Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile ortak basın toplantısında konuştu: (2)

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "(İran'la) İkili işbirliğimizi Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi gibi kurumsallaşmış diyalog mekanizmalarıyla daha da ileri taşımak arzusundayız." dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "( İran'la) İkili işbirliğimizi Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi gibi kurumsallaşmış diyalog mekanizmalarıyla daha da ileri taşımak arzusundayız." dedi.

Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Tahran'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye ile İran arasında yüzyıllara dayanan kültürel bağların bulunduğuna dikkati çeken Fidan, iki ülkenin uzun yıllardır yan yana barış içinde yaşadığını ifade etti.

Bakan Fidan, son yıllarda iki ülke tarafından ortaya koyulan dayanışmanın 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler vesilesiyle kendini bir kez daha gösterdiğini söyleyerek, İran hükümetine ve halkına yaşanan depremler ve sonrasında gösterilen dayanışma nedeniyle teşekkür etti.

Fidan, "Bu ortaya koydukları tavır güçlü dayanışmamızın ve dostluğumuzun önemli bir nişanesidir." dedi.

İki ülkenin bulunduğu coğrafyadaki gelişmelerin ve krizlerin, İran'la işbirliğinin önemini gösterdiğini vurgulayan Fidan, "İkili işbirliğimizi Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi gibi kurumsallaşmış diyalog mekanizmalarıyla daha da ileri taşımak arzusundayız." ifadesini kullandı.

Görüşmede ortak sınır güvenliği, terörizmle mücadele, ticaret, ulaştırma ve yüksek öğretim konularının müzakere edildiğinin altını çizen Bakan Fidan, özellikle PKK tehdidinin ortadan kaldırılmasıyla ilgili hassasiyetlerin gündeme getirildiğini ifade etti.

Fidan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığına işaret ederek, ivmenin sürdürülmesine yönelik atılacak adımların ve ticaret hacminin 30 milyar dolar hedefine ulaşması için ele alınacak somut konuların detaylıca görüşüldüğünü kaydetti.

Sınır ticareti, tarım, hayvancılık, enerji ve lojistik konusunda ülkelerin pozisyonlarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunulduğunu söyleyen Fidan, "Tüm bunları yakın zamanda düzenleyeceğimiz Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'nda ayrıca ele alacağız." dedi.

Fidan, görüşmelerde enerji alanındaki işbirliğine ve bölgesel kalkınma projelerine de değinildiğini belirtti.

Başta Suriye, Irak, Filistin, Güney Kafkasya, Yemen ve Afganistan olmak üzere, Ukrayna ve Libya konularının da görüşüldüğünü ifade eden Fidan, Suriye hükümetiyle işbirliğinden beklentilerinin net olduğuna işaret etti.

Bakan Fidan, Suriyeli mültecilerin evlerine onurlu bir şekilde dönmelerine yönelik adımlar atılması, daha fazla mültecinin Türkiye'ye gelmesini önleyecek tedbirler alınması ve terörle mücadelede işbirliğine önem verilmesi beklentilerini de hatırlattı.

Irak'ın istikrarı, kalkınması ve terörle mücadele konularının yanı sıra İslamofobi konusunun da görüşüldüğünü belirten Fidan, "Buna yönelik İslam İşbirliği Teşkilatı çatısında neler yapabiliriz, ne tür tavırlar alabiliriz? İki Müslüman ülke olarak görüş alışverişinde bulunduk." dedi.

Bakan Fidan, Türkiye'nin İran ve Suudi Arabistan arasında yapılan mutabakatı da desteklediğinin altını çizerek, nükleer anlaşma müzakerelerinin devam etmesinin önemli olduğunu ifade etti.

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? Mülakat kaldırılacak mı? Bakan Tekin ne söyledi? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı şifresiz mi? Buse Naz Çakıroğlu kimdir? Buse Naz Çakıroğlu kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 29 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 29 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Nihal Candan röportajında ne dedi? Nihal Candan cezaevinden çıktı mı? Nihal Candan tahliye oldu mu? Nihal Candan'ın son hali! Resmi Gazete bugün (29 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 Mayıs afişleri! İşte en güzel Whatsapp, Facebook, Instagram HD, kaliteli 1 Mayıs kaliteli görseller ve resimler! 29 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title