Haberler

Mercan: Türkiye Ağırlığını Koydu

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan,'filistin'e Yol Açık' Konvoyunda Bulunan İnsani Yardım Malzemelerinin Gazze'ye Giriş Yapmasında Türkiye'nin Ağırlığını Koyduğunu İfade Ederek, 'Türkiye Devreye Girmeseydi Bu İnsani Yardım Malzemeleri de Gazze'ye Girmezdi' Dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan,''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunda bulunan insani yardım malzemelerinin Gazze'ye giriş yapmasında Türkiye'nin ağırlığını koyduğunu ifade ederek, ''Türkiye devreye girmeseydi bu insani yardım malzemeleri de Gazze'ye girmezdi'' dedi.

Mercan, bir gazetecinin ''Mısır'da istenmeyen bir takım olaylar yaşandı. Siz de konvoydaydınız. Henüz geldiniz. İzlenimlerinizi alabilir miyiz?'' sözleri üzerine Mercan, çok zorluklar yaşandığını, 48 saat uyumadığını ifade etti.

Mercan, ''Ama sevindiğimiz şey şu oldu. Konvoy rahatlıkla gitti. 43 araç hariç diğerleri, Gazzelilere teslim oldu. Aldığım bilgilere göre de konvoydaki bütün insanlar geri dönüyorlar. Zannediyorum dönme işlemi de tamamlandı. Bu gece yarısı Türkiye'ye özel bir uçakla gelecekler. Yaşadığımız zorlukları anlatacak olursam sabaha kadar burada kalabiliriz'' diye konuştu.

Konvoydaki hangi araçların gideceği ile ilgili konularda sıkıntıların yaşandığını ifade eden Mercan, taşlı sopalı saldırıların da gerilimi çok arttırdığını belirterek, şöyle konuştu:

''Benim gönlüm şunu arzu ederdi. Konvoyu bütün araçları gezdim ilk önce. Araçların hepsi insani yardım dolu. Yani ilaç, tıbbi malzemeler... Gıda yoktu. Çünkü 'gıda sokmayacağız' dedi Mısır Hükümeti. Gıdalar içinde bebek maması bile yoktu. Memek mamasını bile sokmadılar. Böyle olunca, bu kadar insani bir durumda benim beklentim şuydu. Mısır hükümeti işleri kolaylaştırsın ve işlemleri çok hızlandırsın. Neye izin veriyorlarsa onu hızlıca geçirsinler ve bu süreç gerilimsiz tamamlansın. İnşallah bundan sonraki dönemde bunlar daha iyi koordine edilir, daha iyi organize edilir.''

Gazze'de gördüklerini anlatacak kelime bulamadığını ifade eden Mercan, ''Gazze'de bir insanlık dramının yaşandığını'' belirtti.

''Bu konvoy meselesini bir siyasi mesele olarak görmemek lazım. Son derece yanlış. Bu tamamen insani, vicdani bir mesele'' diyen Mercan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Meselede tüm dünyanın aynı yerde durması lazım. Çünkü orada bir buçuk milyona yakın insan altı yüz kilometrekarelik dünyanın en büyük hapishanesinde, inanamayacağınız olumsuz koşullarda yaşıyorlar. Meseleyi insani bir mesele olarak görüp hepimizin vicdanlarının sesini dinlemesi lazım.

Benim sevincim şu oldu. Türkiye, vicdanının sesini dinledi. Türkiye hükümeti vicdanının sesini dinledi ve konvoyun Gazze'ye geçmesinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin çok büyük katkısı oldu. Eğer Türkiye devreye girmeseydi bu insani yardım malzemeleri de Gazze'ye girmezdi. Türkiye o kadar ağırlığını koydu.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title