Haberler

OHAL 3 Ay Daha Uzatıldı

Güncelleme:

Başbakanlık tarafından TBMM'ye sunulan OHAL'in 3 ay daha uzatılması teklifi Genel Kurulda kabul edildi.

19 Temmuz'da sona erecek Olağanüstü Hal'in (OHAL), üç ay daha uzatılmasını öngören tezkere, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulmasının ardından bu akşam saatlerinde oylandı.

19 EKİM'E KADAR SÜRECEK

Oylamada OHAL'in dördüncü kez 3 ay daha uzatılması kabul edildi. Darbe girişiminin ardından ilan edilen ve yaklaşık bir yıldır devam eden OHAL, 19 Ekim tarihine kadar sürecek.

HÜKÜMET ADINA CANİKLİ KONUŞTU

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, OHAL'in 3 ay daha uzatılmasını öngören Başbakanlık tezkeresinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında hükümet adına söz aldı.

OHAL çerçevesinde 26 kanun hükmünde kararname çıkarıldığını, yaklaşık 5'inin yasalaştığını anımsatan Canikli, çok kısa sürede müdahale edilmez, yerinde ve doğru karar alınmazsa, terör örgütüyle, kalkışmayla bağlantısı olanlarla ilgili çok hızlı, etkili şekilde uygulama yapılmazsa milletin ortaya koyduğu fedakarlık, kahramanlık ve ödenen bedelin boşa gitmiş sayılacağını söyledi.

Canikli, buna neden olanların ve bu eylemi gerçekleştiren taşeron örgütün bağlantılarının çok kısa sürede ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü toplumun, özellikle kamunun bütün kılcal damarlarına kadar işlemiş, çok güçlü karar alma ve uygulama mekanizmasına sahip örgütün çok kısa sürede karar alamaz hale getirilmesi, finans kaynaklarının kurutulması gerekiyordu." ifade etti.

"ULUSLARARASI HUKUK İZİN VERİYOR"

Ağırlıklı olarak FETÖ ve diğer terör örgütleriyle irtibatlı, iltisaklı 111 binden fazla kişinin kamudan ihraç edildiğini belirten Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yapının hiç zaman kaybetmeden dağıtılması, işler halinin ortadan kaldırılması gerekiyordu. Aksi halde bütün mücadelenin boşa gitmesi gibi durum, tehlike söz konusuydu. Mevcut yasaların bize verdiği konvansiyonel yöntemlerle bu mücadelenin etkili, hızlı şekilde yürütülmesi de hemen hemen imkansızdı. Önce hukukun oluşturulması, sürecin kısaltılması, daha etkili hale getirilmesi gerekiyordu. O nedenle bize istediğimiz imkanı OHAL ilanı ve buna bağlı olarak çıkartılan KHK'lar verdi. İlk adım olarak bu ihraçların çok hızlı şekilde sonuçlandırılabilmesi için buna yönelik hukuk oluşturuldu. Bu düzenlemeden önce, örgütle bağlantılı suç olan bir fiil tespit edildiğinde işlem yapılabilir, ihraç edilebilirdi. Örgüt üyeliği, örgüte yardım ve yataklık etmek ya da buna benzer, aynı zamanda suç olan bir fiil tespit edilemiyorsa o zaman bunların kamudan ihraç edilmesi, örgütle bağlantılı olduğu tespit edilen kuruluşların, finansal destek sağlayan şirketlerin ortadan kaldırılması, kapatılması kesinlikle söz konusu değildi.

Konusu suç olan fiiller dışında kamu açısından, devlete sadakat kuralına aykırılık teşkil edecek şekilde terör örgütleriyle bağlantı içinde olan ya da onlarla iltisaklı olan bütün çalışanların devletten çıkartılmasını sağlamak, talep etmek devletin en temel hakkıdır. Uluslararası hukuk da buna imkan sağlıyor."

111 BİN KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

Başbakan Yardımcısı Canikli, bugüne kadar yaklaşık 111 bin 240 kişinin ihraç edildiğini, kamuda toplam çalışan sayısının ise 3 milyon 530 bin 31 kişi olduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından, OHAL'in 19 Temmuz 2017 Çarşamba günü saat 01.00'den geçerli olmak üzere 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, yapılan oylamada kabul edildi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title