Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Almanya'da AB Genişlemesi ve Reformu Konferansı'na katıldı

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya'da düzenlenen 'AB Genişlemesi ve Reformu' konulu Dışişleri Bakanları Konferansı'na katıldı. Konferans öncesi Ukrayna Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Genişlemesi ve Reformu konulu Dışişleri Bakanları Konferansı'na katıldı. Fidan'ın toplantıda "Genişleme politikasının güvenilirliğinin yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Bazı üye ülkelerin müzakere süreçlerini kendi çıkarlarına alet etmeleri önlenmeli. Üyelik müzakerelerinin hiç sonuçlanmayan, ucu açık süreçlere dönüştürülmesi de yanlış" dediği öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın ev sahipliğinde Berlin'de düzenlenen AB Genişlemesi ve Reformu konulu Dışişleri Bakanları Konferansı' na katıldı. Dışişleri yetkililerinden edinilen bilgiye göre Fidan yaptığı konuşmada, "AB küresel oyuncu olmak istiyorsa genişlemeyi jeostratejik bir mesele olarak algılamalı" dedi. Fidan'ın toplantının kapalı oturumunda Gazze'deki insanlık dramına da değinerek, "Bazı AB ülkelerinde Filistinlilerle dayanışma gösterilerinin engellenmesi çifte standarttır" dediği öğrenildi.

Fidan AB'nin küresel düzeyde rekabet edebilmesi için farklılıklara saygı esasında daha fazla üyeye sahip olması gerektiğine işaret ederek, "Genişleme politikasının güvenilirliğinin yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Bazı üye ülkelerin müzakere süreçlerini kendi çıkarlarına alet etmeleri önlenmeli. Üyelik müzakerelerinin hiç sonuçlanmayan, ucu açık süreçlere dönüştürülmesi de yanlış" ifadelerini kullandı.

Çifte standarttan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Fidan, bazı AB ülkelerinde Filistinlilere destek gösterilerinin yasaklanmasını eleştirerek, "Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırılara ifade özgürlüğü kisvesi altında izin verenler, Filistin'de sivillerin hunharca katledilmesini protesto etmek isteyenleri ise engelliyorlar. Bu kabul edilemez bir çifte standarttır" dedi.

Muhataplarını "Gazze'de İsrail'in sivillerin katletmesini durduramazsak, Ukrayna'daki sivilleri nasıl koruyabiliriz?" sorusuna yanıt aramaya çağıran Fidan, AB'nin küresel sorunlar karşısında kararlı ve etkin bir tutum sergileyemediğini belirtti.

Fidan'ın ev sahibi Almanya, Finlandiya, İsveç, Çekya, Ukrayna, Slovenya, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Gürcistan, Kosova dahil yaklaşık 20 ülkenin Dışişleri Bakanları'nın katıldığı toplantınının ardından Kazakistan'ın başkenti Astana'ya geçmek üzere Berlin'den ayrıldığı bilgisi edinildi.

Kaynak: ANKA / Politika

Konferans Ukrayna Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title