 4 milyon tona ulaşacaklarını belirten Göçmen, KarçimSA-Karabük ve Ladik fabrikalarının da üretim kapasitesi ve modernizasyon anlamında geliştirileceğini ifade etti. Göçmen ayrıca, Çanakkale'deki fabrika içine 10 megavatlık bir rüzgar enerjisi tesisi ve atık ısısı kullanılarak elde edilecek 13 megavatlık bir enerji kaynağı kurulacağını da sözlerine ekledi.

"ÇİMENTODAN ÇIKMAYIZ, KİMSEYLE ORTAK OLMAYIZ"

Sabancı Çimento Grubu Başkanı Erhan Kamışlı ise, gazetecilerin soruları üzerine, Sabancı Grubu'nun çimento sektöründen çekilmeyi ya da stratejik ortaklık kurmayı düşünmediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Teklfiler geldi ama biz çimentoyu ana sektörlerimizden biri olarak görüyoruz. Bir satış düşüncemiz yok, artık çimentoda kimseyle ortaklık da yapmayacağız. Bundan sonra ortak olursak, yurtdışında bizimle eşdeğer tesislere sahip şirketlerle oluruz, ortaya sadece para koyanlarla ortak olmayız."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title