Haberler

Lübnan'da Muhalefete Bağlı İşçi Sendikaları Greve Gitti

Avrupa Birliği'nin (AB) ve Arap Birliği'nin Tüm Çabalarına Rağmen Muhalefet ve İktidar Arasında Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İçin Uzlaşmaya Varılamayan Lübnan'da, Muhalefete Bağlı İşçi Sendikaları Ülke Genelinde Greve Gitti.

Avrupa Birliği'nin (AB) ve Arap Birliği'nin tüm çabalarına rağmen muhalefet ve iktidar arasında cumhurbaşkanlığı seçimleri için uzlaşmaya varılamayan Lübnan'da, muhalefete bağlı işçi sendikaları ülke genelinde greve gitti.

Lübnan İşçi Sendikaları Birliği'nin çağrısıyla tarım ve toplu taşıma sektörlerinde faaliyet gösteren işçiler, başkent Beyrut'un güney kesimi başta olmak üzere tüm Lübnan genelinde ana yolları kapatıp toplu ulaşımı sekteye uğratmak için harekete geçerken, Lübnan ordusu hazırladığı plan çerçevesinde sabah saat 04.00 itibariyle devriyelerini sıklaştırdı. Beyrut'ta Sünnilerin ağırlıklı olarak yaşadığı bölgelerle kuzeydeki Trablus şehrinde ise Saad Hariri liderliğindeki El Müstakbel Hareketi'ne bağlı

partililerin, grevcilerin yol kapama eylemine karşı önlemler aldığı bildirildi.

Muhalefet kanadından yapılan açıklamada ise, bugün başlayan grev kapsamında eylemcilerin seyyar gösteriler düzenleyeceği, herhangi bir olaya sebebiyet verilmemesi için de tüm eylemlerin güvenlik güçleriyle koordineli bir biçimde sürdürüleceği ifade edildi. Muhalefet kanadının Hristiyan üyesi olan Mişel Avn liderliğindeki Özgür Bağımsız Cephe yandaşlarının yaşadığı Beyrut'un doğu kesiminde ise durumun sakin olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Hizbullah ve Emel Hareketleri'ne bağlı Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Beyrut'un güneyindeki Dahiye Mahallesi ve havaalanı yolu üzerinde toplanan küçük gruplar, yolcu taşıyan taksi ve dolmuşların geçişine izin vermedi. Hükümet karşıtı sloganlar atarak akaryakıta yapılan zamları ve hayat pahalılığını protesto eden göstericiler, Başbakan Fuat Senyora'nın istifa etmesini istedi. Ebu Hüseyin isimli taksi şoförü, 20 litre benzinin fiyatının 20 dolara ulaştığından şikayet ederek, "Ülkede dirlik düzen

kalmadı. Eve ekmek götürmeye güç yetiremez hale geldik. Her şeyin çivisi çıktı. Lübnan, anası babası olmayan öksüz çocuklara döndü" dedi.

Arabasına koyduğu nargile ile göstericilerin toplandığı yere gelen bir taksi şoförü ise, "Yıllarca Senyora hükümeti ve hayat pahalılığıyla yaşamaktansa 3-4 gün iş bırakmayı tercih ediyoruz. Bugün buraya nargile içmek için geldik" diye konuştu.

Sendikanın aldığı grev kararı uyarınca muhalefet yandaşlarının yaşadığı bölgelerde dükkanlar kepenk indirirken, 14 Mart Güçleri cephesine destek veren Lübnanlı esnaf ise bu karara uymadı.

(SA-EA-EA-CC-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title