Haberler

Rum Basını: Sonraki Adım Askerlerin Çekilmesi

Kıbrıs Rum Hükümetinin, 'Güven Artırıcı Önlemler' Çerçevesinde Müzakere Masasına Sunacağı İlk Önerinin Lefkoşa'daki Askerlerin Geri Çekilmesi Olduğu Bildirildi.

Kıbrıs Rum hükümetinin, "güven artırıcı önlemler" çerçevesinde müzakere masasına sunacağı ilk önerinin Lefkoşa'daki askerlerin geri çekilmesi olduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, konuya ilişkin haberinde Rum hükümetinin, iki taraf arasında güven ortamının artırılması amacıyla Lefkoşa surları içerisinde yer alan bölgedeki askerlerin bulundukları yerden geriye çekilmelerini, yani dekonfrantasyon önereceğini yazdı.

Bu önerinin, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından, Londra'ya hareketinden önce havaalanında dile getirildiğini belirten gazete, Rum hükümetinin öneriyi resmen müzakere masasına sunma niyetinde olduğunu kaydetti.

Gazete, Rum hükümetinin öneriyi sunma zamanı konusunda düşünceleri bulunduğunu ve önerisinin ya KKTC Cumhurbaşkanlığı Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'yle (AB) Müzakerelerden Sorumlu Özel Temsilcisi Özdil Nami ile Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu arasında gerçekleştirilen temaslar sırasında ya da Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın yapacakları ilk görüşmede sunulmasının düşünüldüğünü vurguladı.

Rum hükümetinin, eski Lefkoşa bölgesinin dekonfrantasyonu konusundaki düşüncelerini öğrenmek amacıyla BM ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi çerçevesinde sondaj çalışmalarına başladığını yazan gazete, önerinin anlaşmayla sonuçlanmasının "Türk askerinin reddi sebebiyle çok zor göründüğünü" iddia etti.

Fileleftheros, Lefkoşa'nın Kıbrıs Türk tarafında görev yapan bölüğün, tamamen Kıbrıslı Türk askerlerden oluştuğunu, bu durumun da Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafına, iyi niyet göstergesi olarak dekonfrantasyon önerisinde bulunmaya çağırma hakkı verdiğini savundu.

Bu önerinin uygulanması durumunda Kıbrıs Türk liderliğinin, "işgal ordusunun onaylamadığı kararları da alabileceğinin kanıtlanacağını" öne süren gazete, BM'den bir kaynağın dekonfrantasyon yönünde her iki taraftan da öneri gelmesi durumunda "tüm konuyu memnuniyetle tartışmaya açacağını" ifade ettiğini belirtti.

Gazete, dekonfrantasyon konusunda Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu ve diğer bazı Rum siyasilerin görüşlerine de haberinde yer verdi.

Habere göre Stefanu, Rum hükümetinin arzusunun, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler arasında güveni artıracak her türlü girişimi desteklemek olduğunu ve Lefkoşa'da gerçekleştirilecek bir dekonfrantasyonun bu çabalara katkı sağlayacağını ifade etti.

Stefanu ayrıca, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından konu hakkında belirli bir öneri sunulduğu zaman Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın müspet cevap vermesini de diledi.

DİSİ Milletvekili Sokratis Hasikos, DİKO Milletvekili Fitos Konstantinu ve AKEL Milletvekili Aristos Aristotelus'un da dekonfrantasyon önerisini genel anlamda desteklediklerini belirten gazete, ancak bu önerinin Türk askeri tarafından kabul görmesi ve uygulamaya konması konusunda şüpheleri bulunduğunu ifade ettiklerini yazdı.

(MG-NO-İB-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title