Haberler

Kızılırmak Deltası Paris'te Tanıtıldı

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde bulunan Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin kalıcı listeye girebilmesi için UNESCO'nun Paris'teki merkezinde deltayı anlatan fotoğraf sergisi açıldı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde bulunan Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin kalıcı listeye girebilmesi için UNESCO'nun Paris'teki merkezinde deltayı anlatan fotoğraf sergisi açıldı.

Türkiye'nin UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer'in ev sahipliğinde açılan sergide, doğa fotoğrafçısı Emin Yoğurtcuoğlu tarafından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde çekilen fotoğraflar yer aldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, sergi hakkında verdiği bilgide, ulusal ve uluslararası öneme sahip UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alan Kızılırmak Deltası'nın kalıcı listeye alınması için tanıtım yaptıklarını söyledi.

Albayrak, sergide hem kuş cennetinin, hem de Türkiye'nin tanıtımını yaptıklarını ve Samsun'a turist gelmesini de sağlamaya amaçladıklarını ifade ederek, "Kızılırmak Deltası sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da en önemli sulak alanlardan birisidir. Eşine az rastlanır önemli biyolojik çeşitliliğe sahip olan Kızılırmak Deltası'nda Türkiye'de görülen 160'ın üzerindeki memeli türünün 33'ü ile 356 kuş türü de yaşıyor. Sulak alanları 11 bin 600 hektarı bulan Kızılırmak Deltası'nın irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları bulunuyor." ifadesini kullandı.

Deltanın sulak alan ekosisteminin tamamı ile sistemle ilişkili doğal karakteri korunmuş habitatları kapsayan 21 bin 700 hektarlık alanın Sulak Alanların Korunması (RAMSAR) Sözleşmesi listesinde yer aldığına işaret eden Albayrak, uluslararası öneme sahip sulak alan belirlenmesi için geliştirilmiş 9 kriterden 8'ini karşılayan Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'deki 14 RAMSAR alanından biri olduğunu kaydetti.

Deltada 11 familyaya ait 29 balık türü tespit edildiğinin altını çizen Albayrak, "Deltadaki gölleri kullanmasa da bu türler arasında yer alan Mersin balığı için Kızılırmak Nehri, ülkemizdeki en önemli akarsulardan biridir. Bu nedenle Kızılırmak Nehri, Mersin balıklarının ülkemizdeki varlığını devam ettirebilmesi yönünden büyük önem taşımaktadır. Böylesi öneme sahip deltanın gelecek kuşaklara aktarılması için UNESCO daimi listesine alınmasını istiyoruz. Bunun için de tanıtım faaliyetleri yürütüyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title