Haberler

Mileltvekilleri Haddecilerin Sıkıntılarına Çare Arıyor

Karabük'te Bulunan 22 Haddehanenin Bir Çoğunun Ham Madde Bulamaması Nedeniyle Üretimini Durdurduğu İçin AK Parti Karabük Mileltrvekilleri Mehmet Ceylan ve Cumhur Ünal Haddeciler Derneğini Ziyaret Etti.

Karabük'te bulunan 22 haddehanenin bir çoğunun ham madde bulamaması nedeniyle üretimini durdurduğu için AK Parti Karabük Mileltrvekilleri Mehmet Ceylan ve Cumhur Ünal Haddeciler Derneğini ziyaret etti.

Haddeciler Derneği'ne yapılan bu ziyaretin amacının, haddecilerin sorunlarını dinleyerek sorunlara çare bulmak olduğunu belirten, AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, "Karabük'te önemli sayıda haddahanemiz bulunmaktadır. Bu haddahanelerimiz gerek Karabük, gerekse ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadır. Bununla birlikte önemli ölçüde istihdam sağlamaktadır. Şu anda Haddaciler Derneğimize üye olan 22 tane haddanemiz faal bir şekilde faaliyetini sürdürmektedir. Ancak, son günlerde ham madde bulma konusunda önemli sıkıntılar ile karşılaşmış durumdadırlar. Bundan yaklaşık 15 gün öncede Valilik toplantı salonunda Haddecilerimiz, sanayicilerimiz ve Kardemir Yöneticileri ile yapılan toplantıda haddecilerimiz sorunlarını masaya yatırmıştık. Tabi o günden bugüne durumu değerledirmek ve haddecilerimizin sorunlarını yerine dinlemek ve bu sorunlara çözüm getirebilmek için bugün haddaciler derneğimizi ziyaret etmekteyiz. 22 haddanemizin direk olarak 2 bin civarında bir istihdamı söz konusudur. Bununla birlikte yaklaşık 3 veya 4 bin civarında bir istihdam söz konusudur. Üzülerek ifade etmem gerekirse şu anda 22 tane haddehanemizin çok önemli bir bölümü ham madde bulamamanın verdiği sıkıntılar nedeniyle üretimini durdurmuş vaziyettedir. Bu son derece önemlidir, Karabük ekonomisi ve Karabük istihdamı açısından. mutlak suratle haddecilerimizin sorunlarını çözmek ve onlara yardımcı olmak bizlerinde siyasetçilerinde görevi durumdadır" dedi.

Çözüm yolu ile ilgili Ankara'da ilgili makamlarla nezninde, Dış Ticaret Müsteşarlığı nezninde, Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü nezninde, Dış Ticaretten sorumlu bakanı nezninde ve hatta sayın Başbakanın nezninde girişimlerde bulunacaklarını da söyleyen Milletvekili Ceylan, sözlerine şöyle devam etti:

"Sıkıntıları var, bilindiği üzere ana ham madde kaynağı esas itibari ile Karabük'te haddecilerimizin Kardemir'dir. Kardemir'de haddecilerimiz gibi bizim olmazsa olmaz bir kuruluşumuzdur. Bizim göz bebeği kuruluşumuzdur. Karabük açısından vaz geçemeyeceğimiz kuruluşlardan bir tanesidir. Haddecilerimizde burada Kardemir var diye burada konuşlandılar. Ama bu geldiğimiz noktada sıkıntılar var. Kardemir, ürün çeşitlemesine gitti, tabi diğer taraftan yeni kapasiteler oluşturmak açısından da yatırımlarını başlatmış durumu. Ama o yatırımlar bitene kadar belli ölçüde sıkıntılar yaşanıyor şu anda. İşte bütün bunları burada değerlendirerek çözüm yolu bulacağız. Gerek Kardemir nezninden, gerekse alınabilecek diğer önlemler dış ticaret mevzuatı açısından, gümrüklerin indirilmesi, belli bir sürede olsa vergisiz veya düşük vergi ile italat yoluna gidilmesi hususları burada değelendireceğiz.. Geçtiğimiz günlerde Dış Ticaret Müsteşarı ile bir görüşme yaptık. Haddecilerimizin sorunlarını kendisine ilettik. Dış Ticaret Müsteşarı Karabük'ten bir heyeti Ankara'ya beklemektedir. Şu anda kütükte yüzde 17 gibi bir gümrük vergisi var tüm bunlar Ankara'da değerledirilecek. Karabük'te şunu arzu ediyoruz, haddecilerin bir araya gelmesini arzu ediyoruz. Valilik'te yapılan toplantıda ifade ettiğimiz gibi birlik ve beraberliklerini sağlayarak, güçlerini birleştirerek daha rekabetçi bir pozisyona kavuşmaları, sıkıntılarını gidermeleri, hem Türkiye'de hemde dünyada daha yüksek bir rekabet gücüne kavuşmaları bizim temel hedefimizdir. Bugün buradaki ilk toplantımız, haddecilerle toplantılarımız bundan sonrada devam edecektir. Bizim amacımızı, güç birliği sağlayarak, ortak şirketler kurarak bu şirketler vasıtası ile sıfır gümrükle ithalat yoluda denenebilir. . Onun ötesinde Yeni bir ham madde teminine yönelik teklifde gündeme gelebilir, Yeni bir ark ocaklı tesis gündeme gelebilir. Tabi tüm bunları bugün masaya yatırıcağız. Karşılaşmık oldukları sorunları Ankara nezninde de girişimlerde bulanacağız. Kardemir yöneticileri ile görüşeceğiz.Ama bizim temel hedefimiz Karabük'te bu işletmelerin bir an önce üretime dönmeleridir." Milletvekili Cumhur Ünal ise açıklamasında, "Bize burada düşen görev sektörün Karabük'te sağlık bir şekilde yaşaması ve sektörde çalışan işçilerimizin tekrar işlerine dönmesi ve bu sektördeki sıkıntıların giderilmesi konusunda bize görev adledilmiştir. Bizler üç milletvekili olarak elimizden geleni ve Ankara nezninde gerekli girişimleri yapacağız" dedi.

Haddeciler Derneği Başkanı Mustafa Dastar, en büyük sıkıntılarının ham madde sıkıntısı olduğunu bir kez dile getirerek, "Sektörümüzün içinde bulunduğu sınıtı nedeniyle burada toplantık. Milletvekillerimizin sorunlarımızı çok iyi bir şekilde ifade ettiler. Bizler Organize Sanayi bölgeleri kurarak, bölgemize yeni yatırım ve istihdam alanları oluşturmak için uğraş verirken, Valimiz, Belediye Başkanımız ve diğer kamu sektörleri olarak elimizde bulunan imkanları kapatmamak için bir mücadele içerisine girmemiz gerektiğine inanıyorum. Bizim amacımız sadece çalıştığımız işyerlerimizin idamesini devam ettirmektir. Yaklaşık 3 bine yakın kişi istihdam ediyoruz. Yaklaşık 2 milyon ton civarında üretim kapasitemiz varken, bu kapasitemiz yüzde 20'lere düşmüş durumdadır. Konu çok önemlidir, konunun önemini milletvekillerimize anlattık. Konu bizim tamamen ham madde sorunumuzdur" diye belirtti.

(YE-ET-Y) 17.05.2008 20:27 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title