Haberler

Nehirlere Özgürlük İçin 'Büyük Atlama' Etkinliği

Nehirlerin özgür akması amacıyla 2005 yılından beri Avrupa'da düzenlenen Büyük Atlama (Big Jump) etkinliği, İzmir'de Gediz Deltası'nda düzenlendi.

Nehirlerin özgür akması amacıyla 2005 yılından beri Avrupa'da düzenlenen Büyük Atlama (Big Jump) etkinliği, İzmir'de Gediz Deltası'nda düzenlendi.

Nehirlerin insanların yaşam kaynağı olduğunu hatırlatmak ve yaşamalarını sağlamak amacıyla 2005 yılından bu yana Avrupa'da düzenlenen Büyük Atlama (Big Jump) etkinliği, Türkiye'de Doğa Derneği tarafından gerçekleştirildi. Nehirlerin insan hayatı için önemini sularla kucaklaşarak hatırlatmayı amaçlayan çevreciler, bugün saat 16.00'da tüm Avrupa ile aynı anda başta İzmir Gediz Deltası, İstanbul Burgazada, Ankara Beypazarı, Hasankeyf Dicle Muğla Yuvarlakçay, Aydın Güzelçamlı Milli Parkı, Antalya Alakır, Samsun Kızılırmak, Halfeti'de Fırat, Burdur ve Amik gölleri olmak üzere tehlike altında olan 30'a yakın nehir ile bu nehirlerle beslenen göl ve denizlerde suyla buluştu.

Doğa Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada nehirlerin üzerindeki en büyük tehditlerin başında barajların geldiği, Anadolu'da bulunan neredeyse tüm nehirlerin enerji üretimi gerekçesiyle özel şirketlere devredildiği, suların boru ve tünellere hapsedilmesiyle Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin yüzde 80'lik bölümünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Nehirlerin yaşam kaynağı olduğunu belirten Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, "Planlanan 2 bin baraj ve HES projesi gerçekleştiği takdirde Türkiye'de özgür akan tek bir nehir bile kalmayacak, göllerimiz kuruyacak, denizlerimizde yaşam olmayacak. Oysa bizler suyla olan bağlarımızı yeniden hatırlamak, suyla bütünleşmek ve yaşam kaynağımızı korumak istiyoruz. Hasankeyf örneğinde olduğu gibi bir avuç kazanç uğruna nehirlerimizin 'yenilenebilir enerji' adı altında 'yeşil ekonominin' bir parçası olarak baraj ve HES'ler ile yok edilmesine sessiz kalmayanlar, Anadolu'nun dört bir yanında suyu şükranla kucaklayarak nehirlerin ortak yaşamımız için ne kadar değerli ve vazgeçilmez olduğunu hatırlattılar" dedi.

İzmir'de Büyük Atlama'ya katılan Doğa Derneği üyesi yaklaşık 20 kişi Bostanlı Balıkçı Barınağı'nda buluştuktan sonra İzmir Kuş Cenneti'nde bulunan Homa Dalyanı'nda Gediz Nehri'nin deniz ile buluştuğu noktalardan birinde, üzerinde 'Gediz Deltası İzmir'in En Doğal Hali' yazılı pankartla birlikte suya atladı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gediz İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title