Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın, İpsala'da Çeltik Hasadına Katıldı

Edirne'nin İpsala ilçesinde bu yıl 13.'sü düzenlenen İpsala Çeltik (Pirinç) Kültür ve Sanat Festivali, yapılan çeltik hasadı ile başladı.

Edirne'nin İpsala ilçesinde bu yıl 13.'sü düzenlenen İpsala Çeltik (Pirinç) Kültür ve Sanat Festivali, yapılan çeltik hasadı ile başladı.

Hasan ve Hüseyin Ödev'e ait çeltik tarlasında gerçekleştirilen törende ilk olarak konuşan İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, İpsala'nın çeltiğin başkenti olduğunu belirterek, "Dünyada milyonlarca insanın beslenme kaynağı olan pirinç ve çeltik, ilçemiz ve bölgemiz için çok önemli ürünlerden bir tanesi. Ama son yıllarda uygulanan politikalar sonucunda gerçekten üreticilerimiz çok büyük sıkıntılar yaşamaya başladı" dedi.

"TÜM ÜRETİCİ KARDEŞLERİMİZ KAYGI İÇERSİNDE"

Daha sonra ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın konuştu. Gökhan Günaydın, çok önemli bir günde, Türkiye'nin en batı ucunda, Türkiye'de üretilen her 3 kg. çeltiğin birisini çıkartan güzel bir ilçede olduğunu belirterek, "Hemen arkamızda Trakya'nın uçsuz bucaksız çeltik tarlaları ve biz hasat sevincini hep beraber yaşamak için bir araya gelmişiz. Hem de öyle bir zamanda bir araya gelmişiz ki, dünyayı kuraklık kasıp kavuruyor, 1 milyar aç insana yeni açların ekleneceğinden şüphe duyuluyor ve tarım ve gıda fiyatları hızla tırmanıyor. Dünyada çeltik fiyatları da hızla tırmanıyor. İşte biz bu ortamda, bereketli topraklarda çeltik hasadı yapıyoruz. O halde bu hasadın, çok büyük bir sevinçle ve çok büyük bir heyecanla başlaması lazım. Oysa ben hangi çeltik üreticisi kardeşimle konuşsam, bir kaygı içerisinde.

"ÇELTİK ALANLARI AZALMAYA BAŞLADI"

Çeltik üretiminin geçtiğimiz yıllara göre azaldığını bildiren Günaydın, "Bizim ithalatçı olduğumuz bir ürün çeltik ama orada ürünümüzü artırdık bu güzel bir şey. Ancak uygulanan yanlış politikalar, çeltik meselesini yeniden maalesef olumsuz bir noktaya doğru sürüklemeye başladı. Geçen sene çeltik fiyatları 80-85 kuruşa düşünce, 1 milyon 200 bin dekar olan ekiliş alanı, bu sene 1 milyon 50 bin dekara kadar geriledi."

"PİYASAYI REGÜLE ETMEZSENİZ ÇELTİĞİ AYAKTA TUTAMAZSINIZ"

TMO'nun uzun bir süreden beri piyasaya girmeyerek, çeltikçiyi zor durumda bıraktığını vurgulayan Günaydın, şunları söyledi: "Biz buradan hükümete ve TMO'ya sesleniyoruz; gecikmeden ve derhal, piyasayı yapabilmek için en az bin 200 kuruş düzeyinde fiyat açıklayınız. Fiyat açıklayınız ki; üretici zarar etmesin ve çeltik üretiminden elini ayağını çekmesin. Piyasayı regüle etmezseniz, çeltiği ayakta tutamazsınız. "

MİLLETVEKİLLERİ BİÇERDÖVERE BİNDİ

Konuşmaların ardından ise törene katılanlara pilav ayran ikram edildi. Daha sonra ise çeltik tarlasına geçildi. Burada biçerdöverin üzerine binen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ve Kemal Değirmendereli ile CHP İl Başkanı Teoman Özdol ve İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, biçerdöverle çeltik tarlasına girerek, ilk hasadı gerçekleştirdi. Daha sonra ise törene katılanlar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törene, İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP Edine Milletvekilleri Kemal Değirmendereli ve Recep Gürkan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, CHP İl Başkanı Teoman Özdol, CHP Keşan İlçe Başkanı Ufuk Kanışkan, İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire amirleri ve çok sayıda çeltik üreticisi katıldı. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mehmet Karagöz Türkiye İpsala Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title