Haberler

Raylardaki Grev Alman Ekonomisini Vuracak

Alman Demiryolları ile Alman Makinistler Sendikası (Gdl) Arasındaki Toplu Ücret Anlaşmazlığı, Ekonomi ve Politik Çevrelerin Sabrını Taşırmaya Başladı.

Alman Demiryolları ile Alman Makinistler Sendikası (GDL) arasındaki toplu ücret anlaşmazlığı, ekonomi ve politik çevrelerin sabrını taşırmaya başladı.

Bakanlar ve değişik sektörlerdeki büyük şirketlerin yöneticileri, demiryollarındaki grevin, ülke ekonomisindeki canlanmayı durdurabileceğine dikkat çekerek, tarafların bir an evvel yeniden görüşme masasına oturmasını ve çözüm geliştirmesini istedi. Cumartesi günü 42 saatlik grevi sona erdiren GDL yetkilileri, demiryolları yöneticilerinin kendilerine makul bir teklifle gelmesini beklediklerini ifade etti.

Tarafların tavırlarını sürdürmesi halinde, yeniden grev kararı almaya hazır olduklarını belirten GDL Genel Başkanı Manfred Schell, yeni grevlerin salı günü başlatılabileceğini kaydetti. Schell, "GDL'nin perşembe gününden cumartesi gününe kadar devam eden 42 saatlik grevi sebebiyle, beklenenin aksine sanayideki üretim durmadı. Grevlerin devam etmesi halinde, lojistik problemler sebebiyle bazı şirketlerin üretimlerini yavaşlatma yoluna gidebilir" dedi.

Schell, demiryolları yönetiminden bir teklif gelmemesi halinde, demiryollarının uzak ve yakın yolcu ulaşımıyla yük taşımacılığını da etkileyecek şekilde üç ayrı koldan grevlere başvurabilecekleri yönündeki tehdidini yineledi.

Alman Demiryolları Yönetim Kurulu üyelerinden Georg Brunnhuber, Bild am Sonntag gazetesine verdiği demecinde, iki tarafın da kabul edebileceği bir arabulucunun bulunması teklifinde bulunacağını söyledi. Rheinische Post gazetesine de demeç veren Brunnhuber, demiryolları yönetiminin makinistlerin kendilerine ait bir şirket bünyesinde bulundurulacağı bir çözüm üzerinde de düşünüldüğünü kaydetti. Brunnhuber, "Makinistlerin başka bir şirket aracılığıyla istihdam edilmesi, Alman Demiryolları'nın içinde

bulunduğu zor durumu atlatmak için başvurduğu yollardan bir tanesidir" dedi.

Federal Ekonomi Bakanı Michael Glos ise, grevlerin ekonomiyi olumsuz yönde etkilemesine karşı tarafları uyararak, "Sağlam ve istikrarlı bir yapıya sahip olan ekonomik büyüme şu anda petrol fiyatları ve dolar karşısında yüksek değeri olan euronun yükünü karşılamak mecburiyetinde. Bunun üzerine bir de grev yükünü koyduğumuzda, ekonomideki genel iyileşmeyi tehlikeye atarız" şeklinde konuştu.

Glos, Alman Demiryolları yönetimi ile sendika yetkililerinin, tüketicilere ve ekonomi çevrelerine karşı sorumluluklarının gereğini yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Federal Ulaştırma Bakanı Wolfgang Tiefensee de, tarafların birbirleriyle görüşmelerini yeniden başlatmasını ve çözüm arayışlarını sürdürmesini istedi. Tiefensee, tarafların birbiri hakkında konuşmayı bırakıp birbirleriyle konuşması gerektiğini de ifade etti.

Leipziger Volkszeitung gazetesine konuşan bakan, her iki tarafın da ülke ekonomisine büyük zarar vermekle meşgul olduklarını belirterek, bu tavırlarının bir an önce değişmesi gerektiğini söyledi.

Alman Metal İşverenleri Birliği (Gesamtmetall) Başkanı Martin Kannegiesser, makinistlerin ekonomiye demiryolları yöneticilerinden daha fazla zarar verdiğini belirterek, "Hiç kimsenin bir tabaktaki sineği öldürmek için bütün tabakları kırma hakkı yoktur" diyerek Alman Demiryolları'nın yanında yer aldı.

Sanayinin önde gelen isimlerinden Çelik İşverenleri Birliği Başkanı Dieter Ameling ve Porsche Yönetim Kurulu Başkanı Wendelin Wiedeking ise, lojistik sebeplerden dolayı üretime ara verilmesi tehlikesine karşı uyardı.

Yük trenleri makinistlerinin greve gitmesinin verdiği zararı "çok büyük" olarak değerlendiren Alman Demiryolları Yük Nakliyatı Bölüm Başkanı Norbert Bensel, zararın rakamı hakkında bir veri vermesinin şimdilik mümkün olamayacağını, ulaşımın yeniden normale dönmesi için haftalara ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Perşembe günü başlayıp cumartesi günü sona eren greve yaklaşık 2 bin 500 makinistin katıldığı tahmin ediliyor. Alman Demiryolları yetkilileri, cuma günü yaptıkları açıklamada, yük trenleri ulaşımının doğu eyaletlerinde tamamen durduğunu, batı eyaletlerinde ise üç trenden birisinin çalıştığını bildirmişti.

Aylardan beri süre gelen toplu ücret görüşmelerinde, GDL makinistler için özel bir tarife anlaşması talep ediyor. Sendika ayrıca maaşların da zamlanmasını isterken, Alman Demiryolları bu taleplere yanaşmıyor. Alman Demiryolları, Ekim ayının ortasında yapılan teklifin görüşülmesi için sendika yetkililerini sürekli masaya çağırırken, GDL yetkilileri teklifin görüşülecek değerde olmadığını belirterek bu talebi geri çeviriyor. Alman Demiryolları, Ekim ayının ortasında yaptığı teklifte bir defalığına mahsus

600 Euro ödemeyi ve maaşlara yüzde 4.5 oranında zam yapılmasını önermişti. Yönetim ayrıca makinistlerin ek çalışma ve mesai yaparak daha fazla kazanmalarına imkan sağlayacak zemin hazırlanabileceğini kaydetmişti.

(HK-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti Adana Demirspor Galatasaray maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Adana Demirspor GS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Icardi kaç gol oldu, gol krallığında kim önde? İcadi 2024 kaç gol attı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title