Haberler

Minibüsçüler Kuşadası'nda Toplantı

Türkiye'nin 81 ilinden gelen minibüsçüler, Kuşadası'nda toplanarak taşımacılık sektöründeki yenilikleri ve sorunlarını tartıştı.

Türkiye'nin 81 ilinden gelen minibüsçüler, Kuşadası'nda toplanarak taşımacılık sektöründeki yenilikleri ve sorunlarını tartıştı. Türkiye'de ilk kez İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası tarafından Kuşadası Sealight Otel'de düzenlenen toplantıya minibüs odalarının başkanlarının yanı sıra AK Parti İzmir Milletvekilleri Nesrin Ulema ve Rıfat Sait, Ulaştırma İzmir Bölge Müdürü Ömer Tekin, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve Ankara Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı ve Türkiye Şoförler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Celil Anık, Türkiye Şoförler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Halit Yılmaz da katıldı. Minibüsçüler, Kentkart ile Karsan sponsorluğunda gerçekleştirilen ve iki gün süren toplantıda alınan kararların uygulanması için sorunlarını ve önerilerini meclise taşımakta kararlı olduklarını açıkladılar. Yolculardan gelen şikayetlerin de değerlendirildiği toplantıda, bugüne kadar yolculardan gelen şikayetler arasında en çok yüksek sesle müzik dinlenmesi, bütün güzergahlarda aynı fiyat uygulanması ve yoğun hatlarda az minibüs olması olarak sıralandı.

Ev sahibi olarak toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Taner Uğuz, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek tüm minibüsçüleri bir araya getirdiklerini belirterek, "Burada konuşulan sıkıntılarımızın, İzmir milletvekillerimiz, özellikle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım aracılığıyla Meclis'te görüşülmesini sağlamak istiyoruz" dedi. Toplantının, son yıllarda Türkiye genelinde münübüsçü esnafının yaşadığı önemli sorunları Ankara'da ilgili bakanlıklara iletmek ve çözüme ulaşmak amacıyla gerçekleştirildiğinin altını çizen Taner Uğuz, şunları söyledi "Türkiye genelinde M plakalı araçlarımızın geleceğini yakından ilgilendiren ve son zamanlarda ortaya çıkan gelişmeleri değerlendirerek, yaşanan olumsuzlukları bizzat bizlerden dinleyerek TBMM'ye kanun teklifi sunmak için yedi İzmir milletvekilinin önerge vermesini ve bu önemli sorunun meclis gündemine taşınmasını hedefledik. Bu toplantı minibisçülerin güç birliği toplantısıdır. Gelişen ve büyüyen kentlerimizde, toplu taşım talebinde ve buna bağlı hizmet sunumunda büyük değişimler yaşanmaktadır. Kentlerimizin ulaşım sorunlarının çözümü için, ulaşım kavramlarında yeni anlayışlara ve arayışlara girilmiş, yepyeni modeller geliştirilmiştir. Mevcut toplu taşım dengeleri sürekli minibüsçü esnafın aleyhine işlemektedir.Bu gelişmeler karşısında minibüs esnafı her geçen gün gelir kaybına uğramakta ve rekabet gücünü yitirmektedir. Bu çalıştayımızda; esnaf düzeyinde kurumsal yapılanma, verimlilik ve kalite, özel toplu taşımaya kamu desteği, KDV ve ÖTV indirimi ile ilgili düzenlemeler, toplu taşımada özel işletmeci ve belediyeler arasındaki sorunların nedenleri ve çözüm önerileri, toplu taşım türlerinin entegrasyonu, müktesep haklarımızın korunması, sürdürülebilir bir işletmeciliğe olanak sağlayan kapasite artışı gibi konuları masaya yatıracağız."

Daha sonra oluşturulan divana başkanlık eden Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve Ankara Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner ise minibüs esnafının en büyük sorununun ceza sorunu olduğunu vurgulayarak, "Çok eski bir sorun bugünlerde yine nüksetti. Tek bir fazla yolcu yüzünden para ve puan cezası yazılıyor. 25-30 yıl önceki noktaya döndük. Kentlerimizde nüfus artışı oldu, araçlar büyüdü. Ama minibüs tanımı hiç değişmedi: 14+1 olarak kaldı. 25 yıl önce bu tanım bizleri rahat ettirdi. Ama şimdi sorun yeniden baş gösterdi. Bu yüzden minibüs tanımı değişmelidir. 22+1 veya 18+4 gibi bir tanım yeniden getirilmelidir. Karar alalım ve Ankara'ya taşıyalım. Daha sonra da yasa çıksın. Türkiye'de 3 bin 100 oda var. Bu odaların içerisinde en sorunluları minibüsçüler odaları. Kalp krizi geçiren oda başkanlarımız var. Kara Yolları Taşıma Kanunun ve ilgili yönetmelikler bize ürettiğimiz hizmetin karşılığını odalar belirler ve birlik onaylar diyor. Ancak sonradan çıkar belediye kanunu ile birlikte her şey değişti. Bu çelişkili ve önemli sorun çözülmelidir. Bunu mevzuatla çözerek yolcu sayısını arttırmayı, gelişen çağa uygun minibüs taşımacılığını, şoför esnafını belli bir standarda getirmeyi, hizmet kalitemizi arttırmayı hedeflemeliyiz" şeklinde konuştu.

Minibüs esnafının sorunlarını dinleyen AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası'na yaptığı ziyarette esnafa verdiği tüm sözlerin mutlaka tutulacağını belirterek, "Verilen bu sözlerin yerine getirilmesi için Türkiye genelindeki 81 ilin minibüs odaları başkanlarından oluşan heyeti, sayın bakanımız ile buluşturarak sorunların çözümüne ortak katkı koyacağız. İzmir'in mnibüs esnafının bu toplantıda sayılan sorunlarının çözümünü yakından takip edeceğiz. Esnafın akaryakıt maliyetlerine kadar yasal mevzuatlarda düzenlemeler yapılarak desteklenmeye ihtiyacı var. Bunu sağlamak için işbirliği yapmamız kaçınılmaz. AK Parti hükümetinin esnafa verdiği destek ve başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın esnafla kurduğu iletişim herkes tarafından yakından takip edilmekte. Hem başbakanımızın hem bakanımızın verilen sözlerin mutlaka tutulacağı konusunda samimi bir yaklaşım gösterdiğini belirtmek istiyorum" dedi. Minibüsçülerin zirvesinde özellikle İzmir esnafı için özel bir görev üstlendiğini belirten AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve Ankara Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner ile birlikte Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ı makamında ziyaret ederek, Kuşadası zirvesinin sonuçlarını TBMM'ne İzmir milletvekilleri olarak taşıyacaklarını ve meclise bir önerge vererek yasal düzenlemeler konusunda destek vereceklerini söyledi.

İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası tarafından Kuşadası'nda düzenlenen toplu taşım zirvesinin sonuç açıklamasında ise özellikle büyük şehirlerdeki Ulaştırma Koordinasyon Merkezlerinde (UKOME) temsil hakkı verilmesi, araç kapasitelerinin arttırılması ile KDV ve ÖTV indirimleri ile yasal düzenlemeler yapılmasına özel vurgu yapıldı.

(ZH-

30.04.2012 13: 37: 11

TSI

NNNN - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kuşadası Türkiye İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title