Haberler

İstiridye Mantarı Köylüye Umut Oldu

Alanya'da, kaymakamlık tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında 6 köyde yetiştirilmeye başlanan istiridye mantarından yılda 100 bin lira kazanç elde edilmesi hedefleniyor.

Antalya'nın Alanya ilçesinde, kaymakamlık tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında 6 köyde yetiştirilmeye başlanan istiridye mantarından yılda 100 bin lira kazanç elde edilmesi hedefleniyor.

Alanya Kaymakamlığı tarafından gerçekleştirilen Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında ilçedeki 6 köyde istiridye mantarı üretimine başlandı. Proje çerçevesinde Alanya Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından mantar üreticiliği hakkında eğitim verilen 18 kişiye 20'şer bin lira destek sağlanarak üretimde kullanılacak hammade ve atölye tamamlandı.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ve Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Ferit Altürk, Güzelbağ beldesine bağlı Burçaklar köyünde istiridye mantarı üretimi yapılan depoyu ziyaret ederek, inceleme yaptı. Proje hakkında gazetecilere bilgi veren Kaymakam Doğan, istiridye mantarının alışveriş merkezlerinde kilosunun 30 liradan satıldığını belirterek, üretim alanlarından elde edilen gelirin köylülere ekonomik kazanç sağlayacağını vurguladı. Köylerde oluşturulan 1000 metrekarelik depolarda 2 ile 5 ton arasında istiridye mantarı üretimi yapılabildiğini ifade eden Doğan, bir depodan yılda 100 bin lira kazanç elde etmeyi planladıklarını söyledi. Doğan, istiridye mantarının ilk etapta Burçaklar, Yenice, Karamanlar, Gümüşgöze, Güney, Gözübüyük köyleri ile Güzelbağ beldesinde üretileceğini belirtti. Kaymakam Doğan, şu bilgileri verdi:

"Kişi başı 20 bin liradan toplam 360 bin lira kaynak sağlanmasıyla ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile görüştük. Genel Müdürlük uygun gördü ve parası hazırlandı. İlk üretimi Burçaklar köyünde başlattık. Deneme amaçlı yaptığımız üretimde çok başarılı sonuçlar elde ettik. İstiridye mantarı, hem organik hem de besin değerinin yüksek olması sebebiyle birçok hastalığa iyi geliyor. 1000 metrekarelik alanda ortalama 2 ile 5 ton arasında mantar üretimi bekliyoruz. İstiridye mantarının İstanbul'daki mağazalarda kilosu 30 lira civarında. Amacımız yılda 100 bin lira gelir elde ederek, köylüye kazanç sağlamak. Kırsal kalkınma için güzel bir proje. Köylümüzün gelirini artırmayı hedefliyoruz. "

Doğan, istiridye mantarı üretiminde başarılı olunması halinde üretimi ilçe geneline yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ve kullanılmayan köy okullarında da üretim yapmayı planladıklarını söyledi.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title