Haberler

İstanbul'daki 'Darbe Ana Davası'nda Sanık Erdal Öztürk'ün Çapraz Sorgusu Tamamlandı

"Yurtta Sulh Konseyi’’ İstanbul yapılanmasını kapsayan İstanbul’daki ’darbe ana davasında tutuklu sanık eski korgeneral Erdal Öztürk’ün çapraz sorgusu tamamlandı.

"Yurtta Sulh Konseyi" İstanbul yapılanmasını kapsayan İstanbul'daki 'darbe ana davasında tutuklu sanık eski korgeneral Erdal Öztürk'ün çapraz sorgusu tamamlandı. Çapraz sorgusunda sık sık firari sanıkları suçlayan Öztürk'e Başsavcıvekili Fatih Karakuş, ""Ankara'daki davalarda da aynı şeyi yapıyorlar, suçu firari ve kaçak olanların üzerine atıyorsunuz. Buradaki sanıklar arasında bildiğiniz kimse yok mu?" dedi.

Silivri Cezaevi Yerleşkesi karşında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın görülmesine devam ediliyor. Sabah saatlerinde eski korgeneral Erdal Öztürk'ün çapraz sorgusu ile başlayan duruşmayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, ile AK Parti milletvekilleri Metin Külünk, Ali Sarıkaya ve Hasan Turan ile çok sayıda şehit yakını ve gazi izledi.

"15 Temmuz'dan önce daha çok DAEŞ ve PKK'nın saldırıda bulunacağı duyumları geliyordu"

Duruşmada çapraz sorgusu yapılan sanık Öztürk, Mahkeme Heyeti Başkanı Cem Karaca'nın "Terör saldırısı denilerek dışarıya çıkıldığı savunmaları yapılıyor. KOKTOD kapsamında asker kışladan dışarıya çıkabiliyor mu?" sorusu üzerine "15 Temmuz'dan önce daha çok DAEŞ ve PKK'nın saldırıda bulunacağı şekilde duyumlar geliyordu. Kışlalardaki emniyetin artırılması, kışla dışındaki emniyetin sağlanması için de polis işbirliği gerekiyor. Ancak kışlaların dışına çıkılması valinin kararına bağlıdır. Aksi taktirde kışladan çıkılması söz konusu değildir. Öyle bir talep olursa dahi önce polis, sonra jandarma en son olarak asker çıkar" dedi.

Mahkeme heyetinin sorularının ardından duruşmada görev yapan Cumhuriyet Başsavcıvekili Fatih Karakuş sorularını yöneltti. Başsavcıvekili Karakuş'un "Darbe başarılı olsaydı sizin atama listesinde sıkıyönetim komutanı olacağınız belirtiliyor. Sizce bu durum olağan ve makul mu? Şeklindeki sorusu üzerine sanık Öztürk, "Ben izindeyken onlar toplantı yapıp benim ismimi kullanarak istismarda bulunmuşlar. Sadece benim ismimi değil, Genelkurmay Başkanı'nın da bu işin içinde olduğunu söyleyerek katılım sağlamaya çalışmışlar" dedi.

""Atama listelerini oluşturanların FETÖ'cü olduklarını söylüyorsunuz, kim bu isimler?"

Başsavcıvekili Karakuş'un, "Atama listelerini oluşturanların FETÖ'cü olduklarını söylüyorsunuz ancak bunların kim olduklarını söylemiyorsunuz. Kim bu isimler?" sorusuna, "Ben, sınırlı bilgilerimle konuşuyorum. Bildiklerim basına yansıyanlar kadardır. Uzay Şahin'i biliyorum. Keşke diğerlerini de bilseydim söylerdim" şeklinde yanıt verdi.

"Suçu firari ve kaçak olanların üzerine atıyorsunuz"

Sanık Öztürk'ün savunması ve çapraz sorgusu sırasında sık sık firari sanıkları suçlaması üzerine Başsavcıvekili Karakuş, "Ankara'daki davalarda da aynı şeyi yapıyorlar, suçu firari ve kaçak olanların üzerine atıyorsunuz. Buradaki sanıklar arasında bildiğiniz kimse yok mu?" diye tepki gösterdi.

Öztürk de "Sanıklardan Muzaffer Düzenli'den de şikayetçiyim. Kendisiyle konuştum her şeyi inkar ediyor. Benim ismime leke sürenlerden şikayetçiyim." dedi.

Müşteki avukatlarından Avukat Yasin Şanlı'nın, darbe gecesi kalkışmada aktif görev alan İlhan Talu ve Bahadır Köse'yi aramasının sebebini sorması üzerine Öztürk, Genelkurmay karargahının akıbetini öğrenmek için aradığını öne sürdü. Sanık Öztürk, bu kişilerin darbeci olmayacağını düşündüğü için aradığını savunarak, sıkıyönetim direktifinde bu kişilerin imzasının olmadığını anlattı.

"Bir Ömer Halisdemir yetiştiremedin mi?"

Avukat Cüneyt Toraman'ın, sanık Öztürk'e "Bir Ömer Halisdemir'i neden yetiştiremediniz. Güvenilir bir askeriniz hiç mi yoktu, Televizyonlara çıkıp anlattınız güzel de neden güvendiğiniz birini bırakmadınız?" dedi.

Sanık Öztürk bunun üzerine "O gece 900 kilometre uzaktayım, ben birliklerin derhal kışlalara dönülmesi emrini Cumhurbaşkanının açıklamalarından 1,5 saat önce verdim. Telefonla emir yazdırdım, birlik komutanlarına emir verdim, yetmedi televizyonlara çıktım, bir kez de oradan da söyledim, Benim yaptığım Ömer Halisdemir'in yaptığının bir diğer şeklidir. Ben bu şekilde müdahale ettim" ifadelerini kullandı.

Öztürk'ün çapraz sorgusunun ardından öğlen arası verilen duruşmaya, şu sıralar tutuklu sanıklardan eski Tuğgeneral Eyyüp Gürler'in savunmasının alınmasına geçildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3. Sayfa

Erdal Öztürk İstanbul 3. Sayfa Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title