Haberler

Paris: Fransa'da "Ermeni Soykırımını İnkar Yasası Tasarısı"nın Kabul Edilmesine Tepkiler

Fransa Meclisi Genel Kurulu'nda Sosyalist Parti'nin Sunduğu Sözde Ermeni Soykırımı İnkarının Suç Sayılmasını Öngören Yasa Teklifini Kabul Ettiği Oturumu İzleyen CHP Milletvekilleri Onur Öymen, Şükrü Elekdağ, Gülsün Bilgehan ve Haluk Koç Kararın Kendilerini Şoke Ettiğini Söyledi.

Fransa Meclisi Genel Kurulu'nda Sosyalist Parti'nin sunduğu sözde Ermeni soykırımı inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul ettiği oturumu izleyen CHP Milletvekilleri Onur Öymen, Şükrü Elekdağ, Gülsün Bilgehan ve Haluk Koç kararın kendilerini şoke ettiğini söyledi.

Sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısının Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde Türk ve Fransız basın mensuplarının hazır bulunduğu bir basın toplantısı düzenleyen CHP Milletvekilleri Öymen, Elekdağ, Bilgehan ve Koç, yasanın çıkarılmasının kendilerini şoke ettiğini ifade etti. CHP'li parlamenterler Ermeni asıllı Milletvekili Patrick Deveciyan'ın 1918 yılında zamanın Başbakanı Ferit Paşa'nın Ermeni soykırımını tanıdı demesinin külliyen yalan olduğunu, Deveciyan'ın gerçekleri çarpıtarak konuştuğuna dikkat çekti. Fransa ile Türkiye'nin yıllardır iki dost ülke konumunu bir anda ters yüz ettiğine değinen CHP'li parlamenterler, Fransız hükümetinin yasayı desteklemediğini açıklamasına da inanmadıklarını belirtti. Fransa'nın çıkarları olduğu zaman bu tür konuların tarihçiler tarafından değerlendireceğini, yasaların tarih yazamayacağını, ama konu Türkiye olunca Fransız siyasilerin yasa ile tarih yazmaya yeltendiğini ifade ettiler. Bugünden tezi yok acilen Fransa olan ilişkilerin net ve ciddi bir şekilde gözden geçirilmesini söyleyen parlamenterler, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile CHP Lideri Deniz Baykal'ın, Ermenistan Cumhurbaşkanı ile görüşerek iki ülke tarihçilerinin gerekli araştırma yapmaları yönünde görüşmeler yapıldığını da hatırlattı. Konuşmacılardan CHP Milletvekili Bilgehan, Fransa'nın kendisine verdiği bir nişan olduğunu, ancak bu nişanın kendisi için hiçbir anlamı kalmadığını söyledi.

Öte yandan, Ankara Ticaret Odası Başkanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki heyet bir dizi temaslarda bulundu. Yasanın kabul edilmesinin ardından Çağlayan, Paris Türk Turizm ve tanıtma ofisinde bir grup Türk dernek başkanıyla biraraya geldi, görüşmeleri hakkında bilgi aktardı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title