Haberler

Prof. Dr. Oğuzhan'a, 'Sssiz Katil' Bilimsel Başarı Getirdi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan'ın, 77 yaşındaki bir kadın hastanın akciğer ana atardamarlarından mekanik yöntemle pıhtı (Pulmoner emboli-Sessiz katil) çıkartma görüntüsü, ABD'de yayımlanan tıp dergisi 'The New England Journal of Medicine'de yayınlandı.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan'ın, 77 yaşındaki bir kadın hastanın akciğer ana atardamarlarından mekanik yöntemle pıhtı (Pulmoner emboli-Sessiz katil) çıkartma görüntüsü, ABD'de yayımlanan tıp dergisi 'The New England Journal of Medicine'de yayınlandı.

Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, 7 Ocak 2016 tarihinde 'The New England Journal of Medicine'de yayınlanan çalışmasının, Türkiye'den bugüne kadar ikinci vaka olduğunu belirterek, "Daha önceki yayın klinik çalışmadan oluşuyordu. Görüntü dalında dergide yayınına yer verilen ilk kardiyolog ben oldum. Bu yayın Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kayseri ve Türkiye'nin dünya tıp alanında tanıtımı açısından da oldukça önemli" dedi. Prof. Dr. Oğuzhan, yaptıkları çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Geçtiğimiz 2015 yılında Tıp Fakültemiz Acil Servisi'ne göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes darlığı şikayetleri ile 77 yaşında bir kadın hasta başvurmuştu. Elektrokardiyografisinde kalp krizini düşündüren bulgular tespit ettik. Acilde solunumu ve kan dolaşımı duran hastaya önce acil hekimlerimiz müdahale etti, ardından hastayı biz kliniğimize devraldık. Hastanın bu durumunun kalbinden kaynaklandığını düşünerek hastaya kalp anjiyografisi yaptık. Anjiyografi işleminde hastanın kalp damarları normal çıktı. Sonra yine anjiyografi yöntemi ile hastanın akciğerindeki ana atardamarlarını görüntüledik. Hastanın akciğer ana atardamarlarının içerisinde 'pulmoner emboli' denilen yoğun pıhtı oluşumu tespit ettik. Hastanın akciğerlerinde kan dolaşımı durmuştu. Sonra mekanik yöntemle katater adını verdiğimiz borucuk vasıtasıyla hastanın akciğer ana atardamarlarına girdik ve akciğer ana atardamarındaki pıhtıyı parçalara ayırıp dışarı aldık. Bu işlem sırasında yine kateter vasıtası ile hastanın akciğer ana atardamarının içerisine pıhtı eritici ilaç enjekte ettik. Aynı zamanda hastada bu işlemin tamamını görüntüledik. Bu görüntüler daha önce hiçbir hastada bu derece net tespit edilemediğinden orijinaldi. Görüntüleri hastanın öyküsü ile birlikte yayınlanması için dünyanın en prestijli tıp dergisi olan The New Eengland Journal of Medicine'ne gönderdik. Dergi yaklaşık 1 yıllık incelemenin ardından vakamızı görüntü dalında yayınlamaya uygun görerek, 7 Ocak 2016 tarihinde çıkan sayısında yayınladı. Vaka görüntümüzün olgu sunumu ile dünyanın en prestijli tıp dergisinde yayınlanması için bizim için büyük gurur oldu. Çünkü dünya genelinde tanınırlığa sahip oluyorsunuz. Türkiye'den daha önce bu dergide kardiyoloji kategorisinde bir yayın çıkmış, fakat o yayın da klinik çalışmadan oluşuyor. Bizim çıkan bu yayınımız görüntü kategorisinde Türkiye'den ilk. Dolayısıyla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kayseri ve Türkiye'nin tanıtımı açısından bu yayın oldukça önemli." - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

New England Journal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title