Haberler

KKTC'ye Eğitim Darbesi

Milli Eğitim Bakanlığı Heyetinin Sessiz Kalması Nedeniyle Rumlar, KKTC'deki Üniversitelerin Tanınmasını Yine Engelledi ve Üniversitelerin Bologna Sürecine Dahil Olması Bir Kez Daha Kabul Edilmedi. KKTC Üniversitelerinin Kaderi, İki Yıl Sonraki Toplantıya Kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı heyetinin sessiz kalması nedeniyle Rumlar, KKTC’deki üniversitelerin tanınmasını yine engelledi ve üniversitelerin Bologna sürecine dahil olması bir kez daha kabul edilmedi. KKTC üniversitelerinin kaderi, iki yıl sonraki toplantıya kaldı.

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki üniversitelerin, uluslararası alanda tanınmasını sağlayacak olan girişim, Rumların vetosu nedeniyle bir kez daha gerçekleşemedi. Avrupa üniversitelerinin tanınması ve birbirleriyle uyumlu çalışmalar yapmasını sağlayan “Bologna Süreci”nin ele alındığı ve iki senede bir yapılan toplantı, Türk Milli Eğitim Bakanlığı heyetinin de sessiz kalması nedeniyle sonuç alınamadan tamamlandı. KKTC ile ilgili taleplerin yer almadığı ve tüm ülkelerin onayının gerektiği “Londra Deklarasyonu”, Türk heyetinin itirazı olmadığı için yayınlandı. 

BOLOGNA SÜRECİ

KKTC yetkilileri, birkaç yıldan beri ülke bütçesine büyük katkı getiren üniversitelerin tanınmasına yönelik girişimde bulunuyor ve sonuç almaya çalışıyordu. Son olarak sorun, Türkiye’nin de üyesi olduğu “Bologna Süreci” ile ilgili Eğitim Bakanları toplantısına taşındı. İki yılda bir yapılan bu toplantıya, Türk Heyetinin talebi iletildi. Ancak bu talep, Rumların itirazına uğradı. Rumların veto tehdidine karşı Türk heyeti de, KKTC’deki üniversitelerle ilgili talebin yer almaması halinde yayınlanacak olan deklarasyona itiraz edeceklerini belirttiler. Tüm üye ülkelerin “oy birliği” ile yayınlanabilecek olan deklarasyonda, Türk heyetinin taleplerine yer verilmedi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı heyeti sessiz kalınca, deklarasyon yayınlandı. KKTC üniversitelerinin kaderi de bir başka bahara kaldı.

TÜRK HEYETİ MEMNUN AYRILDI

Bakanlar düzeyinde yapılan toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik katılmadı. Bakanlık adına Talim Terbiye Dairesi Başkanı İrfan Erdoğan, Sakarya Üniversitesi Rektörü Mehmet Durman ve Muğla Üniversitesi Rektörü Şener Optik katıldı. Toplantıya ayrıca, Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) KKTC’deki müdahili olan Yüksek Öğretim Denetleme Akreditasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Tahir Çelik de katıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Dairesi Başkanı İrfan Erdoğan, KKTC ile ilgili taleplerin yer almadığı deklarasyonun yayınlanmasına itiraz ettiklerini, ancak İngiliz Bakanın kendilerini dinlemediğini iddia etti. Hürriyet’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Biz mücadele verdik. Ancak kabul edilmedi. Toplantı sonunda bu deklarasyona imza atmayacağımızı söyledik. İmzanın gerekmediğini sadece itiraz edilmesinin yeterli olduğunu söylediler. Halbuki biz itiraz etmiştik” dedi. Buna rağmen toplantıdan memnunlukla ayrıldıklarını belirten Erdoğan, sorunun tüm Avrupa ülkeleri tarafından anlaşıldığını belirterek, “Bize sözlü ve vücut diliyle ilettikleri, kısa zamanda bu sorunun çözüleceği yönündeydi. Bu bakımdan memnunuz” diye konuştu. 

 

Bologna Süreci Nedir?

20. yüzyılın sonlarında Avrupa, 21. yüzyılın bilgi çağı olacağı tespitinden hareketle Bilgi Avrupa’sını oluşturmak amacıyla eğitim alanında uygulanacak bir dizi kararlar aldı. Avrupa coğrafyasındaki ülkeleri hem birbirleri ile uyumlu,   hem de rakiplerinden üstün kılacak bir yüksek öğretim sistemi oluşturulması hedeflendi.

9 Haziran 1999'da Bologna Bildirisi'nin 29 ülke tarafından imzalanması ile Bologna Süreci resmen başladı ve süreci takip etmek üzere bir Bologna İzleme Grubu oluşturularak iki yılda bir eğitim bakanlarının toplanması kararlaştırıldı. 1999'dan beri sürece dahil ülkelerin eğitim bakanları her iki yılda bir toplanıyor ve Avrupa yüksek öğretiminin geleceği planlanıyor. Türkiye bu sürece 2001 yılında Prag toplantısında dahil oldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title