Haberler

İstanbul: Halk Müziği Tutkunu Kaymakam

Çatalca Kaymakamı Yüksel Ayhan, bürokrat kişiliğinin yanısıra tam bir Türk Halk Müziği tutkunu olarak biliniyor. Ayhan'ın, görev yaptığı yerlerden derlediği 10'un üzerinde türkü bulunuyor.

Çatalca Kaymakamı Yüksel Ayhan, bürokrat kişiliğinin yanısıra tam bir Türk Halk Müziği tutkunu olarak biliniyor. Ayhan'ın, görev yaptığı yerlerden derlediği 10'un üzerinde türkü bulunuyor.

Çatalca Kaymakamı Yüksel Ayhan, görev yaptığı ilçede sevilip sayılan bir yönetici. Bürokrat kişiliğinin yanısıra, Türk Halk Müziği'ne olan ilgisiyle de tanınan Ayhan, Halk Müziği'ne olan ilgisinin Merhum Sanatçı Özay Gönlüm'le tanışmasından sonra başladığını belirtti. Ayhan'ın, Türkiye'nin çeşitli yörelerinden derlediği 10'dan fazla eser bulunuyor. Gönlüm'ün manevi ağabeyi olduğunu belirten Ayhan, "Özay Gönlüm'le 1966 yılında tanıştım. Onun da teşvikiyle türkülere olan ilgim daha arttı. O benim manevi ağabeyimdi. 34 yıl beraber olduk. Kaymakamlığı seçmemde Halk Müziği'ne olan ilgim ve sevgimin etkisi oldu" dedi.

İlk olarak 1970 ve 1971 yılında Uşak'ın köylerinde derlemeler yaptığını ifade eden Ayhan, Uşak yöresine ait TRT repertuarında 10 tane derleme türküsü olduğunu belirtti. Son günlerde bir başka türküyü daha TRT'ye verdiğini söyleyen Ayhan, bunun da Ardahan'dan derleme bir türkü olduğunu kaydetti. Uşak yöresi zeybeğini çok sevdiğini söyleyen Ayhan, "Aydın yöresi zeybekleri klasik, ağır zeybeklerdir. Ancak Uşak'a yani yukarı doğru gittikçe, dağlık yöreler olduğu için bu zeybekler kırık zeybekler haline gelir, hareketlenir. 'Uşak tavrı' diye bir tavır vardır. Amacım da zaten Uşak'ın kendine özgü tavrını ortaya koymaktır. Bir 'Lazoğlu Zeybeği', bir 'Göçdere Zeybeği' bunun tipik örnekleridir. Derlediğim türkülerin bir kısmı ünlü oldu. Uşak yöresinin türküleri hareketli, dinamik türküler" diye konuştu.

Türk Halk Müziği'nin bir derya olduğunun altını çizen Kaymakam Ayhan, derlemeciliğin bu yüzden kolay bir iş olmadığını belirtti. Derlemeciliğin yine de çok zevkli bir iş olduğunu anlatan Ayhan, "Derlemecilik bir çuval pirincin içinden üç beş taşı ayıklamaktır. Ama onlar cevahir taşı. Derleme yapmak için o yöreyi tanımak gerekir. Halkla bütünleşmek gerekir. Bunları TRT'ye kazandırdığım için çok mutluyum. Konya ve Çatalca'da çalışmalar yaptım. Bunu sürdürüyorum. Derlemecilik bir hobidir, bir hastalıktır. Her zaman fırsat bulamıyorum ama halk müziğine ilgim ve ilişkim devam ediyor. Çatalca'da halk oyunları ekibi kurduk. Bu ekip büyük ses getirecek. Çünkü Çatalca'ya özgü müzikler var. Çatalca kültürü var. Halk kültürünü ne kadar geliştirebilir ve gelecek koşullara aktarabilirsek, Cumhuriyetimizi de o derece koruyabiliriz" şeklinde konuştu.

Özay Gönlüm'ün kullandığı Yaren adlı üçlü sazın ismini de kendisinin verdiğini söyleyen Yüksel Ayhan, yeni nesil gençliğin Türk Halk Müziği ve Türk kültürüne olan ilgisini de şu sözlerle değerlendirdi:

"Gençliğin halk müziğine ilgisi var. Bu durumu idarecilerin iyi değerlendirmesi gerekir. Bunu gençlere halkın çaldığı gibi öğretmemiz gerekir. Bunu da bağlamayla yapabiliriz. Son zamanlarda bağlama niyetine kısa saplı saz lanse ediliyor. Buna karşıyım. Bağlamanın yerini tutmaz"

İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'nın kendisine yeni bir görev tevdi ettiğini ifade eden Ayhan, görev kapsamında, içinde vali ve kaymakam kelimesi geçen türküleri derleyeceğini belirtti. Konuyla ilgili çalışmalara başladığını söyleyen Ayhan, "Bu şekilde 15 türkü derleyeceğiz ve bunu değerli sanatçılara okutacağız. Bu gurur verici bir çalışma. Kaymakam kelimesi geçen türküler daha fazla. Vali kelimesi geçende biraz zorlanıyoruz. Bunları derleyip meslektaşlarımıza sunacağız" dedi.

Halk Müziği tutkusunun yanısıra 'Sivil Savunmacılık' yönü olduğunun da altını çizen Ayhan, "Daha önce görev yaptığım yerlerde 5 tane büyük afet gördüm. Afet konusunda büyük deneyimler elde ettik. Bunlardan da yararlanarak deprem zararlarını azaltma konulu bir broşür çıkardık. İzmir Bornova'dayken ilki basıldı. Sonra Küçükçekmece'de bastırdım. Bunlar 17 Ağustos'tan önceydi. Depremden sonra büyük ilgi gördü. Bunları bütün kuruluşlara ve bakanlık, başbakanlık, cumhurbaşkanlığı ve TBMM'ye arz ettik. Çatalca'da da bu broşür çok talep edilmekte. Yararlı bir çalışma" diye konuştu.

Konuşmasının sonunda kültürün öneminin altını çizen Çatalca Kaymakamı Yüksel Ayhan, kültürün her şeyin başı olduğunu ifade ederek, "Kültüre ne kadar hizmet edilir, Türk diline ne kadar sahip çıkılırsa, halka da o kadar hizmet edilir diye düşünüyorum" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title