Haberler

Karamanlis : Kıbrıs'ta Çözüm Adil Ve Uygulanabilir Olmalı

Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Yardımcısı İbrahim Gambari'nin Temasları İle Birlikte Hareketlenen Diplomasi Trafiği Bugün Yunanistan'ın Başkenti Atina'da Masaya Yatırıldı. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis İle Bir Araya Gelen Rum Kesimi Lideri Tasos Papadopulos, ...

Kıbrıs`ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan`ın yardımcısı İbrahim Gambari`nin temasları ile birlikte hareketlenen diplomasi trafiği bugün Yunanistan`ın başkenti Atina`da masaya yatırıldı. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile bir araya gelen Rum Kesimi lideri Tasos Papadopulos, Gamberi`nin ziyareti ile birlikte ilk olumlu adımın atıldığını belirterek, ¨Kıbrıs sorunun tamamen çözülmesi için diğer adımların da atılmasını umuyorum¨ dedi. Rum lider, şu anda Türkiye`ye yönelik bir vetonun söz konusu olmadığını da vurguladı.

Bugün Atina`da gerçekleştirilen Papadopulos-Karamanlis zirvesinin gündeminin ilk sırasında İbrahim Gambari`nin ziyareti, Kıbrıs ve AB konusundaki gelişmeler ve Türkiye`nin üyelik süreci yer aldı. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede iki lidere, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Valinakis, Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Yorgo Lilikas Yunanistan ile Rum hükümet temsilcileri Todoros Russopulos ve Hristos Pasiardis eşlik etti.

KARAMANLİS: TÜRKİYE AB`YE KARŞI SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Karamanlis, iki ülke arasındaki daimi işbirliği ve koordinasyon çerçevesinde bir görüşme yapıldığını belirterek, Papadopulos ile birlikte İbrahim Gambari ziyaretinin yarattığı olanaklardan bahsettiklerini söyledi. Karamanlis, teknik heyetlerin faaliyete geçmelerini Paris`te yapılan Papadopulos-Annan kararı çerçevesinde atılan olumlu bir adım olarak nitelendirdi. Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün adil, uygulanabilir ve BM karaları çerçevesinde olması gerektiğini tekrarlayan Karamanlis, bunlara Rum Kesimi`nin AB üyeliği ile yeni bir boyutun eklendiğini belirtti.

Türkiye`nin AB üyeliği konusunda da değinen Karamanlis, şu anda tahminlerde bulunmanın zamanı olmadığını belirterek, herşeyden önce, Türkiye`nin AB`ye karşı olan sorumluluk ve taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Karamanlis, Türkiye`nin AB üyelik sürecinin, hem müzakere çerçeve belgesinde hem de 21 Eylül 2005 tarihinde hazırlanan metinde belirtilenlere tamamen uyulmasına bağlı olduğunu ifade etti.

PAPADOPULOS: İLK OLUMLU ADIM ATILDI

Tassos Papadopulos da Karamanlis ile görüşmesini son derece yararlı ve yapıcı olarak nitelendirdi. İbrahim Gambari ziyaretinin ardındaki gelişmelere değinen Papadopulos, ¨İlk olumlu adım atıldı ve Kıbrıs sorununun tamamen çözülmesini hedefleyerek diğer adımların da atılacağını umarım¨ dedi. Atina ve Lefkoşe`nin son derece iyi bir işbirliği içerisinde bulunduğuna dikkat çeken Papadopulos, ilişkilerin ileride de böyle devam edeceğinden emin olduğunu ifade etti.

ŞU ANDA TÜRKİYE`YE VETO SÖZ KONUSU DEĞİL

Papadopulos, kendisine sorulan ¨Türkiye Ek Protokolü uygulamazsa Türkiye`nin AB müzakerelerine veto uygulayacak mısınız¨ sorusuna, ¨Bütün yaptıklarımızın ilk hedefi bir kriz yaşanmaması¨ şeklinde cevap verdi. AB Komisyonu`nun raporunu beklediklerini ifade eden Papadopulos, şu anda vetonun söz konusu olmadığını belirtti, ancak ¨Bu tür kararların alınıp alınmayacağı önceden açıklanmaz¨ yorumunu yapmayı ihmal etmedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title