Haberler

Mevlit Kandili Başkentte Dualarla İdrak Edildi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "O'nun bugün veladeti, mevlidi yeniden ülkemizi, milletimizi gönül coğrafyamızı ve alemi İslamı sevgiyle, muhabbetle, rahmet ve merhametle kuşatsın.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "O'nun bugün veladeti, mevlidi yeniden ülkemizi, milletimizi gönül coğrafyamızı ve alemi İslamı sevgiyle, muhabbetle, rahmet ve merhametle kuşatsın. Hepinizi Allah'ın selamıyla selamlıyorum. Kandiliniz mübarek olsun" dedi

Başkentte Mevlit Kandili dolayısıyla Ahmet Hamdi Akseki, Hacı Bayram-ı Veli ve Kocatepe camilerinin de aralarında bulunduğu birçok camide mevlit okundu, dualar edildi.

Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde gerçekleştirilen programa katılan Görmez, Hazreti Muhammed'in veladetinin anlamına dair mesajlar verdi.

Hazreti Peygambere salat ve selam eden Görmez, Müslümanların Hazreti Muhammed'e karşı üç vazifesi olduğuna vurgu yaparak, "Kandillerde telefonlarımız kilitleniyor. Vatandaşlarımız bizlere kandili nasıl ihya edelim diye soru soruyorlar. Bu geceyi en güzel, O'na karşı üç vazifeyi idrak ederek yapabiliriz. O'nu anmak, anlamak ve yaşamak bizim en önemli üç vazifemizdir" ifadelerini kullandı.

Hazreti Peygamberi anmanın çeşitli yollarından birinin de O'na salat ve selam etmek olduğunu ve bunu Müslümanların layıkıyla yaptığını belirten Görmez, "Asıl bizden istenen O'nu anlamaktır. Elbette sadece siyer kitapları ve hadis kitaplarını okuyarak O'nu yeterince anlayamayız. Biz tarihte yaşamış, hayatı bitmiş bir kahramanın hayatını okur gibi Rasulün hayatını okuyamayız. O'nu anlamada iki hatamız var. Birincisi, O'nu sadece mucizelerle donatıp beşer üstü anlamaya, okumaya çalışmak. İkincisi ise sıradan bir beşer yerine koymaktır" diye konuştu.

Hazreti Muhammed'in beşeriyetinin de risaletinin de rahmet olduğunu ifade eden Görmez, O'nun vazifesinin bize sadece kitabı getirmek değil kitabı yaşanan bir hayata dönüştürmenin mücadelesini verdiğini vurguladı.

"O'nu anlamak için çocuk dönemini okumak gerekiyor"

O'nu anlamak için o güzel çocukluğunu okumak ve anlamak gerektiğini belirten Görmez, "Peygamberi anlamak için bütün kötülüklerden korunarak yaşadığı gençliğini ve dostluğunu anlamamız gerekiyor. Nasıl bir eşti, eşine nasıl davranıyordu ve kadına verdiği değer neydi, bunları idrak etmemiz gerekiyor. Biz O'nun ümmeti olarak Rasulü Ekremi doğru anlayabildik mi? Biz O'nu anlasaydık cinayet şebekeleri flamalarına O'nun ismini nakşetme cüretini kendisinde görebilir miydi acaba? Eğer doğru anlasaydık O'nun adına bir mümin bir başkasını sırf kendisi gibi düşünmüyor, yaşamıyor diye katledebilir miydi? O'nu anlayabilseydi çocuklarımız, şehirlerin merkezlerinde hendekler kazar mıydı, kendi ülke ve milletine tuzak kurmakla uğraşır mıydı" dedi.

Hazreti Peygamberin alemlere rahmet olarak gönderildiğini kaydeden Görmez, "Biz seni sadece Sünnilere, Şiilere, Araplara Türklere hatta sadece Müslümanlara rahmet olarak gönderdik demiyor Rabbimiz. Biz seni bütün alemlere rahmet olarak gönderdik buyuruyor. Ama biz onun getirdiği rahmeti kendi aramızda bile yayamadık" değerlendirmesinde bulundu.

Üçüncü vazifenin yaşamak ve O'nu örnek almak olduğunu belirten Görmez, "Bizden istenen tarihe gidip onun yaptığının aynısını yapmak değildir. Bizden istenen onu bugüne getirmek ve bugün onu örnek almaktır. Onu doğru anlayıp yaşadığımızda Kur'an'ı doğru yaşamış oluruz. Çünkü O Kur'an'ı yaşanan bir hayata dönüştürdü" diye konuştu.

Hazreti Muhammed'in güzel ahlakı tamamlamak için gönderildiğinin altını çizen Görmez, Peygamberimizin 'Siz yeryüzündeki varlıklara merhamet edin, gökyüzündekiler de size merhamet etsin' hadisini hatırlatarak, geçen cuma hutbesinde değinilen şu konuya tekrar dikkati çekti:

"Peygamberimiz Mekke'nin fethi esnasında İslam sancağını taşıyan Sa'd bin Ubade'nin 'Bugün intikam günüdür, bugün Allah'ın katletmeyi helal kıldığı gündür' diye haykırdığını gördü. Sancağı onun elinden alıp Hazreti Ali'ye verdi. Ve oradakilere hitaben 'Bugün merhamet günüdür. Bugün Allah'ın kan dökmeyi haram kıldığı gündür' buyurdu."

Görmez konuşmasını, "Ülkemize, İslam coğrafyasına, bütün insanlığa yeniden merhamet, sevgi, şefkat ve adalet getirmesi dileğiyle Mevlid Kandiliniz tekrar mübarek olsun" mesajıyla noktaladı.

Kandil programı sonrasında camiden çıkanlara lokum, kandil simidi ve süt ikram edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Görmez Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title