Haberler

Maden Mühendisi Adayı Ttk'ya Dava Açtı

Zonguldak'ta Maden Mühendisi Adayı Ali Baltacı, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (Ttk) İlk Defa Geçen Yıl Uygulamaya Koyduğu Mülakatlarda Hak Ettiği Halde Barajın Altında Kaldığını İddia Ederek Mahkemeye Başvurdu. Mahkemenin Eşitlik, Objektiflik ve Nesnellik İlkelerinin İhlal Edildiği Gerekçesiyle Haklı Bulduğu Ali Baltacı, Şimdi İşe Alınmayı Bekliyor.

Zonguldak'ta maden mühendisi adayı Ali Baltacı, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) ilk defa geçen yıl uygulamaya koyduğu mülakatlarda hak ettiği halde barajın altında kaldığını iddia ederek mahkemeye başvurdu. Mahkemenin eşitlik, objektiflik ve nesnellik ilkelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle haklı bulduğu Ali Baltacı, şimdi işe alınmayı bekliyor.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü son sınıfta okuyan ve göreceği 60 günlük stajın ardından maden mühendisliği diplomasını almaya hak kazanacak olan Ali Baltacı, TTK'nın işçi alacağının açıklanmasının ardından kuruma yer altında işçi olarak çalışmak üzere başvuruda bulundu. Baltacı, bin 120 işçi alımına 40 bin üzerinde müracaatın gerçekleştiği kurumda, ilk defa geçen yıl denenen mülakata girdi. Baltacı, mülakatta başarılı olduğunu ancak buna rağmen düşük puan aldığını belirterek Zonguldak İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Mahkeme, mülakatta, "Ocakta çalışan ve ölen yakınları, yaşı ve medeni hal" gibi kriterlere puan verilmesinin eşitsizlik doğurup objektiflikten uzak değerlendirmeye yol açabileceği kararını verdi. Yaklaşık 8 ay sonra mahkemeyi kazanan Baltacı, elindeki mahkeme kararıyla kuruma giderek işe alınmasını istedi.

Kura çekimlerinin tamamlanmış ve işçilerin aylar öncesinden alınmış olması nedeniyle kura çekimi aşamasını direkt olarak geçtiğini söyleyen Baltacı, sağlık raporu alma aşamasına geldiğini belirterek, "Kurumda ilave kadrodan kaydım yapıldı. Sağlık raporu için Atatürk Devlet Hastanesi'ne sevk edilerek işe girmeye engel olacak sağlık sorunumun olmadığını gösteren raporu teslim aldım. Madenci olma hayali ile garson olarak çalıştığım pideci dükkanından ayrıldım. Mahkeme kararı, sağlık raporu, diploma gibi eksik evrakları tamamlayarak kuruma götürdüm. İşe başlamak için hiçbir engel kalmadığını düşündüğüm sırada, sağlık raporu için yapılan sevkte imzası bulunan Personel Daire Başkan Vekili Feridun Nurak, 'İşe alınman mümkün değil. Kurum karara itiraz ederek temyize gitti' deyince, şok oldum"

İşe alınmayacağı halde kendisini günlerce uğraştırdıklarını belirten Baltacı, "Girdiğim mülakatta 39 puan alarak baraj puanı 50'nin altında kaldım. Bunun üzerine 60 itiraz günü içerisinde kanuni olarak hakkımı aradım ve davayı kazandım. Elimdeki kararla işe alınmamı talep ettim. Önce ilave kadrodan kaydımı yapıp, sağlık raporu almak için hastaneye sevk edildim. Sağlık raporu ücretini de kurum verdi. Yapılan sevk evraklarında kurumun personeli olarak gösterildim. Mesleğim pano ayak üretimi işçisi olarak geçiyor. Yerin altında çalışabilmem için sağlığımın engel olmadığına dair raporu aldıktan sonra işe başlamak için gerekli evrakla kuruma müracaat etmeye gittiğimde, işe alamayacaklarını söylediler. Kadro olmaması ve örnek teşkil etmesinden çekinmeleri gibi gerekçelerden işe alımın mümkün olamayacağı ve kararın kurumun hukuk birimi tarafından incelenerek temyize gidildiği ifade edildi. Mahkemenin kararı var. Beni işe almaları gerekiyor."

Noterden onaylı ihtarname gönderdiğini, 30 gün içerisinde işe alınmadığı takdirde, kendilerine ikinci bir dava ve tazminat davası açma hakkı doğduğunu ifade eden Baltacı, temyizde kaybederse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını ifade etti.

TTK Personel Daire Başkan Vekili Feridun Nurak ise, Ali Baltacı'nın TTK'ya işçi alımı için müracaat eden 41 bin kişiden biri olduğunu ve kuraya hak kazanamaması sonucu mahkemeye başvurduğunu söyledi. Kurum aleyhine açılan davada mahkemenin iptal kararı vermesine rağmen Ali Baltacı'nın işe alınmasının mümkün olmadığını ifade eden Nurak, yeniden kura çekimi gibi bir konunun mümkün olmadığını söyledi.

Ali Baltacı'nın sadece mahkeme kararıyla kuraya hak kazandığını ve bunun da kendisine işe girme hakkı tanımadığını ifade eden Nurak, şöyle konuştu: "Mülakat alt taban puanı olan 50'nin altında kalması nedeniyle idare mahkemesinde kurum aleyhine dava açmış ve mahkeme sadece bu olayla ilgili iptal kararı vermiştir. Kurumumuz da bu davayla ilgili Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunmuştur. Biz işçi alımlarını 3 aşamada gerçekleştirdik. Birinci aşaması ön eleme (mülakat), ikinci aşaması kura çekimi, son aşama da ilk işe giriş sağlık raporları alınmasıdır. Bu aşamanın sadece ilk aşamasında düşük puan almasına itiraz etmesi ve mahkemenin haklı bulmasından kaynaklanan bir konudur. Mülakatta geçen herkes işe başlatılmamıştır. Kura çekimine dahil olmayan bir kişinin salt mahkeme kararına istinaden işe başlatılması söz konusu olamaz."

Mülakata katılan 39 bin adayın tümüne aynı kriterler uygulandığını ve aynı şekilde puanlama yapıldığını belirten Nurak, sözlerine şöyle devam etti: "Bu konunun uzmanları olan teknik elemanlardan oluşan 5'er kişilik komisyon tarafından bazı kriterler ve unsurlar özellikle aranmıştır. Bu uzman kişilerin verdiği puanların aritmetik ortalaması alındı. Aritmetik ortalamaları, 50 puanın üzerinde olanları kuraya tabi tuttuk. Mahkemenin kararına göre medeni hal, ocakta çalışan ve ölen yakını olması ve yaşın unsurları 'subjektif' olarak değerlendirildi. Bizim özellikle yaş konusunda itirazımız var. Yaş olmazsa olmaz kriterlerimizden biridir"

Sağlık raporu ile ilgili kasımda yanlış anlaşılmadan kaynaklanan hataları olduğunu kabul eden Nurak, şöyle konuştu: "Sağlık muayenesine sevk edildi. Tüm mülakatı kazanıp kuraya giren ve kurayı asil olarak kazananların tamamına ilk işe girişte sağlık raporları Atatürk Devlet Hastanesi ve Tıp Fakültesi'nden masrafları kurum tarafından karşılanmak üzere aldırılmıştır. Kişinin burada bir masraf yapması söz konusu değil. Hukuk müşavirliğinin mahkeme kararının 30 gün içerisinde mutlak suretle uygulanması gerektiği kararına istinaden yanlış anlaşılma olmuştur. Mahkemeyi kazanmı pano ayak üretimi işçisi olş, kurayı geçmiş ve sadece sağlık muayenesi yapma lüzumuna göre işe başlattırılacakmış gibi çağırılmıştır. Kadro olmaması nedeniyle temyize gittik. Bu yapılan işlemi değiştirmez. Maddi kayba da uğramadığı gibi sağlık muayenesinin yapılması kendisinin işe girmesini haklı gösteren bir durum değildir."

Tekrar kura yapılmasının hukuken olmayacağını anlatan Nurak, sözlerini şöyle tamamladı: "Ancak yeniden kuraya katılması, Kozlu Merkez Mahallesi'nden kuraya girip de işe başlayan 12 kişinin kayıtlarının iptal edilip sil baştan yeniden torbaya girmesi sonucunu doğurur. Böyle bir şeyin de hukuken mümkün olamayacağı kanaatindeyiz. Baltacı'nın temyiz kararı aleyhimize olsa bile iş girmesi mümkün gözükmüyor. Danıştay'da temyiz konusuyla ilgili çabalarımızı ortaya koyduk. Kararın kurum lehinde olacağına inanıyoruz."

(OS-AK-GS-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title