Haberler

Memur Sendikaları ile Hükümet Yine Anlaşma Sağlayamadı

Kamu İşveren Kurulu ve Yetkili Memur Sendikaları Arasında Yapılan Toplu Görüşmelerin Son Etabından da Uzlaşma Çıkmadı. Uzlaştırma Kurulu'nun Kararı Üzerine Bugün Yeniden Bir Araya Gelen Taraftar, Yaklaşık 1 Katrilyon Liralık (1 Milyar YTL) Fark Yüzünden Anlaşamadı. Kamu Çalışanlarına Verilecek Zamma Bakanlar Kurulu Karar Verecek.

Kamu İşveren Kurulu ve yetkili memur sendikaları arasında yapılan toplu görüşmelerin son etabından da uzlaşma çıkmadı. Uzlaştırma Kurulu'nun kararı üzerine bugün yeniden bir araya gelen taraftar, yaklaşık 1 katrilyon liralık (1 milyar YTL) fark yüzünden anlaşamadı. Kamu çalışanlarına verilecek zamma Bakanlar Kurulu karar verecek.

Toplu görüşmelerin son etabı Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında Başbakanlık'ta yapıldı. Son toplantıya Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu katıldı. Uzlaştırma Kurulu'nun verdiği karar üzerine yasa gereğince gerçekleştirilen son toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantıda kamu çalışanlarına verilecek 2008 yılı zamların yanı sıra idari ve demokratik haklar da masaya yatırıldı. Kamu İşveren Kurulu (KİK) memurlara yüzde 2+2 zam, 20+20 denge tazminatı,

10 YTL taban aylıklarına zam ve 5 YTL toplu görüşme pirimi ödenmesini kabul etti. KİK'in bu teklifi ile en düşük memur maaşına yüzde 10.5 zam yapılması yani 734 YTL ücret alan bir memurun maaşının 812 YTL'ye yükselmesi öngörüldü. Kamu-Sen ve Memur-Sen KİK'in bu önerisini kabul etmedi. Kamu-Sen KİK'in ortalama 78 YTL artış önerisine karşılık 144 YTL zam teklif etti. Toplantıya başkanlık eden Bakan Başesgioğlu, her iki tarafın da kendi tekliflerinde ısrar etmesi ve uzlaşma sağlayamaması üzerine toplantıyı

sona erdirdi. Toplantıda geçmiş yıllarda uzlaşma sağlanan konular ile bu toplu görüşmelerde mutabakata varılan konuların incelenerek rapor haline getirilmesi için bir komisyon kurulmasına karar verildi. Buna göre komisyon raporunu 5 Ekim'e kadar Bakan Başesgioğlu'na sunacak, bakan ise konuyu Bakanlar Kurulu'na taşıyacak. Memurlara verilecek zam oranını Bakanlar Kurulu belirleyecek.

"SON SÖZ BAKANLAR KURULU'NUN"

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, Uzlaştırma Kurulu'nun kararı üzerine bugün tarafların son kez karşı karşıya gelerek teklifleri değerlendirdiğini söyledi. Ancak son toplantıda da mutabakat zaptının imzalanamadığını ve tarafların anlaşma sağlanamadığını anlatan Başesgioğlu, Kamu İşveren Kurulu'nun yüzde 2+2 zam, 20+20 denge tazminatı, 10 YTL taban aylıklarına zam ve 5 YTL toplu görüşme pirimi ödenmesi teklifini sendikaların reddettiğini bildirdi. Başesgioğlu, idare

haklara ilişkin konuları belirlemesi için bir komisyon oluşturulmasına karar verildiğini ifade ederek, komisyonun 10 gün içerisinde hazırlayacağı raporu kendisine sunacağını kaydetti. Bakan Başesgioğlu, komisyon raporunun hazırlanmasından sonra konuyu Bakanlar Kurulu gündemine sunacağını belirterek, "Bakanlar Kurulu mevcut kararı (teklifi) uygulayabilir veya yeni bir karar verebilir" dedi. Başesgioğlu, bir soru üzerine kamu çalışanlarına grevli toplu sözleşme hakkı verilmesinden yana olduğunu kaydetti.

SENDİKALAR ÜZGÜN VE ÖFKELİ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplantı sonunda kameraların karşısına geçerek toplantının detaylarını anlattı. KİK'e yüzde 2+2 zam, 20+20 denge tazminatı, 15 YTL taban aylıklarına zam ve 10 YTL toplu görüşme pirimi ödenmesini teklif ettiklerini belirten Akyıldız, "Kamu çalışanları mali konulardaki beklentilerinde hüsrana uğratıldı" dedi.

Bundan sonraki süreçte kamu çalışanlarına grevli toplu sözleşme hakkı verilmesi için mücadele edeceklerini ifade eden Akyıldız, "Siyasi irade bizi sevdiğini bir türlü açıklayamıyor" sözleriyle hükümete sitem etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise Uzlaştırma Kurulu kararlarının hükümet değil hazine ve maliye bürokratları tarafından kabul edilmediğinin altını çizerek, mali konularda anlaşma sağlanamadığını ancak kurulacak komisyonun mutabakata varılan konuları tespit edeceğini söyledi. 40'a yakın maddenin mutabakat altına alınmasını umut ettiklerini ifade eden Aksu, Uzlaştırma Kurulu'nun 2.755 milyar YTL, Memur-Sen'in 3.800 milyar YTL toplam zam önerdiğini hatırlatarak, aradaki farkın 1 milyar YTL (1 katrilyon

lira) olduğunu ifade etti. Aksu, zabıta ve itfaiye görevlilerinin fiili hizmet kapsamına alınması, Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası'nın çıkarılması, imamlara dini ve resmi tatillerde mesai ödenmesi ya da izin verilmesi gibi konularda uzlaşma sağlandığını, bu konuların komisyon raporuna yansıyacağını sözlerine ekledi.

(YZE-MAY-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title