Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ABD'ye Gitti

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nda Kabul Edilmesini Garip ve Komik Bulduğunu Söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nda kabul edilmesini garip ve komik bulduğunu söyleyerek, "Tarihin karar vermesi gereken olaylara aradan neredeyse 100 yıl geçtikten sonra bir başka ülke meclisinin karar vermesi inanılır bir şey değil. Tarihi yargılamak kimsenin haddi değil. Ona tarih karar verecektir" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüşmek üzere Amerika'ya gitti. Talat, ABD'ye hareketi öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mehmet Ali Talat, sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nda kabulü ile ilgili girişimlerde bulunup bulunmayacağına ilişkin, "Benim ziyaretim BM Genel Sekreteri ile görüşme amacıyladır.

Bunun dışında Amerikan makamları ile herhangi bir temasım planlanmış değil. Dolayısıyla doğrudan doğruya bir girişim söz konusu değil gibi görünüyor" dedi.

Sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının komisyonda kabul edilmesinin hem garip hem de komik olduğunu söyleyen Talat, "Çünkü tarihin karar vermesi gereken olaylara aradan neredeyse 100 yıl geçtikten sonra bir başka ülke meclisinin karar vermesi inanılır bir şey değil. Ama ne yazık ki siyasi nedenlerle tarih bir şekilde yargılanmaya çalışılıyor. Bu kararın herhangi bir önemi olduğunu düşünmüyorum ama Türkiye açısından, Türk insanının ABD'ye yaklaşımı ve ilişkileri açısından kötü bir gelişme onu

söyleyebilirim. Sağduyu ile yaklaşılarak aşılması gerekilen bir olay. Umarım ki daha ileriye gitmez. Meclisten geçmez, olduğu yerde kalır. Aslında geçse de tarihi yargılamak kimsenin haddi değil. Ona tarih karar verecektir. Türk milletinin tarihte yaşadıkları gizli değildir. Herkesin gözü önündedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Talat, BM Genel Sekreteri ile yapacağı görüşmede Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yeni bir öneri götürüp götürmeyeceğinin sorulması üzerine ise şunları söyledi:

"Yeni öneriden çok, açıklık getireceğimiz bazı düşüncelerimiz var. Onları Sayın Genel Sekreter'e götüreceğiz. Tabii tartışmanın seyri içerisinde bazı yeni görüşler ortaya koyabiliriz. Ancak dediğim gibi görüşme olmadan yorum yapmak mümkün değil."

Bir gazetecinin "Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Rum milletvekili Matsakis, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı'na İncirlik Üssü'nün kapatılması durumunda ABD'ye Kıbrıs'tan bir üs verilmesi yönünde teklif götürdü. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Talat, "Kendinden menkul görüşleri var Sayın Matsakis'in. Böyle bir öneri ancak ondan gelirdi diye düşünüyorum. Buyursunlar, isterlerse değerlendirsinler. Nasıl bir stratejik avantaj sağlar herhangi bir ülkeye ve ilişkileri nasıl etkiler onu da

değerlendirecek olursak işlerliği olabilecek bir öneri değil diye düşünüyorum. Matsakis'e özgü bir öneri" şeklinde konuştu.

Talat, Rum milletvekili Matsakis'in geçmişte sadece Kıbrıs'taki Türk askerlerini değil, aynı zamanda İngiliz askerlerinin çıkarılması için de eylemler düzenlediğini hatırlatarak, "Dolayısıyla bir çelişki her aşamada mevcut. Hoş bir öneri ona özgü bir öneri" dedi.

Talat, Kırgızistan'ın KKTC'ye uçuş düzenleyeceği yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine ise, "Şu anda öyle bir planlama yok. Anladığım kadarıyla yine Rum basınından kaynaklanan senaryo. Suriye'ye yönelik feribot seferlerinin başlamasına bile tepki gösteriyorlar. Halbuki en basit, en ilkel insan hakkı ulaşım hakkıdır. Hele gemi seyahati en eski dönemlerden beri devam eden ulaşım türü. Buna bile karşı çıkılıyor. Bu aslında Kıbrıs'ta Türkler'e reva gördükleri muamelenin bir tezahürüdür. Sanki

Kıbrıslı Türkleri adanın içine hapsedecekler ve güçleri ona yeterse Kıbrıslı Türkler'i adeta ortadan kaldıracaklar gibi bir yaklaşımla bunu gerçekleştiriyorlar. Yazık ediyorlar çünkü biz Kıbrıs adasının kurucu ortağı olan bir halkız. Dolayısıyla bundan bir adım bile geriye çekilmemiz söz konusu değil" şeklinde konuştu.

Talat, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kızı Kübra Gül'ün bugün yapılan nikahına davet edilip edilmediğinin sorulması üzerine ise, "Doğrudan bir davet almadım ama ben bugün Amerika'ya gidiyorum. Bu da bilinen bir şey" dedi.

(ÖFA-ED-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title