Haberler

İso'da "Yönetim Tartışması"

Kasım 2008'de Yönetim Kurulu Seçimleri Yapılması Planlanan İstanbul Sanayi Odası'nın Aralık Ayı Meclis Toplantısında, Meclis Üyeleri Yönetim Kurulu Başkanı Küçük'ü ve Yönetim Kuruluna Ağır Eleştiriler Yöneltti.

Gelecek yıl Kasım ayında yönetim kurulu seçimleri yapılması planlanan İstanbul Sanayi Odası'nın Aralık ayı Meclis toplantısında, Meclis üyeleri Yönetim Kurulu Başkanı Küçük ve yönetim kurulunu ağır biçimde eleştirdi.

İSO Meclis üyesi ve SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, 2008 bütçesine ilişkin görüşlerini açıklamak üzere çıktığı kürsüde, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ve 6 yıldır görevde bulunan İSO yönetimine sert eleştiriler yöneltti. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ise Bahçıvan'ın eleştirilerinin bazılarını "varsayım" olarak nitelendirdi.

-"İSO GÖREVİNİ LAYIKIYLA YERİNE GETİRİMİYOR"

Bahçıvan, Türkiye'nin daha çok üreten, daha çok ihracat yapan, daha çok istihdam yaratan, daha çok gelir oluşturan bir yapıya kavuşması için yapılması gerekenlerin olduğunu söyledi ve İSO gibi Türkiye'nin sanayileşme tarihine tanıklık eden, gelişmesinde izi ve katkısı olan kurumların sorunları karşısında çözüm öneriliri, projeler geliştirerek hükümetlerle paylaşmak, hükümetleri zorlamak gibi vazgeçilmez bir görevi bulunduğunu kaydetti.

Son zamanlarda İSO'nun bu görevi layıkıyla yerine getirebildiği konusunda ciddi kuşkularını ifade eden Bahçıvan, eleştirilerini söyle sürdürdü:

"Oda olarak, uzun zamandan beri, yapısal reformlardan söz ediyoruz. 6 yıldır görevini sürdüren Yönetim Kurulu Başkanımız, sürekli olarak yapısal reformların bir an önce gerçekleştirilmesine dönük açıklamalar yapıyor. Ancak, bunlar ifade edilirken hangi projeleri geliştirmişiz. Hangi vizyonla Türkiye'nin gündeminde yer almışız? Gündem yaratmışız, ezber bozmuşuz? Farkındalık yaratmışız? Bu konularda geliştirdiğimiz hangi projeyi, hükümetle haylaşmısız? Bu soruların hiç birinin tatmin edici bir cevabı yok."

-HÜKÜMETE YOL GÖSTERECEK GÖRÜŞÜMÜZ YOK"

Bahçıvan, 6 yılda kendi dönüşümünü gerçekleştiremeyen, kendi yapısal reformlarını oluşturamayan bir anlayışın taleplerinin başkaları tarafından ne kadar ciddiye alınabileceği konusunda kuşkularını da dile getirdi. İSO'nun meslek eğitimi, teşvik, finans, enerji, vergi, çevre, ar-ge, organiza sanayi ve AB gibi konularda alternatif politika üretmediğini savunan Küçük, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez programında sanayi stratejisi hazırlayacağını ilan eden ve bunu hem Sanayi ve Ticaret Bakanı, hem de Başbakanı tarafından deklare eden bir hükümete yol gösterecek hangi görüşlerimizi, önerilimesi, uyarılarımızı ilettiğimizi merak ediyorum. Eli taşın altında olan insanlar olarak, bu denli birikimimizle alternatif yaratacak bir çalışma içinde neden olmadığımızı merak ediyorum" diye konuştu.

Tanıl Küçük ve Yönetim Kurulu'na yönelik eleştirilerini artıran Bahçıvan, yönetimin 5-6 yıldır estirebildiği en büyük rüzgarin, artık gelenekselleşen Türkiye'nin en büyük 5-6 sanayi firması araştırması ve bunun açıklamasına yönelik toplantılar olduğunu öne sürdü.

-YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI YALNIZLAŞTI

İSO Yönetim Kurulu Başkanlık makamında "yalnızlaşma" yaşandığına da işaret eden Bahçıvan, Küçük ve yönetimin ekip çalışmasından uzak duran ve yalnıçlığı tercih eden bir yönetim anlayışıyla karşı karşıya olduğunu savundu. "Ancak unutmamalıyız ki, yalnızlık çok zor bir iştir" diyen Bahçıvan, "Bir atazösü var. "Birleşmek başlangıçtır, birlikği sürdürmek gelişmedir, birlikte çalışmak da başarıdır. Maalesef bu, bu başkanlık döneminde başarılamadı" diye konuştu. Yıllardır başarıyla çalışan kurumların çalışamaz hale geldiğini savunan Bahçıvan, eski başkanların oluşturduğu "Başkanlar İstişare Grubu"nun çalıştırılamadağını, meslek komitelerinin de bu yaklaşım nedeniyle verimli sonuçlara ulaşamadığını iddia etti.

-"KÜÇÜK 'ARKADAŞ GIDA SEKTÖRÜNDE NE OLUYOR' DEMEDİ"

Bahçıvan, Tanıl Küçük ile birlikte aynı sektör olan gıda da birlikte çalışmalarına rağmen, bugüne kadar Küçük'ün bir kez bile kendisini arayarak, "Arkadaş gıda sektöründe ne oluyor" demediğini, istişare yapma lüzumunu dahi görmediğini ifade etti. Bahçıvan, şöyle devam etti:

"Kimse kusura bakmasın. İSO gibi bir kurum Türkiye'nin en önemli meselelerini karar vericilerle paylaşamıyorsa, önerilerini gündeme getirerek dikkate alınmasını sağlayakmıyorsa, bunda en azından bir beceri noktanlığı vardır."

Çözümde görev alamayanların, problemin parçası haline geleceğini belirten Bahçıvan, İSO'nun 16 milyon dolarlık bütçeye sıkışmasını ise temel sorunlardan bir tanesi olarak dile getirdi.

-"GÜCÜMÜZ BUYSA GERÇEKTEN YAZIK"-

Her ay meclis toplantılarında aynı şeyleri söyleyerek bir yere varılamayacağını kaydeden Bahçıvan, "Umutta güç de, sadece eleştirerek beslenmez. Katkı sağlanarak, proje üretilerek, diyalog kurularak paylaşımlar sağlanır. Bu görüntüyle Türkiye'ye yön veremiyoruzb Türkiye'nin önüne gündem koyamıyoruz. Bu tabloda, 'İSO büyük bir güçtür' diye ancak kendimizi kandırabiliriz. Ama buna kimse inanmaz. Sızlanmak ve bezginlik duymak bizim işimiz değildir. Yapmamız gereken bezginliklerin altında ezilmeden geleceğe yönelmektir" diye konuştu. Bahçıvan, önemli olanan diyalog kanallarını açık tutarak, yalnızlaşmadan, küçük hesaplar peşinde koşmadan sanayinin, Türkiye'nin ve milletin sorunlarını çözecek politikaların uygulamasını sağlamak olduğunu ifade etti. Bahçıvan, şöyle konuştu:

"Kurumsallayma kadar liderlikte çok önemlidir.Kurumlar, liderlerleriyle özdeşleşir. Kurumun etkinliğini de, gücünü de temsil eden Başkanlık makamıdır. Eğer İSO'nun etkinliği ve gücü buysa yazık. Gerçekten yazıkÂ… Çok genç yaşta Meclis üyesi olduğum İSO'nun hiçbir döneminde ben böyle tablo görmedim. İSO olarak, şampiyonlar ligindeyken, bu ligimizi kaybetmiş durumdayız. Bu tablo umudun kaybedildiğinin, heyecenın kaybedildiğinin resmidir. Bu kişisel bir yaklaşım ve tercih olabilir. Ancak hiç kimsenin Türkiye'nin en önemli kurumlarından biri olan İSO'ya bu tabloyu yaşatmaya hakkı yoktur. İSO başkanının yılgınlığa, bezginliğe düşme hakkı yoktur. Kimsede İSO başkanının yıldıramaz, bezdiremez."

İSO Meclis üyesi Adnan Dalgakıran da bütçeye ilişkin söz alarak, yönetimi eleştirdi. İSO'da kendisine yöneltilen eleştirileri dikkate alarak, kravat takmaya başladığını ve takım elbise ile toplantılara geldiğini belirterek, "Ben değiştim ancak İSO yönetimi değişmedi. Eskiden 'İSO yönetimi ezber bozmalı' diyordum, ama şimdi 'vasat' diyorum. TÜSİAD'ı 10 milyon YTL bütçe ile siyaset ve kamuoyunda dikkate alındığını, 19 milyon YTL bütçeli İSO'nun aynı başarıyı gösteremedi" diye konuştu. Dalgakıran, Fenerbahçe'nin ismiyle 300 milyon dolarlık projeye imza attığını, İSO kadar güçlü bir kurumun da çok daha başarılı projelere imza atabileceğini söyledi.

-"İSO'DA FUTBOL OYNAMIYORUZ"-

Tanıl Küçük, kürsüye gelerek, eleştirilere yanıt verdi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Küçük, şansına ve yönetim kuruluna yönelik ithamları haketmediklerini söyledi. Küçük, "Çözümü İSO'dan beklemek çok büyük haksızlık. İSO çok önemli bir kurum. Bu kurumda, yarın öbür gün başkan değişir, yönetim değişir, kurumun ağırlığını azaltırsak ileride yaptırımımız olmaz. İSO bunu haketmiyor. Bunu tüm samimiyetimde söylüyorum, söylemeye devam edeceğim" dedi.

Erdal Bahçıvan'ın eleştirilerini "varsayımlardan ibaret" sözleriyle değerlendiren Küçük, "Bizi yılgınlığa düşmekle suçladı. Bizim anlayışımızda yılgınlığa düşmek yok. Siz bu ifadeleri en ağır şekilde kullanarak, yılgınlığa düşmemizi sağlamaya çalışsanız da ben, yönetim kurulu adına tüm inancımla söylüyorum ki, 2008 Kasım ayı sonuna kadar, Allah kısmet ederse, yılgınlığa düşmeden Türk sanayine hizmet etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Küçük, Dalgakıran ve Bahçıvan'ın İSO'yu futbol yönetimlerine benzeten söylemleri için de, "Arkadaşlar burada futbol oynandığını düşünüyorlar galiba. İSO yönetim kurulu burada futbol oynanmıyor. Biz Türk ekonomisine ve sanayisine hizmet etmeyi düşünüyoruz" dedi. (ANKA)

(EYL/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title