Haberler

Kanada'nın askeri teçhizatların ihracatını askıya alması Türkiye'yi nasıl etkileyecek? İşte konuya dair tüm detaylar

Güncelleme:

İHA ve SİHA'ların kameralarını aldığımız Kanada'dan Türkiye'ye yönelik skandal bir hamle geldi. Kanada, askeri teçhizatların Türkiye'ye ihracatını askıya aldı. Peki bu karar Türkiye'yi nasıl etkileyecek? İşte karara ilişkin tüm detaylar.

Haberler.com / Mesut ŞAHİN - Türkiye'nin ürettiği İHA ve SİHA'lar Suriye ve Libya'nın ardından şimdi de Dağlık Karabağ'da destan yazıyor. Azerbaycan Türkiye'nin de desteğini arkasına alarak İHA ve SİHA'larla Ermenistan'a ağır kayıplar veriyor. Sahada etkisini gösteremeyen Ermenistan, verdiği ağır kayıplar sonrası lobi çalışmalarına başladı. Daha önce Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'ye silah ambargosu uygulayan Kanada, şimdi de Azerbaycan'ın Karabağ'da kullandığı Türk İHA ve SİHA'lar nedeniyle Ermeni lobisinin etkisiyle Türkiye'ye yönelik bazı asgari teçhizatların ihracatını askıya aldı.

"TÜRKİYE'YE İHRACAT İZİNLERİNİ ASKIYA ALDIK"

Kanada Dışişleri Bakanı Francois-Philippe Champagne, ihracat izinlerini askıya aldığını belirterek, " Kanada'nın güçlü ihracat kontrol rejimine uygun olarak ve devam eden çatışmalar nedeniyle, durumu daha ayrıntılı değerlendirmek için zaman tanımak amacıyla Türkiye'ye yönelik ihracat izinlerini askıya aldık." dedi.

"ÇİFTE STANDARTTIR"

Dışişleri Bakanlığı karara ilişkin sert bir açıklama yaparak, " Kanada'nın bazı askeri ürünlerin ülkemize ihraç iznini askıya alması çifte standarttır. Kanada'dan beklentimiz, çifte standartlardan uzak bir politika izlemesi, ülkesindeki Türkiye karşıtı çevrelerin etkisi altında kalmadan ve dar siyasi çıkar hesaplarına hapsolmadan hareket etmesidir" ifadesi kullanıldı.

TÜRKİYE KANADA'DAN İHA VE SİHA'LAR İÇİN KAMERA ALIYOR

Peki Kanada'nın aldığı karar hangi askeri teçhizatları kapsıyor ve Türk Savunma Sanayini nasıl etkiler?

Türkiye, Bayraktar TB2 ve ANKA'da Kanadalı L3Harris Technologies çatı şirketine bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Wescam Inc.'in ürettiği Wescam MX-15D kameraları kullanıyor. 19,5 kilogram ağırlığındaki bu kamera full HD video aktarımı yaparken, ABD, Fransa, Kanada, İspanya gibi birçok ülkede de kullanılıyor.

KARARIN TÜRKİYE'YE ÇOK BÜYÜK BİR ETKİSİ OLMAYACAK

Ancak alınan kararın Türkiye'yi çok da fazla etkileyeceği düşünülmüyor. Çünkü söz konusu kameralar kolay arıza yapan bir ürün olmadığı ve Türkiye'nin bu gibi durumlara karşı stok yapması İHA ve SİHA teknolojimize çok da bir etkisi olmayacak. Daha önce Barış Pınarı Harekatı döneminde Türkiye'ye silah ambargosu uygulayan Kanada, harekat sonrası tekrar satışa başlamıştı. Dağlık Karabağ'daki çatışmalar durunca kameralarında satışına tekrar izin vermesi bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN DIŞA BAĞIMLILIĞINI ORTADAN KALDIRACAK

Her ihtimali düşünen Türkiye ise kendi göbeğini kesebilmek için çalışmalara devam ediyor. Savunmada dışa bağımlılığa azaltmak için büyük hamleler yapan Türkiye, kendi kameralarını üretmek için yoğun mesai harcıyor. ASELSAN'ın geliştirdiği Cats HD gece/gündüz kamerası çalışmaların tamamlanmasıyla Türk hava araçlarının dışa bağımlılığını ortadan kaldıracak.

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

Dağlık Karabağ Türkiye Kanada Teknoloji Ekonomi Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500

Yorumlar (246)

yigit:

hani biz üretiyorduk bu araçların herşeyini, 100 yerli deniliyordu

16
25
yanıtYanıtla
Ayhan:

Kina yakarsin artik.

yanıt5
yanıt7
Melo:

Boş konuşma, aselsan bitirmek üzere kameraları.

yanıt6
yanıt6
...:

Ya saçma sapan konuşma yerli demek herseyi biz üreteceğiz anlamına gelmiyor markalaşmak anlamına geliyor. Artık şu düşünceden kurtulun

yanıt8
yanıt5
bi bitmediniz:

İHA YERLİ ZATEN KAMERA KANADADAN İLLA ANLAMAK İSTEDİĞİNİZ GİBİ ANLIYORSUNUZ SEN YERLİ ARABAYI ALIRSIN ONA YABANCI EGZOS VEYA CD ÇALAR FALAN TAKARSIN SONRADA DERSİNKİ BU YÜZDE YÜZ YERLİ DEĞİL. OZAMAN MERAK ETME DÜNYANIN HİÇ BİRYERİNDE YERLİ BİŞEY YOKTUR. ANTALYADA KOCAELİDE ARAÇLARDA KULLANILAN BİRÇOK YEDEK PARÇA ÜRETİLİYOR YABANCI ARABAYA TAKILIYOR OZAMAN ONLARDA YERLİ DEĞİL

yanıt6
yanıt5
Poyraz57:

90 yıldır Heykeli bile italyanlara yaptıranlara SİHAların yerli oldugunu anlatamazsınız.. ulan F35 lere de türkiyeden 120 yakın parça verıyoruz ama F35 abd nin bunu nasıl açıklayacaksınız,, Siha ların göreve başlamasıyla şehitlerımızın azaldıgını türkiyenin gücunun bölgede artdıgını görmüyormusunyz,?

30
10
yanıtYanıtla
Salaklar:

Komik koyun

yanıt2
yanıt5
f35 parçalarını burad vidalıyorsun o kad:

harbiden inanmış bu koyunlar

yanıt2
yanıt2
Malatyalı:

Mühendislerimiz onunda en iyisini daha iyisini yapacak inşaallah Türk’ün aklına ve gücüne inanmayanlar utansın

33
6
yanıtYanıtla
NN:

Malatyalı seni kanadaya yollayalım bir tanesi çal gel kopya çekip yaparız nasıl olsa bu işi yapmayı iyi bilirsin yada boş ver go pro takarız olmaz mı

yanıt1
yanıt1
Tüm 246 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title