Haberler

Suriye'deki Olaylar

Hasan Özkal - Kilis Valisi Yusuf Odabaş, "Şu anda sınır boyu sakin, çatışmalar durmuş durumda" dedi.

Hasan Özkal - Kilis Valisi Yusuf Odabaş, "Şu anda sınır boyu sakin, çatışmalar durmuş durumda" dedi.

Vali Odabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmada yaralanan bazı kişilerin sınırı geçerek Kilis'e geldiğini ve hastaneye kaldırıldığını hatırlattı.

Olayın ardından konteyner kentte bulunan Suriyelilerin eylem yaptığını, bu kişilerin tel örgülerin bir kısmını kırarak arıtma tesisinin üzerine çıkıp slogan attığını belirtti.

Bu sırada karşı taraftan seken kurşunların buradaki 4 Suriye vatandaşı ile görevli 2 Türkün yaralandığını ifade eden Odabaş, "Çatışmadan etkilenerek olaylara tepki gösteren Suriye vatandaşlarını sakinleştirdik. Bir kısım Suriyeli vatandaşlar da kampın dışına çıkarak Suriye aleyhine gösteri yapmak istedi. Ancak güvenlik güçlerimizle onları sakinleştirerek tekrar kampın içine aldık. Halen içeri girmek istemeyen bir grup Suriye vatandaşını da ikna etmeye çalışıyoruz" dedi.

Odabaş, sınıra yakın bölgede yaşanan çatışmanın Suriye ordusu ile muhalifler arasında meydana geldiğini belirterek, çatışmanın asıl nedeni muhalif güçlerin Esseleme Sınır Kapısı'nı ele geçirmek istemesinden kaynaklandığını öğrendiklerini bildirdi.

Türk askeri ve emniyet güçlerinin olay sırasında hiçbir müdahalelerinin olmadığını, sadece sınıra gelip Türkiye'ye sığınan yaralıların hastaneye naklini sağladığını ifade eden Odabaş, "Kamptaki yaralanmalar ise tamamen sınır dışından gelen kurşunların sekmesinden meydana gelen yaralanmalardır. Diğerleri ise Suriye sınırlarında yaralanmışlardı. Bizimle bir alakaları yok" diye konuştu.

BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın yarın Türkiye'ye gelip kamplardaki Suriyelileri ziyaret etmesinin beklendiğini kaydeden Odabaş, şunları söyledi:

"Şu anda sınır boyu sakin, çatışmalar durmuş durumda. Her şey kontrolümüz altında, Suriye vatandaşlarını sakinleştirmeye çalışıyoruz. Onlar çok gergin durumdalar. Güvenlik güçlerimiz kamptaki tercümanlar aracılığıyla anons yapıyor. Konteyner kentin kulelerine ve dışına çıkmamalarını istiyoruz. Bu ikazlarımız karşılığını buldu. Şu anda sakinleşmiş durumdalar."

Karşı taraftaki çatışmalar sırasında ölü sayısını bilmediğini belirten Odabaş, "Ölü varsa onlar orada defnedilir. Ancak yaralı olup ya da yaralı olmayıp da bize sığınmak isteyen Suriyelileri kabul etmeye hazırız" dedi.

Odabaş, jandarma birliklerinin zırhlı araçlarının sınırda hazır beklediğini, sınırdan geçen Suriyelileri durumlarına göre hastaneye ya da Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ve Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki kamplara sevk edeceklerini ifade etti.

Öncüpınar Gümrük Kapısı'nın kapatılmadığını belirten Odabaş, Türk vatandaşlarının Suriye'ye geçişini güvenlik zafiyeti nedeniyle geçici süreyle durdurduklarını kaydetti.

Halep'in Azez ilçesi ile Esseleme Sınır Kapısı arasında sabah erken saatlerde Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmada yaralanan 21 kişi, sınırı geçerek geldikleri Kilis'te hastaneye kaldırılmıştı.

Suriye güvenlik güçlerinin muhaliflere ateş açması sonucu Kilis konteyner kentte görev yapan Türk polis memuru Ali Kaplan ve mütercim Sevgi Topal hafif yaralanmıştı.

- KİLİS

Kaynak: AA / Politika

Yusuf Odabaş Türkiye Suriye Kilis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title