Haberler

Demirtaş'tan Geri Adım! Referandum Önerisi İçin Özür Diledi

Güncelleme:

HDP Genel Başkanı Demirtaş, "Dün yaptığım bir yanlışı da düzeltmek istiyorum. Referanduma götürelim diyerek bu insanlara haksızlık yaptım. Referandum temel hak ve özgürlüklerde olmaz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir'de partisi tarafından düzenlenen dayanışma yemeğinde yaptığı konuşmada Suriyelilere vatandaşlık tartışmasına değindi ve, "Dün yaptığım bir yanlışı da düzeltmek istiyorum: Partimizin resmi politikası olmayan bir durumu ben yanlış ifade ettim. Referanduma götürelim diyerek bu insanlara haksızlık yaptım. Referandum temel hak ve özgürlüklerde olmaz" dedi.

Partisinin İzmir teşkilatınca İnciraltı'nda düzenlenen dayanışma yemeğine katılan Demirtaş, HDP'nin Türkiye'de temel problemlere en makul çözümleri üretmeye katkı sunucu bir muhalefet ortaya koymaya çalıştığını, Türkiye'de bu pozisyonda HDP dışında bir parti olmadığını savundu.

Demirtaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın bir konuşmasında CHP ve MHP'ye seslenerek, ülkenin doğusunda örgütlenmeleri halinde kendilerine destek olacaklarını söylediğini anımsatarak, şunları kaydetti: "Kime karşı HDP'ye karşı. HDP'ye oy vermiş 6 milyon insan var, aileleriyle birlikte en az 13-15 milyonluk nüfustan söz ediyoruz. Beğenirsin ya da beğenmezsin, o dilinizden düşürmediğiniz halk iradesi ortaya çıkmış. HDP'yi engelleyeceksin, bunun adına demokrasi diyeceksin, CHP'ye, MHP'ye çağrı yapacaksın. O halde sen bizim başbakanımız değilsin. Başbakan'a bu sözlerini düzeltme çağrısı yapıyorum. HDP'yi ötekileştirmelerine asla izin vermeyeceğiz."

'YAPTIĞIM BİR YANLIŞI DÜZELTMEK İSTİYORUM'

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusuna da değinen Demirtaş, "Öncelikle Suriye'den gelen insanlara mülteci hakkını vermemiz lazım. Mülteci statüsü demek çalışma, oturma, eğitim, sağlık hakkının kazanılması demek. Bundan sonra arzu eden, koşulları taşıyan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmelidir Suriyeli, Iraklı, Afganistan, Pakistan, Somalili, kim gelmişse ülkemize. Ülkemiz onların da vatanıdır." dedi.

Sığınmacıların geçici misafir değil, beraber yaşayacakları kardeşleri olduğunu ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama karpuz seçer gibi Suriyelilerin iyilerini alalım, kalifiye olmayanları geri gönderelim, kaderine terk edelim gibi yaklaşamazsınız. Dün parlamento grup toplantımızda yaptığım bir yanlışı da düzeltmek istiyorum: Partimizin resmi politikası olmayan bir durumu ben yanlış ifade ettim. Referanduma götürelim diyerek bu insanlara haksızlık yaptım. Referandum temel hak ve özgürlüklerde olmaz."

"GÖÇ BAKANLIĞI KURULSUN"

Demirtaş, bu konuda Göç Bakanlığı kurulması teklifini de getirdi.

HDP'nin çatısı altında farklı kimliklerden, inançlardan vatandaşların olduğunu belirten Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim ortak kimliğimiz budur, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı, vatandaşlığı. Biz tek bir etnik kimlikte birleşemeyiz. Bu hakikati görmeyen, buna inanmayan ancak bir faşist olabilir. Hepimiz Türk, hepimizKürt olamayız. Bize dense ki 'Türk'ü kaldıralım, yerine Kürt'ü koyalım, Kürt milleti tek olsun, tek millet Kürtler olsun bu ülkede', o da yanlıştır, o da faşizmdir. Mesele Türklük, Kürtlük değil, teklik meselesidir. Tek inançta, tek mezhepte, tek dinde birleşemeyiz. Osmanlı döneminin şairlerinden Ziya Paşa şöyle demişti: 'Alemin sultanıdır sultana muhtaç olmayan'. Bir sultana muhtaç olmadan her birimiz bir sultan olarak yaşayabilirsek barışı, huzuru sağlamak o kadar kolaydır ki. Yeterki ortak demokratik ilkelerde buluşmayı başaralım."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selahattin Demirtaş İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (145)

WWWWWWWW:

ALLAH SENIN YAR VE YARDIMCI OLSUN İNŞALLAH YOLUN AÇIK OLSUN BAŞKAN

38
44
yanıtYanıtla
dikkat:

Allaha inanan biri müslüman polise askere müslüman kürt kardeşlerimize canilik yaparmı teröristin uşaklığını yaparmı, müslümansa zerdüst teröristin cenazesine değil müslüman asker polis vatandaşın cenazesine gitmesi gerekirdi, kime dua ettiğine dikkat et kardeşim

yanıt6
yanıt8
ahum:

aşığım sana selo başkanım

37
34
yanıtYanıtla
Ahum:

Ne yok artık aptalca yorum yapta böyle yoruma gercekten kızarım bir daha böyle igrenç yorum yapma arkadaşlar bu igrenç yorumu ben yazmadım ahmagın biri benimle ugraşmayı çok sevdi geberir umarım aşalık velet

yanıt3
yanıt29
ADINIZI YAZIN:

Daha cok geri adım atacak selo.

37
32
yanıtYanıtla
VAN:

HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ WAN HALKI SENİNLE BAŞKANIM

42
27
yanıtYanıtla
AYNEN:

TC KARDEŞ Bİ TANEDE BEN UZATIYORUM BU ETEKLİLERE :)

yanıt0
yanıt0
orda kal:

Selocan adamsin ama suriyelileri istemiyoz akp chp mhp bir sey yapmiyor bari sen yap be baskanim

54
14
yanıtYanıtla
!_!:

ADAMINIZI Bİ KAŞIK SUDA SİZİN GİBİLERİDE EVİRE ÇEVİRE. . . . . . . . . . . ANLADINMI MAL

yanıt3
yanıt8
ka adalet:

sılho bu günler senin en güzel günlerin hele bi kodese gir git imralıdaki amcanla bi okey at o zaman anlarsın hanya ile konyayı

40
26
yanıtYanıtla
Tüm 145 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title