Haberler

Kültür ve Turizm Yatırımlarını Değerlendirme Toplantısı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yaptıklarının ve Yapacaklarının Türkiye'de İstikrarın ve Demokrasinin Sürmesine Bağlı Olduğunu Belirterek, "Türkiye Ekonomik, Toplumsal, Siyasal İstikrarını Sürdürebilirse Bütün Kalbimle İnanıyorum 2023 Yılına, Yani Cumhuriyet'in 100. Yılına Varmadan Mustafa Kemal'in Gösterdiği Doğrultuda Çağdaş Uygarlık Düzeyine Ulaşacaktır" Dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yaptıklarının ve yapacaklarının Türkiye'de istikrarın ve demokrasinin sürmesine bağlı olduğunu belirterek, "Türkiye ekonomik, toplumsal, siyasal istikrarını sürdürebilirse bütün kalbimle inanıyorum 2023 yılına, yani Cumhuriyet'in 100. yılına varmadan Mustafa Kemal'in gösterdiği doğrultuda çağdaş uygarlık düzeyine ulaşacaktır" dedi.

Bakan Günay, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nca Swiss Otel'de düzenlenen Kültür ve Turizm Yatırımları Değerlendirme toplantısına katıldı. Bakan Günay burada yaptığı konuşmada, havaalanlarını sanat mekanları haline geleceğini belirterek, havaalanlarının sadece büfelerin, gazete ve hediyelik eşya satıcılarının bulunduğu yerler olmaktan çıkarılacağını ve kenti tanıtan mekanlar haline gelmesi yönünde bir arayış içerisinde olduklarını kaydetti. İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti 2010 yılına dönüş çalışmaları olduklarını da kaydeden Günay, turizmin sadece ekonomik gelişme için bir araç değil aynı zamanda toplumsal dönüşüm için de çok önemli bir araç olduğunu belirtti. Turizmin, bir yandan ekonomik, bir yandan toplumsal yaşamı geliştirdiğini ifade eden Günay, "Turizm aracıyla değişik kültürler birbirini tanıyor. Turizm dünyasında var olabilmek için kendi bildiklerinizden fazlasını öğrenmeniz ve kendi yaptığınızdan daha iyisini yapıp başkasına sunmanız, kendi doğal ortamınızı, tarihsel yapınızı, damak tadınızı başkasına daha zarif bir ambalaj içinde sunmanız gerekiyor. Turizm ekonomiyi geliştirirken toplumsal yaşamı da ileriye doğru motive ediyor. Böylece turizm barış, hoşgörü ortamını geliştiriyor, farklı kültürlerin birbirini tanımasını sağlıyor. Güvene, huzura, istikrara turizmin gelişmesi katkı yapıyor. Bu nedenle turizm sadece ekonomiyi geliştiren bir aracı değil, aynı zamanda bir barış aracı olarak çok önemsiyoruz" dedi. Günay, turizmin 1980'li yıllar ile kıyaslandığında çok ileri bir yerde olunduğunu belirterek, 2002 yılının sonunda 13 milyon 200 bin olan yabancı ziyaretçi sayısının, bu yılın Aralık ayında 23 milyon 341 bine ulaştığını bildirdi. Bu sayının Türkiye için yeterli bir sayı olmadığını ifade eden Günay, Türkiyenin benzer özellikleri olan İspanya, İtalya ve bazı orta Avrupa ülkeleri ile kıyasladığında ise olması gereken yerde olmadığını belirtti.

Bu sayıyı arttırmak için alışılmış turizm sunumlarının ötesinde yeni sunum alanları yakalanması gerektiğini dile getiren Günay, "Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin 15 milyonu İstanbul ve Antalya olmak üzere iki yere gidiyor. Bu nedenle turizm destinasyonlarını çeşitlendirmek gerekiyor. Kumumuz güneşimiz ve denizimizden başka Dünyaya sunabileceğimiz başka imkanlarımız da var. İnanılmaz arkeolojik zenginliklerimiz, doğal özelliklerimiz, kış, sağlık, termal, inanç ve yeni tanıştığımız golf, kongre ve fuar turizmi potansiyelimiz var. Bunları değerlendirmemiz gerek" diye konuştu.

Cumhuriyetin 100. yıldönümüne rastlayan 2023 Turizm Stratejisi yolundaki tek hedeflerinin Türkiye'yi çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine ulaştırmak olduğunu vurgulayan Günay, "Mustafa Kemal'in koyduğu temel hedef biliyorsunuz, ötekilerin hepsi ayrıntıdır, tartışılabilir çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine ulaşma hedefidir. Bizim de hedefimiz 2023'te Türkiye'yi kendi çalıştığımız alanda çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine ulaşmaya çalışmak. Sadece doğal güzelliklerin, arkeolojik zenginliklerin olması yetmiyor.

Bunu insan eli değdirerek dünyanın ve insanların hizmetine sunmak gerekiyor. Burada turizmin işbirliği edeceği bir noktaya geliniyor. Alt yapı olmadan, güvenli, hızlı ve doğrudan bir ulaşım olamadan hangi zenginliğiniz olurda olsun, o zenginliğiniz orada potansiyel olarak kalıyor" diye konuştu.

BELEDİYELERİN TURİZM BELGESİ VERME YETKİSİ KALDIRILIYOR Bakan Günay, belediyeler tarafından tesislere verilen turizm belgelerin yapılan çalışmalar neticesinde kaldırılacağını belirtti. Günay, "Turizm belgeli tesisler var, bir de belediye belgeli tesisler var. Bu tesisler bazı tur operatörlerince birbirine harman edilerek gelen turiste sunuluyor. Bu tesisler arasında kalite farkı gündeme gelebiliyor. Bu standart farkını da ortadan kaldırmalıyız. Meclise sevk ettiğimiz "Turizm Teşvik Yasası" kapsamında turizmin yoğun olduğu mekanlarda pilot bölge uygulamasına başlayacağız. Turizm belgesi ve belediye belgesi ayrımını kaldırıp tamamının turizm standartları taşımasını aramaya başlayacağız. Bu pilot uygulama başarılı olursa, bütün Türkiye'de bu standart farkını kaldıracağız. Turizmde 25 milyon yabancıyı ağırlayan ve 20 milyar doların eşiğinde bir geliri elde eden ağırlayan bir ülkenin bu işleri kendi akışına bırakmak gibi bir lüksü yoktur. Eğitim konusunda ciddi bir seferberlik başlatmak gerekiyor" dedi. Eğitim konusunda Bakanlık olarak bir seferberlik içinde olduklarını anlatan Günay, "Turizm, doğa, çevre sorunlarına ilişkin yeni bir müfredat düzenlenmesi gerekiyor. Anadolu'nun bir kentinden İstanbul'a gelen bir öğrenci hayatını fakülte, hemşeri kahvesi arasında geçiriyor. İstanbul'da bir Ayasofya, bir arkeoloji müzesi, bir İslam eserleri müzesi, bir Yerebatan Sarayı, bir Karya Camii olduğunu bilmeden, öğrenmeden kalkıp evine geri dönüyor. Bu nedenle ilkokuldan itibaren bir tarih ve çevre bilinci yaratmamız gerekiyor. Eğitim konusu sadece bizim bakanlığın değil, Milli Eğitimden Diyanet İşlerine kadar toplumun hafızasını, bilinçaltını şekillendirmeye çalışan bütün kurumların ilgilenmesi gereken bir meseledir" şeklinde konuştu.

Turizm için yatırımı kolaylaştıran bir fonksiyon taşımaları gerektiğini belirten Günay, "Ben bakanlık olarak kendimi yatırım yapmak isteyenin üzerinde bürokratik engeller yaratan bir konumda görmek istemiyorum. Bizim işimiz yatırımı Tnum alanları yakalanması gerektiğini dile getiren Günürkiye'de kolaylaştırmak olmalıdır. Bir tek kuralla tarihsel ve doğal çevreyi koruyarak yatırım yapmak. Türkiye bu bakımından zenginliklerini ziyan eden, tahrip eden, acımasızca o zenginliklerini tüketen bir ülke. Bu nedenle yeni turizm anlayışımız sadece deniz kıyılarını pazarlamak değil kültür eserlerine sahip çıkmak" dedi.

YAPTIKLARIMIZ TÜRKİYE'DE DEMOKRASİNİN SÜRMESİNE BAĞLIDIR Günay, yaptıklarının ve yapacaklarının Türkiye'nin istikrarına ve Türkiye'de demokrasinin sürmesine bağlı olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de demokrasi kesintisiz devam eder, Türkiye'de Atatürk'ün gösterdiği gibi içerde barış, dışarda barış ortamı devam eder, Türkiye istikrarını sürdürebilirse, ekonomik, toplumsal, siyasal istikrarını sürdürebilirse bütün kalbimle inanıyorum 2023 yılına, yani Cumhuriyet'in 100. yılına varmadan Türkiye Mustafa kemal'in gösterdiği doğrultuda yürüyüşüne devam edecek ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşacaktır. Yeter ki, barış içinde, esenlik içinde, istikrar içinde hepimiz çalışabilelim, işimizi yapabilelim, başka tartışmalar yerine hepimiz üretmekle, kalite üretmekle, hepimiz daha çok üretmekle ve yaptıklarımızı dünya pazarına sunmakla meşgul olabilelim. Bunu dün akşam Moskova'daki senfoni orkestrasının konserini izlerken düşündüm. İçerdeki kavgalardan, kısır kavgalardan kurtulmak, yerelden ulusala, ulusaldan evrensele çıkmak tek çözüm bu. Sonra geldim o konserden sonra, Türkiye'nin yüzünü ağartan, Şarık Tara ile bir söyleşide, bir akşam yemeği söyleşisinde bulundum. Onun yaptıklarına baktım, senfoni orkestrasının yaptıklarına baktım, düşündüm ki Türkiye içerden mümkün olduğu kadar dışarıya uluslararasına açılmalı." (DUY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title