Haberler

'Özrümüzle Üretiyoruz' Projesi 2007 Dönemi Kapanış Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Pazartesi Günü İstihdamı Artırıcı ve İşverenlerin Üzerindeki Sosyal Güvenlik Yüklerini Azaltıcı Tedbirleri İçeren Bir Paketi, Bakanlar Kurulunda Tartışmaya Açacaklarını Söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Pazartesi günü istihdamı artırıcı ve işverenlerin üzerindeki sosyal güvenlik yüklerini azaltıcı tedbirleri içeren bir paketi, bakanlar kurulunda tartışmaya açacaklarını söyledi.

"Özrümüzle Üretiyoruz" projesi 2007 dönemi kapanış toplantısında konuşan Çelik, paketin daha sonra sivil toplum kuruluşlarına götürüleceğini buradan sonrada meclise sunularak, en kısa zamanda yasalaşmasının sağlanacağını belirtti.

Bakan Çelik, daha önce özürlü ve yükümlü çalıştırmayan işyerlerinden idari para cezası alındığını devlet olarak konuya yeni bir yaklaşım getirdiklerini artık bu konuyu işverenlerin önüne bir müeyyide olarak koymayacaklarını özürlü vatandaşların sosyal güvenlik primlerini hazine olarak karşılayacaklarını ifade etti.

Özürlü vatandaşlardan bundan böyle, kontrol muayenesi ve taahhütnamesi istenmeyeceğini belirten Faruk Çelik, özürlülerin özürlü aylığı bağlanması için şu anda bir yıl beklediklerini ve bu süreyi bir aya indirmek için gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özürlü vatandaşların nitelikli eleman haline getirilmesi için eğitimleri konusunda da çalışmaları olduğunu kaydetti. Bu konuda işsizlik fonuna çok ciddi kaynaklar bulunduğunu anlatan Bakan Çelik, burada biriken işveren paylarının yüzde 30'unu nitelikli eleman yetiştirecek eğitim projelerine aktaracaklarını söyledi. Bugün için bu kaynağın 230 trilyon civarında olduğunu ifade edem Çelik, bunu 300 trilyona çıkarmak üzere çalıştıklarını söyledi.

"KAYNAKLARI İYİ KULLANAMADIK"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye'de kaynakları çok iyi kullandığımızı söyleyemeyiz. Nüfusumuzun yüzde 12'si engelli. Kaynakları sağlıklı kullanabile imkanlarına sahip olabilseydik özürlülere çok daha iyi imkanlar sunabilirdik" dedi.

70'li 80'li 90'lı yıllarda genç nüfusun avantajlarından gerektiği gibi faydalanılamadığını söyleyen Çelik, "Fransa'da 1980 yılına gelindiğinde 115 yılda 65 yaş üstü nüfus yüzde 14'e geldi. Bizde ise, 2012 yılında bu oran yüzde 7 olacak. Fakat 2039'a gelindiğinde bizde de yüzde 14'e yükselecek. Yani 27 yılda nüfusumuz çok hızlı yaşlanacak" diye konuştu.

59. hükümet döneminde özürlülerle ilgili çok önemli bir yasa çalışması yaptıkların anlatan Bakan Çelik, engelliliğin doğuştan da olabileceğini fakat kimin ne zaman engelli hale geleceğinin de belli olmadığını vurguladı. Bu nedenle, hem toplumun hem de ülke yöneticilerinin her zaman herkesin engelli hale gelebileceği bilinciyle sorunları çözmeye çalışması gerektiğini vurguladı.

"ÖZÜRLÜLERE REHABİLATASYON HASTANESİ MÜJDESİ"

Yönetim olarak engelli engelsiz tüm vatandaşları eşit görme ve her vatandaşı avantajlı olduğu sahalarda değerlendirme anlayışında olduklarını ifade eden Çelik ayrıca, İstanbul'da bir özürlü rehabilitasyon hastanesi olmadığını hatırlatarak, İstanbul bir gibi bir kent için bu konuda gerekli kaynakları toplamanın çok basit bir iş olduğunu ifade etti. Ve bu konuda çalışacakların söyledi.

Toplantıda konuşan Fiziksel Engelliler Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Kahraman Emreoğlu ise, "Bu projeyi kurumsallaştırmak gerektiğine inanıyorum. 2005'te 408, 2006'da 492, 2007'de 506 engelliye istihdam sağladık. Engellilerle sektör arasında köprü olduk" dedi.

Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun da, "Ülkemizde yaşayan engellilerin tüketen değil üreten eleman yetiştirmek için İşkur İstanbul İl Müdürlüğü yalnız özürlülere değil, herkese hizmet ediyor. En büyük sorun olan işsizlik de özürlülerimizi ayrı tutmak mümkün değil 4 bin 651 özürlümüz, 208'de işe yerleştirilmiştir. Biz de toplam 20 bin 500 kişiyi İşkur olanaklarıyla işe yerleştirdik" şeklinde konuştu.

Toplantıda AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ve şarkıcı Metin Şentürk esprili sunumlarıyla katılımcılara eğlenceli dakikalar yaşattı. Görme özürlü Milletvekili Lokman Ayva sunum arasında, "Bir özürlünün çalışması, hayatını değiştirir, ailesi arasında saygınlık kazanmasını sağlar. Kim bir özürlünün çalışmasını sağlıyorsa Allah ondan razı olsun" dedi.

(ERÖ-İÖ-CY-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title