Haberler

Psikoteknik belgesi 30 Haziran itibarıyla ticari araç sürücülerine mecburi hale geliyor

Güncelleme:

İnsan unsurundan kaynaklı trafik kazalarını asgariye düşürmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza ve hız kontrolü gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanılan psikoteknik testi, 30 Hazirandan itibaren ticari araç sürücülerine mecburi hale geliyor. Türkiye'de trafik kazalarının yüzde 96'sının sürücü hatasından kaynaklı olması, psikoteknik testinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözleri önüne getirdi.

"1.181 LİRA CEZA KESİLECEK"

Türkiye'de psikoteknik merkezlerinin 15 yıldır faaliyette olduğunu belirten Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, "Sürücülerin refleksini, algısını ve karar verme kabiliyetini ölçerek, riskli sürücüleri tespit etmek ve bu sayede insan kaynaklı meydana gelen trafik kazalarını asgariye indirmek için uygulanan psikoteknik testi 30 Haziran 2021 itibariyle ticari araç sürücülerine mecburi hale getirildi. Son zamanlarda artan trafik kazalarının önüne geçmek için genelge yayınlayan İçişleri Bakanlığı, 1 Temmuz 2021 itibariyle psikoteknik belgesi olmayan sürücülere 1.181 lira ceza kesecek. Psikoteknik raporları, refleks, algı ve muhakeme gibi testleri ölçmektedir. 1,5 saatlik test sırasında bu süre içerisinde sürekli dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanarak riskli sürücüleri tespit edip, bu riskli sürücüleri trafikten uzaklaştırıp kazaları azaltmak hedefleniyor" dedi.

Psikoteknik belgesi 30 Haziran itibariyle ticari araç sürücülerine mecburi hale geliyor

"E-NABIZ'A DÜŞECEK"

Bütün ticari araç kullanıcılarının Türkiye'nin 847 noktasında yer alan merkezlere 1 Temmuz tarihine kadar bu belgeyi almak için sabah 08.00 ile 23.00'a kadar gidebileceklerini ifade eden Kutlu, "Aldıkları değerlendirme sonucu, psikiyatri doktorunun onayından sonra e-nabız rapora düşecektir. 1 Ocak tarihinden önce rapor alan sürücülerin mutlaka e-nabız uygulamalarından rapor sonuçlarını kontrol etmelerini istiyoruz. Bu tarihten sonra alanlar ise, mutlaka e-devlet üzerinden raporlarının kontrol etmeliler. Bu rapor için sadece servis, şehirlerarası otobüs, toplu taşıma değil, taksi, şirket gibi, hatta herkesin bu testte tabi tutulması gerekiyor. Sosyal hassasiyetimizi arttırmamız gerekiyor. Ticari araç sürücülerinin bu raporu almasının ardından bir yılda Türkiye genelinde trafik kazalarının yüzde 10 gibi bir azalmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Psikoteknik belgesi 30 Haziran itibariyle ticari araç sürücülerine mecburi hale geliyor

"200 LİRAYA 5 YILLIK RAPOR ALINIYOR"

Sadece ticari araç kullanıcılarının psikoteknik raporu almasının yetmediğini belirten Kutlu, "Oto kontrolü de vatandaşların yapmasını istiyoruz. Bu anlamda 3 Eylül 2021 tarihinde tüm servis şoförleri mesleki yeterlilik belgesi almaları da zorunlu hale geliyor. Bu raporu almadan önce ise psikoteknik raporu alma mecburiyeti var. Ticari araç kullanıcılarının 1 Temmuz 2021 tarihine kadar psikoteknik raporu almalarını istiyoruz. Psikoteknik merkezlerimize gelen sürücülerin iyi bir şekilde dinlenmelerini, o şekilde gelmelerini istiyoruz. Gelmeden önce burada beklememeleri için muhakkak randevu almaları gerekiyor. Psikoteknik değerlendirme raporu, insanların korkacağı gibi 10 bin lira değil. Sadece 200 liraya 5 yıllık rapor alınıyor. Yıllık 40, aylık ise 3,5 liraya tekabül ediyor. Bu meblağın insan sağlığından daha önemli olduğunu düşünmüyoruz. Bizler hem kendi hayatını ve karşı tarafın da hayatını riske atmamış olacağız. Hiçbir şey candan kıymetli değildir" şeklinde konuştu.

"HASTANE RAPORUNDAN DAHA ÖNEMLİ"

Yapılan araştırmaya göre, trafik kazalarının yüzde 45'inin karar verme, yüzde 40'nın kabiliyet ve algılama, yüzde 13'ünün ise kritik refleksten kaynaklandığını anlatan Kutlu, "Bizler sürücü kurslarına kayıt olmadan önce psikoteknik değerlendirme testinin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Hastane raporundan bu raporun daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü insan unsuru trafik kazalarında yüzde 96.7'dir. Biz bu oranı ne kadar indirebilirsek, trafik kazaları da o kadar azalacak ve can ile mal kaybı yaşanmayacaktır. Anne ve babalar çocuklarını sürücü kurslarına yazdırmadan önce mutlaka psikoteknik testine gitmelerini sağlasın" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Koruyucu Aile Günü İçişleri Bakanlığı Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500

Yorumlar (16)

kadir bedir :

ülkede araba sürmek için ne kadar şartları zorlayıp para koparırız, ne belgesi kaldı yine çıkaracağız diye uğraş içindeler.. kardeşim bu psikoteknik belgesi gidip 1 saat atari oynayıp sorgusuz sualsiz zaten veriliyor.. bu mudur yani !! madem senin için bu kadar önemliyse bu belge bunun bir sorgulayıcı mekanizması olması lazım değil mi ? kdv den sırf para gelsin diye uyduruktan bir belge.. sırf ticaret yapan kişilerin pastasından yine ekmek çıkarma çabaları.

134
9
yanıtYanıtla
Muhterem Balcı:

devlet para kazanmak için ne yapacağını şaşırdı kaza olmasını gerçekten istemiyorsan yolları düzelt bölünmüş yollar yap sanki 1 günde alınacak rapor 5 yıl bizi koruyacak çok saçma

114
17
yanıtYanıtla
Levent Tosun:

Duygusalı seviyoruz ülke olarak napalım devlet hiç para kazanmak için böyle birşey yapar mı? devlet bizi korur devlet bizi SEVER hemde çok SEVER sürekli SEVER Allah c.c devletimize zeval vermesin 7/24 seviyor bizi

yanıt12
yanıt4
senata silva:

Şoför olmak için; Dosya açtırmak 1-) Sağlık raporu 2-) 136 TL Göz muayenesi 75 TL 3-) Kurs kayıt 4000 TL (harç dahil) 4-) Yazılı eğitim 5-) Direksiyon eğitimi 6-) Yazılı sınavı 7-) Direksiyon sınavı 200 TL Kazanamazsanız yeniden 200 TL Kazandınız varsayıp devam edelim... Çalışmak için; 1-) Ehliyet 2-) Sürücü kartı 3-) SRC belgesi 4-) Psikoteknik 5-) sağlık raporu.. HAYIRLI OLSUN.. Ne kolay değil mi? Ben olsam Şoförlere bir de, "Direksiyon Vergisi" çıkartırım..

87
2
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Ağzını açarsa gözaltına alma uyarısı da yapılmalı

yanıt15
yanıt0
Güray Dilli :

Herşey halloldu , sıra leyleğe geldi

53
2
yanıtYanıtla
Levent Tosun:

Arabada 24:00'den sonra müzik dinlemek yasak mı şimdi? Yeni birşey öğrendim bunu sizinle paylaşmak istiyorum Müzik koronavirüsü çekiyor arkadaşlar müzik dalga frekanslarının koronavirüsü çağırıp dans etmesinden kaynaklı olarak ne yazık ki korona artışları olmakta ayrıca 24:00'den sonra koronayı durdurmanın en etkili yolu müziği kesmek

25
15
yanıtYanıtla
BenFero :

o saatden sonra kimseyi rahatsız etmemen gerektiğini bilmiyorsan şayet sana herşey yasaklanmalı

yanıt11
yanıt3
Özgür Atalay:

Araç kullanmak yetenek ve kabiliyet işidir. Trafikte, refleksleri araç kullanmaya müsait olmayıp şerit takibi ve ayna kullanmayı beceremeyen yolda sanki sadece kendisi varmış gibi burnunun doğrultusuna giden çok sürücü var. Ve maalesef TUİK verilerine bakınca geçmiş yıllarda oluşan kazaların S' lük kısmını hususi otomobiller oluşturuyor. Bu veriler doğrultusunda bence psikoteknik belgesi sadece ticari araç kullananlara değil tüm sürücülere şart koşulması gerekir.

23
12
yanıtYanıtla
kadir bedir :

söylediğinin bir kısmına katılıyorum madem böyle bir belge vereceksin öyle kolay olmamalı gidip parayı bastırıp 1 saat sonrası elinde olacaksa ne anlamı kaldı böyle bir uygulamanın.. eğer bu kadar basitse demek ki sadece para koparmaya yarayan bir belgedir benim için..

yanıt17
yanıt1
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title