Haberler

Kamuda En Düşük Maaş 740 YTL Oldu

Yaklaşık 320 Bin Kamu İşçisini İlgilendiren Toplu İş Sözleşmelerinin Dördüncü Turunda Uzlaşma Sağlandı.

Yaklaşık 320 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinin dördüncü turunda uzlaşma sağlandı. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre 900 YTL altında maaş alan kamu işçisine 140 YTL seyyanen zam artı 50 YTL iyileştirme, 900 YTL- 1.400 YTL arasında maaş alanlara 140 YTL seyyanen zam, 1.400YTL'nin üzerinde maaş alanlara ise yüzde 10 zam yapılmasına karar verildi. Yapılan zamlar sonrasında en düşük kamu maaşı 740 YTL oldu.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki heyet Başbakanlık Merkez Binada Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile toplu iş sözleşmeleri için bir araya geldi. Yaklaşık 6.5 saat süren dördüncü tur sonrasında uzlaşma kararı alındı. Görüşme sonrasında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kamuda çalışan 300 bin kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinde mutabakat vardıklarını belirterek, "Kamuda çalışan brüt 900 YTL'nin altında çalışan işçilerimize 50 YTL'lik iyileştirme yapılmasında mutabakata vardık. Ayrıca 2007 yılı içinde seyyanen 140 YTL zam yapılmasına karar aldık. Bu yıllık yüzde 10 oranında zam anlamına geliyor. 2008 yılının ilk ve ikinci altı ayı için yüzde 3 artı enflasyon farkı verilecek" dedi.

SOSYAL YARDIMLAR DA AYNI ORANDA ARTTI

Sosyal yardımlara da aynı oranlarda zam yapılacağının altını çizen Şahin, toplu iş sözleşmelerinin bir kısmının Ocak ayından bir kısmının ise Şubat ve Mart ayından başlayacağını söyledi. Şahin, sözleşme farkının da 4 ay içinde işçilere ödeneceğini dile getirdi.

BEKLENTİLERİN ALTINDA

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, toplu iş sözleşmelerinin 323 bin işçiyi ve 231 işyerini ilgilendirdiğini ifade ederek, 550 YTL'lik düşük ücretlilerin oransal büyümesiyle ve 1.400 YTL'ye gelen 140 YTL'lik ücret artışının yüzde 10'luk bir zam oranına tekabül ettiğini kaydetti. En düşük ücretlilerde oransal artışın yüksek olduğunun altını çizen Kılıç, beklentilerin istediği noktaya gelmemesine rağmen sözleşmenin Türkiye ortalamasında bittiğini dile getirdi. Yapılan zamlar sonrasında en düşük kamu maaşının 740 milyon YTL olacağını vurgulayan Kılıç, zam oranlarının yüzde 10 ile yüzde 34 arasında değiştiğini belirtti. Kılıç, idari maddeler ve fazla mesai gibi unsurların protokolde olmadığını dile getiren Kılıç, 1.400 YTL arasında 18 bin kamu işçisinin maaş aldığını sözlerine ekledi.

KAMUYA MALİYETİ 800 MİLYON YTL

Toplantı sonrasında basının sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Şahin, yapılan zamların kamuya maliyetinin yaklaşık 800 milyon YTL olduğunu söyledi. Memurların toplu iş sözleşmelerini de 9 Temmuz'da yapılacak Bakanlar Kurulu'nda gündeme getireceğini söyleyen Şahin, "Ağustos'un 15'inde memur sendika ve konfederasyonuyla masaya oturacağız. 2008 için memurlarımızla yapacağımız görüşmelerde başka bir şablon mu kullanırız ona o zaman karar vereceğiz. Tabi seçimlerden sonradır görüşme. Yeni hükümet seçimlerden sonraya yetişir mi bunu 22 Temmuz akşamından sonra göreceğiz" diye konuştu.

(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title