Haberler

Kocaeli Üniversitesi'nden Töre Dizilerine Tepki: Katliamın Sorumlusu Cehalet

Kocaeli Üniversitesi Senatosu Yayımladığı Duyuruyla, Mardin Bilgeköy'de Yapılan Katliama Tepki Gösterirken, "Bu İnsanlık Suçunun Gerçek Sorumlusu Eğitim Eksikliğidir.

Kocaeli Üniversitesi Senatosu, Mardin Mazıdağı'ndaki katliama tepki göstererek, "Bu insanlık suçunun gerçek sorumlusu eğitim eksikliğidir. Bununla birlikte basın yayın organlarında, dizi ve sinema filmlerinde doğrudan ya da dolaylı yollarla bu tür değerlerin yüceltilmesi, silahın, şiddetin, kinin özendirilmesi, bireysel ve kitlesel silahlanmadaki artış bu cinayetlerin yadsınamaz gerçek failidir" açıklamasını yaptı.

Kocaeli Üniversitesi Senatosu tarafından yayımlanan duyuruda, modern aklın 44 vatandaşın hayatını kaybettiği kıyımı anlayamayacağı, katliamdan üniversite mensupları olarak büyük üzüntü duyulduğu belirtildi. Açıklamada, "Bilişim çağı olarak adlandırılan bu dönemde, insanlık sanatın, ahlakın, bilimin evrenselliğini tartışırken, bilimin her alanında öngörülmez yenilikler ve icatlar yapılırken, toplumlar sosyal yaşamlarını ve değerlerini önümüzdeki yüzyıl için yapılandırırken, hoşgörü kültürünün beşiği Mardin'in bir köyünde tecavüz, berdel, töre, kan davası gibi çağ dışı kavramlar kullanılarak açıklanmaya çalışılan bu kıyımın gerçek ve tek sebebi cehalettir" denildi.

-CEHALET VE DİZİLER-

Doğuda uzun zamandır yaşanan bu tür olayların binlerce hayata mal olduğunu, insanların hayatlarını bir trajediye çevirdiğini belirten Üniversite Senatosu, "Bu tür yoz değerlerin yaşanıyor olmasından o bölgemizdeki insanları ve kültürü sorumlu tutmak eksik ve yanlış bir yaklaşımdır. Bu insanlık suçunun gerçek sorumlusu eğitim eksikliğidir. Bununla birlikte basın yayın organlarında, dizi ve sinema filmlerinde doğrudan ya da dolaylı yollarla bu tür değerlerin yüceltilmesi, silahın, şiddetin, kinin özendirilmesi, bireysel ve kitlesel silahlanmadaki artış bu cinayetlerin yadsınamaz gerçek failidir" görüşünü savundu.

Uzun zamandır biliniyor olmasına rağmen doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinde okullaşma oranlarının yükseltilmesi, öğretmen ihtiyaçlarının giderilmesi, kaynak araç gereç imkanlarının artırılması, programların bölge insanlarının ekonomik ve sosyal şartlarını dikkate alacak şekilde iyileştirilmesi alanında başarı gösterilemediğini kaydeden Üniversite Senatosu açıklamasında, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemiz ve insanlarımız, yoksulluğun ve cehaletin kıskacından kurtulamadıkça, bu değerler yaşamaya devam edecektir. Ayrıca sadece bu bölgelerimizin değil ülkemizin genelinin de tek ve öncelikli sorunu eğitimdir" denildi. (ANKA)

(ORH/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title