Haberler

Mersin'in Yeni Adliye Binasının Projesi Tanıtıldı

Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu, Mersin'e Yapılacak Olan Adliye Binası Projesinin Tamamlandığını Belirterek, Kente Yakışır Bir Adalet Sarayı Yapacaklarını ve Bu Bina ile Mersin'in Türkiye'de Söz Sahibi Bir Kent Olacağını Söyledi.

Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu, Mersin'e yapılacak olan adliye binası projesinin tamamlandığını belirterek, kente yakışır bir adalet sarayı yapacaklarını ve bu bina ile Mersin'in Türkiye'de söz sahibi bir kent olacağını söyledi.

Metropol Miting Alanı'na yapılması planlanan adliye binasının projesi, Baro Hizmet Binası'nda düzenlenen törenle tanıtıldı. Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu'nun sinevizyon eşliğinde projeyi tanıttığı toplantıya; Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cahit Hüsrev Şen, çok sayıda hakim, savcı ve bürokrat katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Mersin Baro Başkanı İsa Gök, Mersin'i kazanmak için, hukukun egemen kılınması gerektiğini belirterek, "Çünkü Mersin çok sorunlu bir kent. Mersin'e sahip çıkmak, hukuku egemen kılmak, hukukçuyu güçlü kılmak, adalet görevini devletin tam yapmasını sağlamak lazım. O yüzden de varolan adliye binamızın yetersizliğini hep söylüyorduk. O mekan sorunu sonunda gideriliyor. Mersin için hayırlı olsun" dedi.

Yeni yapılacak olan adliye binası projesinde hatalar olduğunu savunan Gök, hataları Adalet Bakanlığı'na ve Başsavcı Cemil Kuyu'ya bildirdiklerini söyledi.

Projede protokol girişinin hakim ve savcılara özgü olduğunu ifade eden İsa Gök, "'Dakika 1 gol 1' olmaz. Ya eşitiz ya değiliz. Ya hakim, savcı ve avukat aynı yerden girer veya mantıkta değişiklik yoksa, farklı bir yapılanma varsa, hata baştan başlıyor demektir" diye konuştu.

Vali Hüseyin Aksoy ise, yargının faaliyet alanını yürütebilmesi için ihtiyaç duyduğu mekanın oluşturulmasının oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, "Eski sürece bakıldığında adalet hizmetlerinin gerçekleşmesi için istenilen binaların yeterli olmadığını görüyoruz. Mersin de Türkiye'nin en önemli illerinden birisi ve yargılama faaliyetlerinin sürdürüldüğü mekanlar ihtiyaca cevap veremez noktadaydı. Bu boyutuyla Mersin'e yakışan güzel bir adliye sarayının yapımının planlanmış olması oldukça önemli" şeklinde konuştu.

Daha sonra Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu, sinevizyon eşliğinde yeni adliye binasının projesini tanıttı. Mersin nüfusunun 1 milyonu geçtiğini anımsatan Kuyu, yeni hizmet binasının da bu nüfusa cevap verebilecek nitelikte yapıldığını vurguladı. Metropol Miting Alanı'na yapılacak olan adliye binasıyla Mersin'in merkezinin de bu bölge olacağına işaret eden Kuyu, "Yeni hizmet binasıyla birlikte Mersin, ülkemizde söz sahibi bir kent olacak. Bu kente yakışır adalet sarayı yapacağız. Projenin maliyeti 500 bin YTL olup, ihalenin birinci kısmı yapıldı, ikinci kısmı ise 70 gün sonra yapılacak. Bu yılın aralık ayında binanın temelini atmayı planlıyoruz ancak, çeşitli sebeplerden dolayı bu süreç en fazla 2008 Mart-Nisan ayına sarkabilir. Projenin temeli atıldıktan sonra, 20 ile 36 ay arasında bina tamamlanmış olacak" dedi.

4 bin 700 metrekare üzerine yapılacak olan adliye binasının, İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük adliye binası olma özelliğini de taşıyacağına dikkat çeken Cemil Kuyu, binanın su basmanı ile 9 kattan oluşacağını ve 57 metre yükseklikte olacağını kaydetti.

Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu, yeni adliye binasında tutuklulara özel giriş, bekleme salonu ve merdiven yapılacağına işaret ederek, "Tutuklular elleri kelepçeli olarak adliye koridorlarında gezemeyecek. Binaya girişleri ayrı bir yerden, beklemeleri ayrı bir yerde ve mahkeme salonlarına çıkarılışları ayrı merdivenlerden oluşacak. Binamız son derece modern olacak" şeklinde konuştu.

Kuyu, Brüksel, Londra ve Paris'teki gibi bir adalet sarayı yapılmasını istediğinin de altını çizerek, eğer bina tamamlandığında görevde kaldığı takdirde, adliyenin içini bir müze gibi donatmak istediğini, görevde kalamazsa da yeni gelecek olan başsavcıya bu vasiyette bulanacağını sözlerine ekledi.

Daha sonra, davetliler Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen kokteyle katılırken, üzerinde yeni hizmet binasının resminin bulunduğu pasta da Vali Hüseyin Aksoy ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından kesildi.

Davetliler, yeni yapılacak olan adliyenin maket ve fotoğraflarını da kokteylde görme imkanı buldu.

(ÖT-MT-MT-Y)

14.06.2007 17:32 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title