Haberler

Karabük Raylı Sistemlerin Vadisi Olacak

Ahmet Özler - Karabük, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD), Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) işbirliğinde üretimi, testleri ve eğitimi konusunda yapılan yatırımlarla raylı sistemlerin merkezi...

Ahmet Özler - Karabük, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD), Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) işbirliğinde üretimi, testleri ve eğitimi konusunda yapılan yatırımlarla raylı sistemlerin merkezi olacak.

KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KARDEMİR'in Türkiye, ortadoğu ve balkanlarda ray üretiminde lider olduğunu belirterek oluşturduğu pazarla da bunu defalarca kanıtladığını söyledi.

Karabük'ün mevcut alt yapısının raylı sistemler konusunda bir vadi olabilecek kadar güçlü olduğunu ve bunu hayata geçirmek için çalışma başlattıklarını vurgulayan Demirel, "Fabrikamızda ray-profil haddehanesi yatırımı ile çalışmalara başladık. Bu yatırımla teknolojimizi yeniledik ve UIC 60'lık ve boyu 72 metrelik hızlı tren ray üretimine geçtik. TCDD'nin ray ihtiyacını karşılıyoruz ve bazı ülkelere pazarlıyoruz. Kaliteli ray üretiminden ödün vermiyoruz. Türkiye ve bölgesindeki en iyi rayları KARDEMİR üretiyor. Fabrika olarak yine TCDD ve Voestalpine ortaklığında Çankırı Makas Fabrikası'nı kurduk. Burada hızlı tren raylarında kullanılan makaslar üretiliyor" diye konuştu.

-Raylı Sistemler Mühendisliği-

KARDEMİR ve KBÜ'nün sanayi-üniversite iş birliğinin en iyi örneğini sunduğunu ve bu bağlamda birçok projenin uygulamaya konulduğunu vurgulayan Demirel, şöyle devam etti:

"Türkiye'de hiçbir üniversitede bulunmayan Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünü açtık. Burada raylı sistemlerle ilgili mühendisleri yetiştirmeye başladık. Türkiye'nin ilk raylı sistemler mühendisi adayları, eğitim görecekleri 5 yıl içerisinde, alt yapı, jeoloji, zemin mekaniği, yapı çeşitleri statiği ve mukavemeti, raylar, üst yapı, temel makine elemanları, raylı araç mekaniği-dinamiği, temel üretim teknikleri, demiryolu malzemeleri, mekanik titreşimler, sinyalizasyon ve kontrol sistemleri konularında uzmanlaşacak."

-Test Merkezi-

Yine KBÜ ile iş birliğinde Demir Çelik Enstitüsü projesini başlattıklarını ve büyük bir yol kat ettiklerini ifade eden Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde üretilen rayların testleri başa ülkelerde yapılıyordu. Yani rayı üretiyorsunuz test için yurt dışına gönderiyorsunuz. Burada parasını vererek test yaptırıyorsunuz. Eğer Karabük raylı sistemlerde bir vadi olacaksa bunun önüne geçmemiz gerekiyordu. KBÜ kampüs alanında yapımına başlanan demir çelik enstitüsü tamamlanmak üzere. Binası bitti. Bu enstitü sayesinde artık sektörünün ihtiyaç duyduğu test ve analizler ülkemizde gerçekleştirilecek. Testlerin yapılması için 3 kilometrelik bir alanda ray sistemleri döşenecek. Demir yolları inşa edilecek. Tamamlandığında sektörün tüm gelişmeleri ve geleceği enstitü tarafından izlenecek. Ayrıca yerli ham madde ve cevherlerin etkili ve verimli kullanımına yönelik araştırmalar için gerekli bilimsel ortam sağlanacak."

-Vagon Üretimi-

Hedeflerinin Türkiye ve dünyada demir çelik üretimi konusunda yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve ürün kalitesinin artırılması olduğunun altını çizen Demirel, "Raylı sistemlerin rayını üretiyoruz, eğitimini veriyoruz, testlerini yapıyoruz, bilimsel araştırmalarını yapıyoruz. Bunların yanında mutlaka ülkemizin ihtiyacı olan vagonlarını da üretmemiz gerekiyor. Yapacağımız yatırımlarla vagon üretimi gerçekleştireceğiz. Vagonun yanında tekerlekleri de üretilecek" değerlendirmesinde bulundu.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - KARABÜK

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Özler Demir Çelik Karabük Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title