Haberler

Petkim'i Satın Alan "Troika Group" Büyük Kar Bekliyor

Petkim'i Alan Konsorsiyumun Lideri Rus 'Troika Group'un Önümüzdeki 4-6 Yıl İçinde Petkim'in Büyük Kara Geçeceğine İnandığı Bildirildi.

Petkim'i alan konsorsiyumun lideri Rus ''Troika Group''un önümüzdeki 4-6 yıl içinde Petkim'in büyük kara geçeceğine inandığı bildirildi.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta yayımlanan haberde, Rus-Kazak yatırımının perspektifi olduğu belirtilerek, ''Ancak konsorsiyumun işi sonuna kadar götürebileceği kesin değil. Çünkü Rus yatırımcıları kabul etme konusunda Türkiye'de çok isteksiz davranılıyor'' görüşüne yer verildi.

''Troika Dialog'' şirketine bağlı Troika Capital Partners'ın Genel Müdürü Sergey Skvortsov, gazeteye yaptığı açıklamada, Petkim'deki yeni yatırımlar için ileride Kazak bankası Turan Alem ile Credit Suisse'den finansman sağlanacağını söyledi.

Skvorstsov, Rusya içinde benzer yatırımların finansmanını yaptıklarını, Petkim'e de uzun vadeli bir proje olarak baktıklarını vurguladı.

Rus yetkili, Rus Vedomosti gazetesine de yaptığı açıklamada, ''Bu projeden 4-6 yıl içinde karlı çıkmayı düşünüyoruz'' diye konuştu.

Vedomosti, konsorsiyum üyelerinden olan ''Eurasia'' grubunun Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerde benzer yatırımlarının olduğu ve Petkim ile ellerini daha da güçlendireceklerine dikkat çekti.

Petkim'in alınması, Alfa Bank'ın yüzde 13'lük Tukcell hissesini 1,6 milyar dolara almasından sonra en büyük Rusya-BDT kaynaklı sermaye transferi olacak.

Rusya'da Türkçe yayın yapan ''TurkRus.Com'' adlı internet haber portalı Petkim'i özelleştirmeden rekor bir fiyatla satın alan Kazak-Rus konsorsiyumun arkasında iki önemli isim bulunduğunu belirterek, bunlardan birinin ''Troika Dialoge'' Yatırım bankasının sahibi Ermeni kökenli Ruben Vardanyan ile Rusya merkezli ''Eurasia'' yatırım şirketinin sahibi ve aynı zamanda Turan Alem Bank'ın Yönetim Kurulu Başkanı, eski Kazak Bakan Muhtar Ablyazov olduğunu duyurdu.

Haberde, Petkim ihalesini Rusya'dan Investment Industrial Group ''Eurasia'' ile Investment Bank ''Troika Dialoge'' ve Kazakistan ''Caspi Neft'' şirketleri olduğu belirterek, şunlar kaydedildi:

''Konsorsiyumun 'Troika Dialog' ile birlikte en öndeki ismi 'Eurasia' grubu, Kazak işadamı Muhtar Kabuloviç Ablyazov'un denetiminde bulunuyor. Şirket, Kazak sermayesinin Rusya'daki en büyük şemsiyesi olarak biliniyor. 'Eurasia' şirketi özellikle Rusya'da büyük ticari emlak yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Moskova'nın Manhattan'ı olarak ün yapan 'Moscow City' projesinde, en yüksek 3 gökdelenden biri olan 'Eurasia' adlı bina bu şirketin kendi yatırımından oluşuyor. Bu grubun ayrıca enerji alanında da BDT çapında yatırımları var. Ablyazov, 2003-2005 yılları arasında şirketin başkanlığını bizzat yürüttü. Bu önemli isim, 2005 mart ayından beri, Kazakistan'ın en köklü ve en büyük (aktifleri 20,4 milyar dolar) bankalarından Turan Alem'in yönetim kurulu başkanı. Petkim'i alan konsorsiyumun danışmanının da Bank Turan Alem olduğu dün resmen açıklandı. Türkiye'ye Şekerbank'ın yüzde 33,98'ini 225 milyon dolara satın alarak giren Bank Turan Alem, arkasından güçlü bir konsorsiyumla da 2 milyar dolardan fazla sermayenin gelmesine ön ayak oldu.''

Konsorsiyumun ikinci büyük ayağı olan ''Troika Diyalog'' şirketinin de Rusya'nın en büyük yatırım bankası olarak bilindiği vurgulanan haberde, şu bilgilere yer verildi:

''1991'de Ermeni kökenli Ruben Vardaryan tarafından kurulan ve bugün de çoğunluk hisseleri ona ait olan 'Troika Dilaog' 2006 yılında iş hacmini iki kat artırarak 160 milyar dolara çıkardı. New York, Londra, Kiev ve Kıbrıs'ın yanı sıra, Rusya çapında ofisleri bulunan şirket, Rusya borsasında ve uluslararası piyasalarda Rus şirketlerinin, yatırım gruplarının paralarını yönetiyor. Vardaryan, hem Rusya'nın en zenginleri, hem de en başarılı işadamları listesinde ön sıralarda yer alıyor. Rus medyasına göre, Petkim'de asıl büyük sermayeyi toplayan ve koyanın 'Troika Dialog' grubu olduğu belirtiliyor. Grubun, Rusya'da petrokimyadan otomotive geniş bir yelpazedeki yatırımları 500 milyon doları aşıyor.''

Haberde konsorsiyumun stratejik partner olarak gördüğü ''Caspi Neft'' şirketinin de Kazakistan'ın Hazar denizi bölgesindeki bazı petrol yataklarını işleten petrol şirketlerinden biri olduğu belirtilerek, bu şirketin Petkim'e hammaddeyi sağlayacağı kaydedildi.

''Caspi-Neft''in ''Amerikan Transmeridian Exploration Incorporated''in ''kardeş şirketi olduğuna dikkat çekilen haberde, şunlar belirtildi:

''Bu konsorsiyumun oluşmasını sağlayan, kendi başkanı olduğu 'Eurasia' grubunun yanı sıra, 'Troyka Dialog' sayesinde de bazı Rus yatırım fonlarının parasını çekmeyi başaran 44 yaşındaki Muhtar Ablyazov'un çok ilginç bir portresi var:

1963 yılında Güney Kazakistan'da doğan Ablyazov, 1986'da Moskova'da mühendislik fakültesini 'teorik fizikçi' olarak bitirdi. 1988'de Kazakistan'da Nursultan Nazarbayev'e en yakın isimlerden biri olan Ablyazov Enerji, Endüstri ve Ticaret Bakanı olarak atandı. Ancak 2002 yılında muhalefet cephesine geçip Nazarbayev'e bayrak açınca siyasi kariyeri sona erdi. Görevi kötüye kullanmaktan 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2003'te Nazarbayev tarafından affedildi ve ülkeyi terk ederek Moskova'ya yerleşti. Moskova'da Kazak sermayesini toplayıp 'Eurasia' yatırım fonunu kuran ve başarılı işlere imza atan Ablyazov, 2005 yılında 'siyasetten uzak durmak kaydıyla' Kazkistan'a geri döndü. Ülkenin en büyük bankalarından Bank Turan Alem'in genç genel müdürünün öldürüldüğü ve bankanın yönünü belirlemekte zorlandığı bir dönemde, ortaklar tarafından yönetim kurulu başkanı seçildi. O tarihten beri hem 'Bank Turan Alem'i BDT'nin en güçlü bankası haline getirdi, hem de Moskova'daki gücü ve bağlantıları sayesinde uluslararası projelere el atmaya başladı. Şekerbank hisselerini satın alınarak Türkiye pazarına girilmesi Ablyazov'un ilk adımıydı. Şimdi, oluşturulan güçlü konsorsiyumla Petkim'in satın alınmasının yolunu açan da yine Ablyazov ve Türkiye'yi yakından izleyen, içlerinde genç Türk danışmanların da bulunduğu ekibinin rolü bu kararda etkili oldu.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title