Haberler

New York: New York'ta "49. Porto Riko Günü" Yürüyüşü

New York'ta, çok kültürlü halkın kutlamaları olan "49. Porto Riko Günü" yürüyüşü düzenlendi.

New York'ta, çok kültürlü halkın kutlamaları olan "49. Porto Riko Günü" yürüyüşü düzenlendi.

Hafta sonu düzenlenen yürüyüşe, New York'tan ve yurt dışından katılan yaklaşık 2 milyon kişi, Porto Rikolu olmanın gururunu yaşayarak, duygularını dile getirdi. New York'a 3 yaşındayken gelen Porto Riko doğumlu Alisa, annesinin kendisini ülkedeki her Porto Rikolular Günü Yürüyüş Töreni'ne getirdiğini söyledi. Alisa, yaptığı açıklamada, "Küçüklüğümden beri buraya geliyorum. Temsil için buradayım. Bu bizim günümüz. Çünkü ben bir Porto Rikoluyum" dedi. New Jersey doğumlu 9 yaşındaki George, babasıyla beraber yürüyüş töreni alanında yer alarak, "Ülkem Porto Riko ile ilgili yürüyüş törenini izlemek için buradayım" diye konuştu. Arkadaşı Esteban ile birlikte yürüyüşe katılan Santos da, "Porto Rikolu olmaktan gurur duyuyorum. Porto Riko'da doğdum ve kültürümü korumaya çalışıyorum. Bu bizim birliğimiz için gerekli" diyerek duygularını dile getirdi. Crystal Navarres ise, "Pennsylvania'dan geliyorum, ancak New York'ta doğdum ve buraya kardeşlerim Porto Rikolular ile birlikte bu muhteşem günü kutlamak için geldim. Çok yaşa Porto Riko" dedi. Carmen Romano, "Ben sadece yürüyüşü görmek için buraya geldim. Tüm yaşantım boyunca çalıştım, 62 yaşında emekli oldum ve daha sonra Porto Riko'ya geçtim" şeklinde konuştu. Partneri ile birlikte yürüyüşe katılan Carmen, "Porto Riko'da doğdum ve orada büyüdüm. 1959 yılından beri ABD'deyim. Bundan zevk alıyorum. Renkli kişiliğimle bir kadın ve hem Porto Rikolu hem de Amerikalı olarak kim olduğumu göstereceğim. 1700'lü yıllardan beri biz Amerikalıyız. Bazıları bundan hoşlanmıyor. Ancak bu böyle" diye konuştu.

Porto Riko asıllı insanlar 19. yüzyılın sonlarından beri büyük bir kitle halinde New York'ta yaşıyor ve kentin nüfusunun yüzde 10'unu teşkil ediyor. Porto Rikolular, Dominikliler, Meksikalılar ve Güney Amerika asıllılarla birlikte kentin İspanyolca konuşan en büyük azınlığı konumunda. Amerika kıtasının güneyinde bulunan Karayipler'in kuzeydoğusundaki takımada olan Porto Riko, ABD Hükümeti'nin bölgesinde yer almakta. Porto Riko halkı, kendi yönetimi tarafından da kabul edilen ABD Anayasası'nın kanunlarının maddeleri uyarınca, doğumdan itibaren ABD vatandaşlığıyla ödüllendirildi. Bölge, İspanya-Amerika Savaşı boyunca 1898 yılında Amerikan işgaliyle ele geçirilmeden önce 4 asırdır İspanyollar tarafından tutulmaktaydı. Porto Rikolular'ın büyük çoğunluğunu, İspanyol, Afrikalı ve yerli Taino asıllı melezler oluşturuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title